Vijf tips om feedback te geven

Een appeltaart zonder bodem valt ogenblikkelijk uit elkaar. Zo is het ook met feedback. Als de juiste grondhouding, de bodem, er niet is, kan de feedback nergens landen. Er is een bodem van aanvaarding nodig om elkaar aan te spreken. Als die bodem er is, kun je lagen in een gesprek onderscheiden. De volgende vijf tips baseer ik op mijn GEBAK-model voor het geven van feedback. De eerste letters van de kernwoorden vormen het woord gebak.

 

 

1. Beschrijf concreet gedrag (of gebeurtenissen)

Op dit moment vertel je zo feitelijk mogelijk jouw waarnemingen. Het gaat hier om gedrag dat jij hebt gezien en gehoord.

Om de ander te laten weten dat je de ander aanvaardt en niet veroordeelt, is het belangrijk om jouw waarnemingen zo objectief mogelijk weer te geven. Zodra je met een oordeel komt, voelt de ander zich aangevallen en kan hij geneigd zijn in de verdediging – of erger nog- de aanval te schieten. 

 

2. Verwoord effect & emotie

Pas als je je observaties gedeeld hebt, vertel je jouw interpretaties. Je vertelt wat het effect is van het gedrag en/of welke emoties het oproept.

 

3. Verwoord je behoefte

Vaak hebben we heel verschillende verwachtingen. Daarom is het belangrijk om verwachtingen en behoeften uit te spreken.

 

4. Probeer de ander te begrijpen

Begrijp eerst de ander, voordat je zelf wordt begrepen, zegt Steven Covey, auteur van de bestseller De zeven eigenschappen van effectief leiderschap. Probeer te begrijpen welk verhaal er achter het gedrag van de ander zit. Welke behoeften heeft de ander? 

 

5. Bepaal samen een koers

Of jullie elkaar nu begrijpen of niet… Bespreek wensen en grenzen en bepaal een manier waarop jullie met elkaar omgaan.

 

Bonustip: bid voor wijsheid! Gebak & gebed gaan goed samen. 😉

Bovenstaande is een bewerking en samenvatting van hoofdstuk 4 uit Feedback in de kerk: Feedback geven volgens het GEBAK-model. 

 

Smaakt dit naar meer? Bestel het boek
 

Bron foto: Unsplash.

Tags:
mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

1 Comment
  • Wat leuk om te lezen. Heerlijk praktisch en goed te onthouden! Marcus Buckingham heeft feedback onderzocht en kwam erachter dat het effect benoemen heel goed werkt op voorwaarde dat je het effect benoemd dat het op jou als persoon heeft. Hij kwam er namelijk achter dat andere effecten die we benoemen meer over ons zeggen dan over het gedrag van de ander en daarmee dus geen betrouwbaar gegeven zijn. Die past heel goed in deze tip, leuk!

    juni 12, 2019 at 8:43 am

Plaats een reactie