Bij hoofdstuk 1 ‘Waarom geloofwaardig spreken?’

Samen met o.a. Jos Douma en Paul Visser sprak ik op de studiedag van Weet wat je gelooft naar aanleiding van het verschijnen van het boek Preken van Tim Keller. Ik sprak over het aanspreken van het hart.

EXTRA: Drie tips om je likeability te verhogen

Binnen de sociale psychologie zijn deskundigheid en aardigheid twee belangrijke begrippen. Samen bepalen ze of iemand aan- of afhaakt bij een spreker. Hoe verhoog je je likeability? Ik gaf drie tips tijdens het lustrumfeest van Geloofwaardig Spreken.

EXTRA: Zeven wensen voor de komende generatie sprekers

Willem Ouweneel hield 50 jaar geleden zijn eerste preek. Wat heeft hij in die 50 jaar ontdekt en welke wensen heeft hij voor de volgende generatie sprekers? Ik vroeg hem om vijf wensen te delen op het lustrumfeest van Geloofwaardig Spreken. Het werden er zelfs zeven. Ze sluiten aan bij meerdere hoofdstukken.

Bij hoofdstuk 1 ‘Waarom Geloofwaardig Spreken?’

Simon Sinek legt uit hoe belangrijk het is om te beginnen met het waarom, voordat je nadenkt over het hoe en wat. Nadenken over een concreet product, begint volgens hem met visie. Dit is ook een zeer bruikbare gedachte voor het houden van een preek of presentatie:
• Waarom spreken we?
• Hoe spreken we?
• Wat spreken we?

Bij hoofdstuk 1: ‘Waarom geloofwaardig spreken?’

We zijn waardig gekeurd… Alain de Botton geeft een filosofische kijk op succes en waar we onze waarde vandaan halen.

Bij hoofdstuk 1: ‘Waarom geloofwaardig spreken?’

Anthony George houdt een bijzonder eerlijke en echte preek over dienen. Als sprekers lopen we het risico gericht te zijn op onze eigen eer. George houdt ons een spiegel voor: Hoe zien wij onze positie in het Koninkrijk? De enige manier om groot te zijn in het Koninkrijk is door te dienen. Een aanrader om de hele preek te beluisteren. Disclaimer: kan zeer confronterend zijn!

Bij hoofdstuk 2: ‘Hoe spreek je geloofwaardig?’

Wanneer je jezelf te veel als de expert neerzet, loop je het risico onaantastbaar te worden. Wanneer je daarentegen jezelf kwetsbaar opstelt, zul je veel toegankelijker zijn voor je publiek. Een zeer populaire TEDtalk over de kracht van kwetsbaarheid is de presentatie van Brené Brown.

Bij hoofdstuk 2: ‘Hoe spreek je geloofwaardig?’

Ron van der Spoel legt uit hoe hij zijn preek doorleeft in het bos. Het doorleven van je boodschap is een voorwaarde om geloofwaardig te spreken.

Bij hoofdstuk 4: ‘Geloven in de leiding van de Geest’

Bereid je preek voor alsof het van jou afhangt en bid alsof alles van de Geest afhangt!

Om je voor te bereiden is TED een handig hulpmiddel. TED is erop gefocust dat het publiek zo enthousiast wordt door je ideeën of emotioneel geraakt is dat de hoorders de ideeën verder gaan verspreiden. Dat willen we als spreker ook wel. Maar hoe zorg je daarvoor? Zie de tips in de TEDtalk!

Bij hoofdstuk 4: ‘Geloven in de leiding van de Geest’

In hoofdstuk 4 staat uitgelegd hoe belangrijk het is om je door de Geest te laten leiden én door het goed voor te bereiden. In deze TEDtalk zie je qua vorm een fantastisch verhaal, maar inhoudelijk zegt hij (expres) niets. Briljant voorbeeld van het belang van zowel een goede vorm áls een goede inhoud!

Bij hoofdstuk 4: ‘Geloven in de leiding van de Geest’

In hoofdstuk 4 staat beschreven dat de meeste spreektechnieken al uit de Oudheid komen. Anne van der Meiden is theoloog en communicatiedeskundige en legt er meer over uit. Samen met zoon Willem schreef hij ‘Mag ik even uw aandacht?’

