✓ Je ziet de exegetische en meditatieve voorbereiding als het hart van je preekvoorbereiding, maar toch kom je er in de praktijk niet altijd aan toe zoals je graag zou willen.
✓ Je verdwaalt soms in je eigen gedachten, je hoort jezelf stokpaardjes herhalen, je weet niet goed waar je de juiste informatie kunt vinden of je verdwaalt juist in een veelheid aan achtergrondinformatie en diverse interpretaties, waardoor je twijfelt wat nou eigenlijk de kern van je preek moet worden.
✓ Je wilt als spreker verrast worden door Woord en Geest, zodat je daarna op een bevlogen manier anderen meeneemt in jouw ontdekkingen.
✓ (her)ontdek je de waarde van aandacht voor exegetische en meditatieve stappen in je voorbereiding en weet je waar je de volgende keer meer of minder aandacht aan mag geven.
✓ heb je een stappenplan in handen waardoor je preek een veel steviger fundament krijgt. Een volgende keer kun je zelf de stappen zetten om een ander Bijbelgedeelte uit te leggen.
✓ maak je een preekopzet, met aandacht voor de wereld van de tekst én de tijd van jou en je hoorders. Je weet hoe je je preek opbouwt om de aandacht van je luisteraars te trekken en vast te houden.
Je krijgt een stappenplan aangereikt waarmee je leert hoe je de tekst met aandacht kunt lezen in de context van het Bijbelboek en in de context van de oorspronkelijke lezers en hoorders. Meestal kost deze fase van graven en spitten de meeste tijd. Deze fase levert ook de meeste ontdekkingen op. Door te graven en te spitten zul je schatten naar boven halen die je bij oppervlakkig lezen niet ziet. Je ontdekt:
Tijdens een dagsluiting bespreken we wat het preekproces met jou doet. Je wilt net als Filippus je laten leiden door de Geest, het Woord uitleggen en de ander met vreugde zijn pad laten vervolgen. Maar soms voel je je ook als die Ethiopiër: je begrijpt niet wat er staat. We delen onze ervaringen, verlangens en vreugde met God en met elkaar.
Tijdens het biddend Bijbellezen, mediteren en reflecteren zijn er bepaalde woorden uitgesprongen. Tijdens het onderzoeken van je tekst heb je nagedacht over allerlei verschillen tussen toen en nu. Denk aan verschillen in bijvoorbeeld tijd, taal, cultuur en de plaats in de heilshistorie. Daarnaast zijn er ook overeenkomsten en gedeelde principes tussen de wereld van toen en onze wereld. Deze formuleer je. In de twee weken na de trainingsretraite ontvang je hierop online feedback van Robin.
De laatste middag presenteer je aan elkaar hoe de Bijbel tot jouw eigen hart heeft gesproken en waarin je je hoorders wilt meenemen in je preek.
Je maakt een individuele online afspraak met Paulien. Hierin nemen jullie samen je preekopzet door. Dat doen jullie aan de hand van de IKEA-structuur.
Pastoraal werker
Geïnspireerd en bemoedigd
Ik had al eens een training gevolgd over exegese. Ik vond eigenlijk dat ik het nu wel zelf zou moeten kunnen. Ook vroeg ik me af of het niet ‘te evangelisch’ zou zijn.
Ik wil graag leren hoe ik het woord van God kan uitleggen, en heb me toch aangemeld. Ik dacht dat ik de stappen had begrepen, maar dat bleek enorm tegen te vallen op het moment dat ik de theorie moest toepassen. Exegese is voor mij vaak een eenzaam proces. Nu stimuleerden en inspireerden we elkaar. Door de bemoedigingen van de trainers ontdekte ik zelf wat ik nog niet goed had begrepen en kon ik vervolgens de theorie (die gewoon werkt!) wel in de praktijk brengen. Afgelopen zondag preekte ik al anders, terwijl ik het geleerde nog niet eens voldoende had toegepast.
Ik raad de training iedereen aan die weleens voorgaat. Ongeacht je kerkelijke stroming of overtuiging. Ik raad het zelfs mensen aan die niet van plan zijn om te gaan preken, maar alleen de Bijbel meer willen doorgronden. Door op deze manier intensief met de Bijbeltekst bezig te zijn, wordt je horizon breder. Je krijgt (opnieuw) inspiratie om je geloof te belijden en toe te passen in je dagelijks leven.
Spreker voor VierDeDienst Dalfsen (GKv)
Op zoek naar diepgang
Als ik (s)preek, is mijn aanvliegroute vaak thematisch. Het nadeel daarvan is dat ik de Bijbel vanuit een bepaalde optiek benader. Ik wilde ook een preek kunnen maken met een Bijbelgedeelte als uitgangspunt.
