Domineetje spelen…

Op mijn elfde besteeg ik voor het eerst de preekstoel. Samen met een nichtje zou ik dit keer niet buiten spelen, maar in de kerk. Zij op het orgel en ik op mijn dwarsfluit. Zij speelde er fanatiek op los, terwijl mijn aandacht van mijn fluit naar de preekstoel getrokken werd.

 

Ik liep er naar toe, imiteerde de dominee door onderaan een paar seconden stilte te betrachten en beklom de kansel. Ik keek wat om me heen, hing met zo groot mogelijke bewegingen de microfoon om mijn nek en begon mijn keel te schrapen. Ik greep mijn kans door de lege kerkzaal met allerlei standaardbewoordingen toe te spreken, zoals ‘Geachte gemeente, …’ en nog een paar mooie volzinnen.

 

Net toen ik echt op dreef begon te raken, kwam de koster binnen. ‘Wat zijn jullie aan het doen?’ wilde hij weten. Met het schaamrood op mijn kaken wist ik niks anders uit te brengen dan een eerlijk: ‘Ehm… we zijn domineetje aan het spelen’. Ik verwachtte een preek. Maar kosters preken niet. Hij sprak de voor mij onvergetelijke woorden: ‘Ga gerust door, maar dan zal ik wel even de kerktelefoon uit moeten zetten…’

 

 

‘Wat zijn jouw eerste (s)preekherinneringen? Hoe kijk je daarop terug?’

 

Deze vraag stelde ik op dag 1 aan de deelnemers van de training Een preek of presentatie die staat als een huis. Bemoedigende en belemmerende herinneringen kwamen boven.

‘s Avonds hing ik op de bank en kreeg ik via Facebook opeens een foto onder ogen die ik nog nooit gezien had. Een foto die aansluit bij een van mijn (s)preekherinneringen. LEUK!!! Dank, Hilde Vervoorn!

paulien vervoorn dwarsfluit domineetje spelen

 

 

De anekdote kwam weer boven tijdens het schrijven van mijn boek Geloofwaardig Spreken. Ik noem ‘m in hoofdstuk 1 als voorbeeld hoe het niet moet;)

 

Wil je het eerste hoofdstuk (gratis) lezen? Klik hier om naar het overzicht te gaan met gratis e-books.

 

mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

2 Comments
  • Liesbeth
    Beantwoorden

    En …. Was die koster mijn vader ?? ? Hij was met al die dochters wel wat gewend …

    juli 3, 2019 at 3:36 pm

Plaats een reactie