Aandachtig voorbereiden

Trainingsretraite met aandacht voor Bijbeluitleg, meditatie en je preekopzet

18 t/m 20 maart 2025

Herken jij dit? 

Je ziet de exegetische en meditatieve voorbereiding als het hart van je preekvoorbereiding, maar toch kom je er in de praktijk niet altijd aan toe zoals je graag zou willen.

Je verdwaalt soms in je eigen gedachten, je hoort jezelf stokpaardjes herhalen, je weet niet goed waar je de juiste informatie kunt vinden of je verdwaalt juist in een veelheid aan achtergrondinformatie en diverse interpretaties, waardoor je twijfelt wat nou eigenlijk de kern van je preek moet worden.

Je wilt als spreker verrast worden door Woord en Geest, zodat je daarna op een bevlogen manier anderen meeneemt in jouw ontdekkingen.

Herkenbaar? Meld je aan voor de trainingsretraite Aandachtig voorbereiden!

Na deze trainingsretraite …

(her)ontdek je de waarde van aandacht voor exegetische en meditatieve stappen in je voorbereiding en weet je waar je de volgende keer meer of minder aandacht aan mag geven.

heb je een stappenplan in handen waardoor je preek een veel steviger fundament krijgt. Een volgende keer kun je zelf de stappen zetten om een ander Bijbelgedeelte uit te leggen.

maak je een preekopzet, met aandacht voor de wereld van de tekst én de tijd van jou en je hoorders. Je weet hoe je je preek opbouwt om de aandacht van je luisteraars te trekken en vast te houden.

Wat gaan we doen? 

Aandacht voor de meditatie

 • Je stapt met beide benen de Bijbel in. Je oefent dit aan de hand van het verhaal van Filippus en de Ethiopiër (Handelingen 8). Vervolgens pas je de opgedane inzichten toe op een door jou gekozen Bijbelgedeelte voor deze driedaagse trainingsretraite.
 • Je neemt tijd voor reflectie en gebed.
 • ‘s Morgens om 8 uur kun je deelnemen aan de eucharistieviering.
 • Tijdens een Emmaüswandeling bespreek je in tweetallen je gekozen Bijbelgedeelte.

Aandacht voor de tekst

Je krijgt een stappenplan aangereikt waarmee je leert hoe je de tekst met aandacht kunt lezen in de context van het Bijbelboek en in de context van de oorspronkelijke lezers en hoorders. Meestal kost deze fase van graven en spitten de meeste tijd. Deze fase levert ook de meeste ontdekkingen op. Door te graven en te spitten zul je schatten naar boven halen die je bij oppervlakkig lezen niet ziet. Je ontdekt:

 • nieuwe manieren van achtergrondinformatie zoeken om te begrijpen wat het Bijbelgedeelte toen betekende.
 • hoe je goede antwoorden vindt in handboeken, atlassen en Bijbelcommentaren.

Aandacht voor het preekproces

Tijdens een dagsluiting bespreken we wat het preekproces met jou doet. Je wilt net als Filippus je laten leiden door de Geest, het Woord uitleggen en de ander met vreugde zijn pad laten vervolgen. Maar soms voel je je ook als die Ethiopiër: je begrijpt niet wat er staat.  We delen onze ervaringen, verlangens en vreugde met God en met elkaar.

Aandacht voor je preekdoelen 

Tijdens het biddend Bijbellezen, mediteren en reflecteren zijn er bepaalde woorden uitgesprongen. Tijdens het onderzoeken van je tekst heb je nagedacht over allerlei verschillen tussen toen en nu. Denk aan verschillen in bijvoorbeeld tijd, taal, cultuur en de plaats in de heilshistorie. Daarnaast zijn er ook overeenkomsten en gedeelde principes tussen de wereld van toen en onze wereld. Deze formuleer je. In de twee weken na de trainingsretraite ontvang je hierop online feedback van Robin.

De laatste middag presenteer je aan elkaar hoe de Bijbel tot jouw eigen hart heeft gesproken en waarin je je hoorders wilt meenemen in je preek.