Eerder volgde ik al de training Een preek die staat als een huis.
Toen gingen we één dag in op tekstonderzoek. Ik had behoefte om er nu dieper op in te gaan.
In korte tijd kregen we een stevige onderbouwing aangereikt met veel oefeningen om het ons eigen te maken. Iedereen in de groep was uiteraard anders en daar hielden de trainers goed rekening mee. Ik raad de training aan iedere kerkelijk spreker aan.
Zelf volgde ik eerst de training Een preek die staat als een huis.
en nu deze. Achteraf had ik het misschien liever andersom gedaan. Ik vind het logischer dat je eerst het uitleggen onder de knie hebt en daarna leert hoe je het overbrengt.
Ik ben door de training veel zekerder, doordat ik veel bewuster ben van wat ik doe. En hoe.
Missionair werker en begeleider van retraites
De vertaalslag maken van toen naar nu
Als missionair werker probeer ik altijd de vertaalslag te maken van oude Bijbelteksten naar onze tijd. Dat is vaak een hele kunst. Ik kwam naar de trainingsretraite, omdat ik kort, krachtig en met zorg mijn gekozen Bijbelgedeelte wilde uitleggen en overbrengen.
Zonder afleiding in een Bijbelgedeelte duiken was heerlijk. Ik genoot van mijn eigen kamer en de omgeving. En als echt mensenmens genoot ik van de interactie met anderen en leerde daar veel van. En ik kreeg het ook nog eens vergoed van mijn werkgever.
De handvatten van Robin en Paulien helpen me nog steeds om een heldere kernboodschap te formuleren. Ik vond het leuk dat ze allebei hun eigen insteek hadden. Robin houdt van Bijbelwetenschap, dat spatte ervan af. In het online gesprek na afloop hielp Paulien me om de kernboodschap helder, eenvoudig en authentiek over te brengen.
Zelf spreek ik meestal voor kleine groepen, ook dan is de trainingsretraite een aanrader!
Van tevoren krijg je het boek Zin in preken (t.w.v. 26 euro) thuisgestuurd.
Heb je het boek al? Je ontvangt dan tijdens de trainingsretraite een exemplaar om weg te geven aan een collegaspreker.
Je krijgt toegang tot online oefeningen.
Van tevoren krijg je online je eerste feedback op de manier waarop je je Bijbelgedeelte hebt afgebakend.
In plaats van het Zoomgesprek met Paulien mag je ook kiezen voor 100 euro korting op een van de trainingen:
Je zit in een groep van maximaal 12 mensen.
18 t/m 20 maart 2025. Vanaf 9.30 uur ben je op dag 1 welkom voor koffie en thee. Om 10.00 uur gaan we van start. Op de derde dag ronden we rond 19 uur af.
In bezinningscentrum Emmaüs, een voormalig klooster in Helvoirt.
Door ds. Robin ten Hoopen en Paulien Vervoorn.
Qua tijd:
Qua geld: 1199 euro.
Dit is inclusief twee overnachtingen in een eenpersoonskamer, koffie, thee, maaltijden, online oefeningen, het boek Zin in preken (ter waarde van 26 euro) en een Zoomgesprek na afloop met Paulien.
Op dit moment ontvang je nog de vroegboekkorting!
✓ Super praktisch! De theorie lees je thuis door. Tijdens de trainingsretraite pas je zoveel mogelijk toe.
✓ Je zit in een groep mensen met zeer diverse achtergronden. Alleen dat al verrijkt je manier van Bijbellezen.
✓ De dagen worden ervaren als leerzaam, gezellig en diepgaand. De tijd vliegt om!
Dat geeft niet. Zowel sprekers met en zonder theologische achtergrond zijn welkom. Je zult merken dat je je juist daardoor op meerdere momenten aan elkaar kunt optrekken.
De training heeft inderdaad hbo-werk- en -denkniveau. Ben je meer een mbo’er en wil je toch graag meedoen? Dat kan zeker. Onze ervaring is dat het leeswerk je wat extra zal tijd kosten, maar dat het goed te doen is als je gemotiveerd bent. Als je het fijn vindt kunnen we ook even telefonisch kennismaken, zodat je zeker weet of je hier op je plek zit.
Ook dan ben je welkom. Oud-deelnemers geven aan dat de inhoud ook geschikt is voor ouderlingen, oudsten of kringleiders. Neem even contact op, zodat we kunnen bespreken of je in de groep past.
Je ontvangt binnen tien minuten de checklist in je mailbox. Als extraatje ontvang je binnenkort een blog en een video die je helpen om een steengoede preek te maken. Ik ben uiteraard zuinig op je gegevens en deel ze niet met anderen. Beloofd.