✓ Je bent een (s)preker, voorganger of predikant (in opleiding).
✓ Je wilt het Woord verkondigen én aandacht geven aan wat er leeft bij je hoorders.
✓ Je hoopt dat je preek bemoedigt én aanmoedigt.
✓ Soms is het zoeken naar wijsheid om wel of niet de actualiteit in je preek te verwerken. Enerzijds wil je de Bijbel uitleggen en niet bij elke preektekst zie je een passende link om de oorlog in Europa te noemen (en dat wil je ook niet in élke preek).
✓ Tegelijkertijd wil je hoop geven in onzekere tijden, oproepen tot gebed voor vrede en recht en spreken over gastvrijheid voor vluchtelingen. Je vraagt je af hoe je dit op een passende manier doet.
✓ Je bent benieuwd wat jouw blinde vlekken zijn als je denkt aan je preekopzet. Je weet dat de structuur in je preek beter zou kunnen, maar je weet niet goed hoe.
LYDIA HUIBERS,
SPREKER NGK VEENENDAAL
‘Ik heb nu nog meer zin in de volgende preek’
Omdat ik in mijn leven nog maar twee preken heb gehouden, vroeg ik me af of het niet een beetje te vroeg zou zijn voor feedback. De vergelijking met koken – met kleine aanpassingen in de keuken kun je het eten veel lekkerder maken – hielp me over de streep. (Zie de vorige editie, de Preek Tandoori Week, die 5600 euro opbracht voor India! PV)
Paulien heeft de gave op een bemoedigende en enthousiasmerende manier te kijken naar de preek. Ze benoemt wat aanspreekt én wat beter kan. Ze vroeg zelfs toestemming om in te zoomen – dat voelde heel veilig. Genietend, liefdevol en ook krachtig vraagt ze door. Ik weet nu hoe ik delen van de preek kan verbeteren en heb nog meer zin in de volgende preek.
Je maakt een globale preekopzet waarin je aandacht voor Oekraïne hebt. Je leest bij voorkeur de bijpassende hoofdstukken uit het boek Geloofwaardig spreken: hoe je een steengoede preek maakt. Je ontvangt online oefeningen die jou gestructureerd door je preekvoorbereiding leiden. Ik lees jouw antwoorden en bekijk van tevoren jouw opzet. In een online gesprek van anderhalf uur krijg je feedback, uitleg en alternatieven, zodat je nog meer gelooft in de impact van deze preek.
Ik bekijk vooraf je antwoorden in het online document. Online bespreken we in anderhalf uur jouw preek.
Ik voel me de laatste weken regelmatig verslagen vanwege de nood in de wereld.
Als ik blij word van de trainingen die ik geef, voel ik me bijna schuldig. Ik zoek naar woorden in mijn nieuwsbrieven, want veel vind ik op dit moment niet gepast. Ik help niemand als ik stop met wat ik te doen heb en daarom ga ik door met waar ik goed in ben. Om juist daarmee van betekenis te zijn.
Een win-win. Jij overweegt misschien al een poosje een training te volgen? Maar een meerdaagse vond je te veel van het goede of het kwam er tot nu niet van?
Dan kun je nu eenmalig kennismaken. Het volledige bedrag gaat naar noodhulp in Oekraïne!
Op mijn twintigste verbleef ik twee weken in Oekraïne om vervolgens door te reizen naar Belarus, waar ik meerdere keren terugkeerde. Later sprak ik af met een Belarussische vriendin in Moskou om eindeloos te dwalen over het Rode Plein en het Kremlin. Ondertussen hoorde ik haar jeugdherinneringen over de Sovjetunie. Het gaat me aan het hart wat er gebeurt in Oost-Europa.
In de week van 25 tot en met 29 april bespreek ik twintig preken.
De opbrengst gaat naar organisaties met wie ik eerder heb samengewerkt.
NB Losse gesprekken alleen nu mogelijk!
Als je mij volgt, weet je dat ik ga voor trainingen met impact. Je snapt dat ik met langere trajecten altijd meer effect kan sorteren dan met een los gesprek. Daarom was ik gestopt met losse gesprekken, maar ik bied ze nu eenmalig aan.
Voor sprekers, voorgangers en predikanten. Er is slechts plek voor twintig mensen.
In de week van 25 tot en met 29 april 2022.
Je kunt kiezen uit deze tijdsblokken:
8.30 – 10.00 uur
11.00 – 12.30 uur
13.30 – 15.00 uur
16.00 – 17.30 uur
Je doneert 500 euro of je gaat de uitdaging aan om met meerdere mensen dit bedrag bij elkaar te krijgen.
Je krijgt instructies van mijn assistente over de wijze van overmaken. Je maakt daarna het bedrag over, rechtstreeks naar het afgesproken doel. Je gift is aftrekbaar van de belasting.
1. World Vision.
Zij zorgen in Oekraïne voor voedsel en noodhulpgoederen zoals zeep, dekens en kussens leveren aan ziekenhuiszorg. In Roemenië is de eerste Child Friendly Space opgezet, waar kinderen naar school kunnen en psychosociale ondersteuning krijgen. De komende tijd gaan ze nog meer van dit soort plekken inrichten.