Aandacht voor je preekopzet

Je maakt een individuele online afspraak met Paulien. Hierin nemen jullie samen je preekopzet door. Dat doen jullie aan de hand van de IKEA-structuur.

Annemarie Gerritsen-Jansen

Pastoraal werker

Geïnspireerd en bemoedigd

Ik had al eens een training gevolgd over exegese. Ik vond eigenlijk dat ik het nu wel zelf zou moeten kunnen. Ook vroeg ik me af of het niet ‘te evangelisch’ zou zijn.

 

Ik wil graag leren hoe ik het woord van God kan uitleggen, en heb me toch aangemeld. Ik dacht dat ik de stappen had begrepen, maar dat bleek enorm tegen te vallen op het moment dat ik de theorie moest toepassen. Exegese is voor mij vaak een eenzaam proces. Nu stimuleerden en inspireerden we elkaar. Door de bemoedigingen van de trainers ontdekte ik zelf wat ik nog niet goed had begrepen en kon ik vervolgens de theorie (die gewoon werkt!) wel in de praktijk brengen. Afgelopen zondag preekte ik al anders, terwijl ik het geleerde nog niet eens voldoende had toegepast.

 

Ik raad de training iedereen aan die weleens voorgaat. Ongeacht je kerkelijke stroming of overtuiging. Ik raad het zelfs mensen aan die niet van plan zijn om te gaan preken, maar alleen de Bijbel meer willen doorgronden. Door op deze manier intensief met de Bijbeltekst bezig te zijn, wordt je horizon breder. Je krijgt (opnieuw) inspiratie om je geloof te belijden en toe te passen in je dagelijks leven.

Wim Lengkeek

 Spreker voor VierDeDienst Dalfsen (GKv)

Op zoek naar diepgang

 

Als ik (s)preek, is mijn aanvliegroute vaak thematisch. Het nadeel daarvan is dat ik de Bijbel vanuit een bepaalde optiek benader. Ik wilde ook een preek kunnen maken met een Bijbelgedeelte als uitgangspunt.

 

Eerder volgde ik al de training Een preek die staat als een huis.
Toen gingen we één dag in op tekstonderzoek. Ik had behoefte om er nu dieper op in te gaan.

 

In korte tijd kregen we een stevige onderbouwing aangereikt met veel oefeningen om het ons eigen te maken. Iedereen in de groep was uiteraard anders en daar hielden de trainers goed rekening mee. Ik raad de training aan iedere kerkelijk spreker aan.

 

Zelf volgde ik eerst de training Een preek die staat als een huis.
en nu deze. Achteraf had ik het misschien liever andersom gedaan. Ik vind het logischer dat je eerst het uitleggen onder de knie hebt en daarna leert hoe je het overbrengt.

 

Ik ben door de training veel zekerder, doordat ik veel bewuster ben van wat ik doe. En hoe.

Janneke Huisman

Missionair werker en begeleider van retraites

De vertaalslag maken van toen naar nu

Als missionair werker probeer ik altijd de vertaalslag te maken van oude Bijbelteksten naar onze tijd. Dat is vaak een hele kunst. Ik kwam naar de trainingsretraite, omdat ik kort, krachtig en met zorg mijn gekozen Bijbelgedeelte wilde uitleggen en overbrengen.

 

Zonder afleiding in een Bijbelgedeelte duiken was heerlijk. Ik genoot van mijn eigen kamer en de omgeving. En als echt mensenmens genoot ik van de interactie met anderen en leerde daar veel van. En ik kreeg het ook nog eens vergoed van mijn werkgever. 😀

 

De handvatten van Robin en Paulien helpen me nog steeds om een heldere kernboodschap te formuleren. Ik vond het leuk dat ze allebei hun eigen insteek hadden. Robin houdt van Bijbelwetenschap, dat spatte ervan af. In het online gesprek na afloop hielp Paulien me om de kernboodschap helder, eenvoudig en authentiek over te brengen.

