Voor sprekers meer variatie willen aanbrengen in hun preken en hun luisteraars willen blijven boeien
Onder meer vier trainingsdagen en vier individuele gesprekken
19 maart, 28 mei, 25 juni en 24 september 2021
19 maart, 28 mei, 25 juni en 24 september 2021
✓ Je (s)preekt regelmatig in kerken.
✓ Tijdens de vorige training heb je geleerd hoe je meer uit je hoofd kunt spreken aan de hand van een steengoede structuur. Dit smaakte naar meer!
✓ Met plezier heb je van alles wat je tijdens de training leerde geprobeerd toe te passen in je preken.
✓ Je hebt van alles in de praktijk toegepast, maar veel ook nog niet. Je hebt behoefte aan herhaling en verdieping.
✓ Je maakte de vorige keer één preek volgens de structuur, maar je wilt niet steeds op dezelfde manier je preek opbouwen. Je wilt niet voorspelbaar worden, maar juist kunnen spelen met die structuur.
✓ Je voelt je soms onzeker over je preekopbouw. Je weet dat het beter zou kunnen, maar je weet niet goed hoe. Je hebt behoefte aan meer persoonlijke feedback.
Tijdens de training Een preek die staat als een huis 2 gaan we de diepte in met alles wat je eerder leerde tijdens de training Een preek die staat als een huis 1. Elke trainingsdag oefen je met nieuwe technieken. In de weken erna pas je deze technieken toe op een van je eigen preken, zodat je met nog meer impact leert preken.
Je neemt een preek mee die je binnenkort gaat houden. Je bespreekt in groepjes of de preek de IKEA-structuur volgt. We oefenen een aantal stukjes van de preek. Thuis pas je de feedback toe op je eigen preek.
Opdracht voor thuis:
Hoe zorg je ervoor dat je niet voorspelbaar wordt? Of dat mensen afhaken? Het geheim is variatie in je preek. Niet alleen in het geheel van je preek, maar zeker tijdens de kern.
Je oefent in groepjes met een preek die je de komende tijd gaat houden. Je ervaart hoe je je publiek geboeid houdt door meer variatie in de kern aan te brengen. Denk aan variatie in inhoud, stemgebruik, mimiek et cetera.
Opdracht voor thuis:
Met wat voor intro wek je interesse? En hoe maak je de link naar de rest van de preek helder? Veel sprekers starten met een verhaal om de interesse te wekken. Maar soms hebben luisteraars geen idee wat de link is met de preek.
Vanochtend experimenteer je met diverse intro’s, waarbij de link naar je kernboodschap logisch blijft én je niet voorspelbaar wordt. In de middag oefenen we met de afsluiting, zodat je de mogelijkheden om activerend af te sluiten uitbreidt.
Opdracht voor thuis:
Tijdens de vorige dagen en tussen de trainingsdagen door ontving je feedback op jouw preken. Op de reflectiedag presenteer je wat je de afgelopen maanden hebt geleerd en geef je aan wat je nog lastig vindt. Je ontvangt op verzoek een persoonlijke opdracht die past bij jouw aandachtspunt.
Verder na dag 4
Ingangseisen:
Datum: in overleg. Vóór de training of tijdens de training.
Je zit in een groep van maximaal 8 mensen. In zo’n kleine groep is er veel ruimte om te oefenen.
Vanaf 09.30 uur ben je welkom voor koffie en thee. Om 10.00 uur gaan we van start. Tussen de middag staat er een lunch voor je klaar en rond 16.30 uur ronden we af.
Woerden
Tijd: vier trainingsdagen, vier gesprekken en minimaal 8 uur per maand voor het uitwerken van je opdrachten en het bekijken van elkaars opdrachten.
Geld: 1149 euro, inclusief koffie, thee en lunches.
✓ Je hebt meerdere preken gemaakt en gehouden die staan als een huis. Je hebt feedback gekregen op de preekvoorbereiding, het ontwerp van je preek en de uitvoering.
✓ Je hebt meermaals ervaren hoe je met een mindmap meer uit je hoofd (of uit je hart) preekt zonder de rode draad kwijt te raken.
✓ Je hebt allerlei mogelijkheden in je gereedschapskist zitten om te blijven variëren met je preekstructuur, zodat je zelf niet meer van hetzelfde blijft doen en je verrassend blijft voor je luisteraars.
Je ontvangt binnen tien minuten de checklist in je mailbox. Als extraatje ontvang je binnenkort een blog en een video die je helpen om een steengoede preek te maken. Ik ben uiteraard zuinig op je gegevens en deel ze niet met anderen. Beloofd.