Bij deel 2: ‘Ontwerpfase’

Prachtige tips om de aandacht vast te houden. Inclusief tips van Jezus én een mooie droom van de spreker aan het eind. Aanrader om te kijken!

Bij hoofdstuk 5: ‘De IKEA-mindmap’

Buzan: ‘De mindmap is het meest effectieve denkhulpmiddel van onze tijd. Je kunt de techniek voor elke uitdaging of voor elk doel aanwenden. Het zal je intelligentie, creativiteit, communicatieve vaardigheden, concentratie en geheugen tot grote hoogte brengen’. De mindmap is een ideale manier om je preek of presentatie te noteren!

Bij hoofdstuk 5: ‘De IKEA-mindmap’

Wist je dat je op grond van locaties makkelijker informatie kunt onthouden? In deze video neemt Paulien Vervoorn je mee naar haar voortuin, deur, deurmat, kapstok, bank, raam en achtertuin. Iedere locatie staat symbool voor een onderdeel van je preek of presentatie… zodat die staat als een huis!

Bij hoofdstuk 5: ‘De IKEA-mindmap’

In deze video zie je een aantal voordelen van spreken uit het hoofd. In de ‘IKEA-mindmap’ noteer je je boodschap: een inspirerend intro, je krachtige kern, je eerlijke & echte bezwaren en je appellerende afsluiting.

Bij hoofdstuk 5: ‘De IKEA-mindmap’

 

Bij hoofdstuk 5: ‘De IKEA-mindmap’

Bij hoofdstuk 9: ‘Houding en stem’

Met haar houding en stem timet Paulien iedere zin en ieder woord. Ze weet hoe ze haar houding en stem optimaal kan inzetten om haar woorden te ondersteunen.

Bij hoofdstuk 9: ‘Houding en stem’

Bekijk wat je plek op het podium kan doen!

Hoofdstuk 9: ‘Houding en stem’

Je opbouw kan staan als een huis en je belichting kan nog zo origineel en sfeervol zijn, maar als je stem niet meedoet, kun je alsnog als saai ervaren worden. Het is best een hele kunst om ‘normaal’ te praten. Bekijk de videoboodschap van cabaretier Kees Versteeg maar eens;)

Bij hoofdstuk 9: ‘Houding en stem’

In deze TEDtalk vertelt Julian Treasure over de intentie waarmee je spreekt: ‘HAIL’, dat staat voor Honesty, Authenticity, Integrity, Love. Vervolgens legt hij een aantal mogelijkheden uit van je stem.

Bij hoofdstuk 9: ‘Houding en stem’

‘I see something’. Met deze toespraak wint Dananjaya Hettiarachchi the World Championship of Public Speaking 2014. Wat een talent én hij zal ongetwijfeld goed geoefend hebben! Wat een mooi intro, wat een mooie herhalingen, wat een humor, wat een stijlfiguren, wat een metafoor. Subliem!

Bij hoofdstuk 9: ‘Houding en stem’

Vier minuten onafgebroken oogcontact brengt mensen dichter bij elkaar dan welk contact ook. Zo mooi om te zien hoe er een intens contact ontstaat. Dit onderstreept opnieuw het belang van oogcontact als je spreekt voor een groep.

Bij opdracht van hoofdstuk 10: ‘Plan B’

Dit lied is een aanrader om als gemeente te zingen in voorbereiding op de preek. Het refrein legt de nadruk op het zien van Christus tijdens de prediking.

Bij hoofdstuk 11: Stress

Hoe ga je om met critici? Hoe ga je om met je eigen belemmerende gedachten? Brené Brown vertelt hoe zij hier haar weg in gevonden heeft.

Bij hoofdstuk 11: Stress

Nerveus? Welnee! Een gevoel van opwinding!

Boek bestellen?

Hierboven vind je een overzicht van de video’s die aansluiten bij het boek Geloofwaardig Spreken. Wil je geen (s)preektips missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

 

Geïnteresseerd geraakt door de video’s?  Je kunt hier het boek Geloofwaardig Spreken bestellen.

Wil jij steengoed preken?

Laat je gegevens achter. Je ontvangt dan binnen tien minuten de checklist in je mailbox. De komende dagen ontvang je als extraatje een blog en een video die je helpen om een steengoede preek te maken.

Ik ben uiteraard zuinig op je gegevens en deel ze niet met anderen. Beloofd.