 

Zelf spreek ik meestal voor kleine groepen, ook dan is de trainingsretraite een aanrader!

Extra’s:

Van tevoren krijg je het boek Zin in preken (t.w.v. 26 euro) thuisgestuurd

Heb je het boek al? Je ontvangt het als weggeefexemplaar of je ontvangt op dag 1 een ander boek naar keuze.

Je krijgt toegang tot online oefeningen.

Van tevoren krijg je online je eerste feedback op de manier waarop je je Bijbelgedeelte hebt afgebakend.

In plaats van het Zoomgesprek met Paulien mag je ook kiezen voor 100 euro korting op een van de trainingen:

Praktische informatie

Praktisch

Hoe groot is de groep? 

Je zit in een groep van maximaal 12 mensen.

Praktisch

Waar en wanneer?

18 t/m 20 maart 2025. Vanaf 9.30 uur ben je op dag 1 welkom voor koffie en thee. Om 10.00 uur gaan we van start. Op de derde dag ronden we rond 19 uur af.

 

In bezinningscentrum Emmaüs, een voormalig klooster in Helvoirt.

Praktisch

Door wie wordt de training gegeven?

Door ds. Robin ten Hoopen en Paulien Vervoorn.

 • Robin studeerde theologie en godsdienstwetenschappen in Leiden, Amsterdam (PThU) en Pasadena (Fuller). Tot voor kort was hij Specialist Bijbelwetenschap bij het NBG. Sinds januari 2022 is hij PKN-predikant in Bergambacht. Hij hoopt in 2024 te promoveren op een onderzoek naar onsterfelijkheid in de Bijbel en het Oude Nabije Oosten. Robin neemt je mee in de exegetische voorbereiding van je preek.
 • Paulien Vervoorn begeleidt sinds 2012 sprekers, predikanten en voorgangers bij het maken van hun preek. Zij leidt je in de meditatieve momenten en bespreekt je preekopzet.

Investering

1199 euro

tarieven paulien vervoorn geloofwaardig spreken garantieQua tijd:

 • leeswerk van tevoren over de meditatieve en exegetische preekvoorbereiding
 • drie trainingsdagen
 • leeswerk na afloop over je preekopzet
 • online gesprek met Paulien over je preekopzet

Qua geld: 1199 euro.

Dit is inclusief twee overnachtingen in een eenpersoonskamer, koffie, thee, maaltijden, online oefeningen, het boek Zin in preken (ter waarde van 26 euro) en een Zoomgesprek na afloop met Paulien.

Op dit moment ontvang je nog de vroegboekkorting! 

Waarom zou je kiezen voor een trainingsretraite bij Geloofwaardig Spreken?

Super praktisch! De theorie lees je thuis door. Tijdens de trainingsretraite pas je zoveel mogelijk toe.

✓ Je zit in een groep mensen met zeer diverse achtergronden. Alleen dat al verrijkt je manier van Bijbellezen.

De dagen worden ervaren als leerzaam, gezellig en diepgaand. De tijd vliegt om!

Ja maar, ik …

… heb geen theologische achtergrond. 

Dat geeft niet. Zowel sprekers met en zonder theologische achtergrond zijn welkom. Je zult merken dat je je juist daardoor op meerdere momenten aan elkaar kunt optrekken.

… vraag me af of het niveau niet te hoog is voor me.

De training heeft inderdaad hbo-werk- en -denkniveau. Ben je meer een mbo’er en wil je toch graag meedoen? Dat kan zeker. Onze ervaring is dat het leeswerk je wat extra zal tijd kosten, maar dat het goed te doen is als je gemotiveerd bent. Als je het fijn vindt kunnen we ook even telefonisch kennismaken, zodat je zeker weet of je hier op je plek zit.

… preek niet, maar de retraite lijkt me wel heel interessant.

Ook dan ben je welkom. Oud-deelnemers geven aan dat de inhoud ook geschikt is voor ouderlingen, oudsten of kringleiders. Neem even contact op, zodat we kunnen bespreken of je in de groep past.

Meer info en aanmelden: