Een preek is geen TED-talk
Gebruik de principes van een TED-talk en je preek wint aan kracht, zegt Sjaak Biewenga. Maar niet elke preek kan worden opgezet volgens de principes van de TED-talk. Vier redenen om het vooral op je eigen manier te doen.
Door Sjaak Biewenga
1. Preek op basis van de Bijbel
Elke TED-talk heeft één kernidee. Je preekt echter niet op basis van een idee, maar op basis van de Bijbel. Niet elke Bijbeltekst is geschikt om maar één kernboodschap uit op te pakken. Sommige Bijbelteksten hebben meerdere kernpunten, andere zijn beeldend of dichterlijk, zoals de psalmen. Doe daarom voordat je de preek gaat schrijven eerst een grondige Bijbelstudie. Het is belangrijker recht te doen aan een Bijbeltekst dan om recht te doen aan de principes van een TED-talk.
2. Blijf niet (altijd) onder de achttien minuten
Een TED-talk moet binnen achttien minuten te houden zijn, maar kort preken hoeft geen doel op zich te worden. Natuurlijk, het is mogelijk binnen ongeveer achttien minuten een preek te houden, maar lang niet altijd. Er is tijd en rust nodig om een Bijbeltekst uit te leggen, om Gods goede nieuws te verkondigen en toe te passen op de levens van luisteraars. Daar mag je de tijd voor nemen.
3. Durf tegenover je toehoorders te staan
Bij een TED-talk staat de spreker letterlijk en figuurlijk dichtbij het publiek. Een spreker staat open op het podium, deelt persoonlijke verhalen en is als het ware op een gelijkwaardige manier in gesprek met de toehoorders. Een mens spreekt tot een ander mens. In de preek spreekt er echter nog iemand mee: God. Een spreker spreekt ten diepste niet namens zichzelf, maar heeft de taak om Gods Woord over te brengen. Dit betekent dat je niet altijd naast de luisteraars kunt staan. Soms moet je tegenover hen staan, bijvoorbeeld wanneer je namens God een waarschuwing moet overbrengen.
4. De preek is onderdeel van de eredienst
Een TED-talk wordt in principe gehouden op een conferentie en wordt via internet vaak bekeken als losse toespraak. Dat is een totaal andere setting dan de setting waarin meestal naar een preek wordt geluisterd. De preek vindt plaats in de eredienst en is slechts een van de onderdelen van die dienst.
Dat mag jou als prediker een stukje ontspanning geven. Het al dan niet ‘slagen’ van de eredienst is niet alleen afhankelijk van hoe ‘goed’ de preek menselijk gesproken is. In de eredienst komen we samen om God te eren en Hem te ontmoeten. Of die ontmoeting plaatsvindt, hangt af van het werk van de Heilige Geest, niet van jou als spreker. Je hoeft daarom niet net zo uitmuntend te kunnen spreken als de TED- sprekers. Je mag bidden om de hulp van de Heilige Geest en erop vertrouwen dat God zelf door jou heen wil spreken tot Zijn gemeente.
Weet jij nog een reden waarom je beter (niet) kunt preken volgens de TED-principes? Deel ‘m hieronder.