Drie tips voor het ontvangen van complimenten

‘Wat heb je mooi gezongen!’

‘Prijs de Heer! Ik heb mijn stem aan Hem te danken!’

‘Wat een mooie preek!’

‘Ja, dankjewel. Het is allemaal genade …’

 

Herkenbaar? Veel mensen vinden het lastig een compliment in ontvangst te nemen. In de kerk worden complimenten soms afgeslagen, omdat het gevaar van arrogantie op de loer zou liggen.

 

Ik maakte het zelf een keer mee. Dat een gemeentelid na afloop naar me toekwam en zei: ‘Ja, het was een mooie preek. Maar ja, je weet heus wel dat je goed kunt preken.’ De oudste van dienst hoorde deze woorden en voegde eraan toe: ‘Ik geef je geen compliment. Daar word je alleen maar arrogant van.’ Toen ik in de auto naar huis reed, merkte ik dat deze zin in mijn hoofd bleef hangen. Ik dacht erover na. Ben ik arrogant? Kom ik arrogant over? Wat was de reden van zijn opmerking? Het feit dat we ons talent van God ontvangen hebben, is toch nog geen reden dat we elkaar niet zouden eren? Zelfs al zouden wij hoogmoedig zijn of worden, is dat niet de verantwoordelijkheid van de gever. Het is onze verantwoordelijkheid om de bemoediging aan te nemen. De eer spelen we door aan Jezus.

 

Als iemand je een compliment geeft en jij wuift dat weg, is dat natuurlijk niet echt uitnodigend om nog eens een compliment te geven. Daarom drie tips om complimenten te ontvangen.

 

1. Zeg dankjewel

Ga niet bagatelliseren door te doen alsof het niks voorstelde wat jij deed. Als de ander een welgemeend compliment maakt, mag je dat aannemen als een cadeautje. Neem het in ontvangst door de ander te bedanken.

 

2. Zie het compliment als een bevestiging van de Heer

Je waarde ligt in de aanvaarding door Christus. Je mag echter wel oprecht dankbaar zijn voor de kwaliteiten die de Heer in je heeft gelegd. Wees dankbaar voor de kansen die Hij je geeft en de vrucht die door anderen wordt waargenomen.

 

3. Zie het aannemen van een compliment als een daad van aanbidding

De bemoediging is voor jou, de eer is voor Hem! Op het moment dat jij het compliment in ontvangst neemt, erken je de weg die Hij met je gaat. In jou wordt iets zichtbaar van de veelkleurigheid van God.

 

Reflectievragen

1. Hoe gul ben jij met het geven van complimenten? (0 = karig, 10 = royaal)

Tip: Vraag het eens na bij iemand die jou goed kent. Welk cijfer geeft hij jou?

2. Welk compliment heeft veel indruk op jou gemaakt?

3. Welk van de tips is een eyeopener voor je?

4. Hoe zou je complimenten nog meer als daad van aanbidding kunnen zien?

 

Wil je getraind worden in het geven en ontvangen van feedback?

mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

Nog geen reacties

Plaats een reactie