Via hun partner Oekraïne Zending zijn zij betrokken bij lokale kerken in Oekraïne. Zij verlenen nu noodhulp aan achterblijvers en vluchtelingen langs de grens. Het geld dat wordt ingezameld gaat naar bedden, noodtoiletten, kleding, medicijnen, brandstof en vluchttransporten. Ook wordt er geld apart gezet voor de wederopbouw.
3. CAMA Zending.
Lokale kerken verlenen noodhulp. Kerken fungeren momenteel als vluchtelingenopvang. Aan de grenzen zijn christenen uit bevriende kerken actief met het uitdelen van water, voedsel, luiers, dekens en andere middelen. Ook spelen zij een belangrijke rol in de huisvesting van vluchtelingen.
Wycliffe Polen laat boekjes over traumaverwerking drukken in het Oekraïens, Russisch en Pools.
5. International Justice Mission.
Nu steeds meer vluchtelingen de grens oversteken, neemt het risico op mensenhandel toe. IJM beschermt vluchtelingen tegen uitbuiting.
In samenwerking met lokale kerken in Oekraïne en de buurlanden, bieden zij de broodnodige hulp om de oorlogsvluchtelingen op te vangen.
Youth for Christ Slowakije, Roemenië, Moldavië en Hongarije bieden onderdak aan vluchtelingen. YfC Slowakije is bijvoorbeeld bezig om 75 mensen op te vangen in hun conferentiecentrum, waaronder collega’s uit Oekraïne.
8. Tearfund
Tearfund verleent noodhulp samen met een aantal andere Nederlandse organisaties in het Christelijk Noodhulp Cluster, en daarnaast ook via de hulporganisatie Integra in Slowakije. Op dit moment bieden zij noodhulp aan twee vluchtelingencentra in West-Oekraïne.
Je meldt je hieronder aan. Daarna ontvang je meer informatie. Wacht nog even met het overmaken van je gift.
Zeker! Elke preek is anders en daardoor leer je altijd weer iets nieuws. Ik garandeer je dat we samen je preek op een mooie manier aanscherpen.
Gaaf dat je via via op deze pagina terecht bent gekomen! Ik werkte eerst in het onderwijs, studeerde in deeltijd hbo theologie en sinds 2012 begeleid ik sprekers, voorgangers en predikanten bij hun preken. Honderden sprekers gingen jou voor: beginnend en ervaren, jong en oud en van katholiek tot Hersteld Hervormd. Ik preek zelf ongeveer 25 zondagen per jaar.
Dat is juist prettig. Tijdens het gesprek zorgen we ervoor dat de basis staat. De details zoals zinsbouw komen later.
Dat kan ook! Als je wilt, oefenen we korte stukjes van je preek.
Prima. Noteer het dan even bij de opmerkingen als je je zo aanmeldt.
Mooi dat je gedoneerd hebt! Ik ga zelf uit mijn comfortzone door geld en tijd te investeren in deze actie om 10.000 euro op te halen.
Mag ik jou vragen creatief te zijn? Ik denk bijvoorbeeld aan het inschakelen van anderen die jou willen sponsoren.
Graag! 🙏 Enorm bedankt! Dankzij jouw steun, kan ik zulke acties blijven doen.
Hint: ik zoek nog een sponsor die de twintig (s)prekers het boek Geloofwaardig spreken (t.w.v. €22) cadeau geeft, zodat zij nog meer uit het gesprek kunnen halen.
BERT KAREL FOPPEN,
PKN-PREDIKANT DEN HAAG
‘Ik wilde op mijn blinde vlekken worden gewezen’
Het was voor mij alweer even geleden dat een professional feedback gaf op een preek. Ik wilde op mijn blinde vlekken worden gewezen en verbeterpunten horen. Vooral Pauliens opmerkingen over de structuur hielpen me. Vanuit haar rol als hoorder gaf ze aan wat niet helder was en vanuit haar rol als professional gaf ze me bruikbare tips. Sinds het gesprek let ik er bijvoorbeeld op dat ik met duidelijke tussenzinnen mijn hoorders meeneem, het liefst met een cliffhanger aan het begin.
✓ Aan het einde van het gesprek heeft je preek veel meer lijn gekregen.
✓ Zo mogelijk doen we een paar oefeningen, zodat je niet alleen weet wat anders kan, maar ook het verschil ervaart. Dit geeft je vertrouwen voor je volgende preken.
✓ Na afloop van het gesprek heb je online oefeningen en een ‘modelpreek’. Als je die gebruikt, hebben ook jouw volgende preken meer impact.
Ik zie veel mensen die -vaak in hun eentje- hun preek voorbereiden. Na afloop krijg je soms wel feedback van gemeenteleden, maar meestal zijn het niet de tips waarmee je verder komt. Als professional kan ik je die wel geven. Ik geniet ervan als ik je met kleine wijzigingen een preek zie houden met grotere impact. Daar doe ik het voor. Omdat Gods goede nieuws het waard is dat het goed gecommuniceerd wordt.
Bij een goede preek vind ik meerdere dingen belangrijk, zoals een Bijbels verantwoorde boodschap, een steengoede opbouw en een boeiende presentatie. Ik geef alledrie aandacht.
Je ontvangt binnen tien minuten de checklist in je mailbox. Als extraatje ontvang je binnenkort een blog en een video die je helpen om een steengoede preek te maken. Ik ben uiteraard zuinig op je gegevens en deel ze niet met anderen. Beloofd.