Bij hoofdstuk 2 Weet waarom je spreekt 

Samen met o.a. Jos Douma en Paul Visser sprak ik op de studiedag van Weet wat je gelooft naar aanleiding van het verschijnen van het boek Preken van Tim Keller. Ik sprak over het aanspreken van het hart.

Bij hoofdstuk 2 Weet waarom je spreekt 

Anthony George houdt een bijzonder eerlijke en echte preek over dienen. Als sprekers lopen we het risico gericht te zijn op onze eigen eer. George houdt ons een spiegel voor: Hoe zien wij onze positie in het Koninkrijk? De enige manier om groot te zijn in het Koninkrijk is door te dienen. Een aanrader om de hele preek te beluisteren. Disclaimer: kan zeer confronterend zijn!

Bij hoofdstuk 3 Ontwerp een preek die staat als een huis

Bekijk hier een voorbeeld van een IKEA-preek. Meer preken beluisteren? Klik hier

Bij hoofdstuk 5 Wees credible en likeable

Wanneer je jezelf te veel als de expert neerzet, loop je het risico onaantastbaar te worden. Wanneer je daarentegen jezelf kwetsbaar opstelt, zul je veel toegankelijker zijn voor je publiek. Een zeer populaire TED-talk over de kracht van kwetsbaarheid is de presentatie van Brené Brown.

Bij hoofdstuk 5 Wees credible en likeable

Binnen de sociale psychologie zijn deskundigheid en aardigheid twee belangrijke begrippen. Samen bepalen ze of iemand aan- of afhaakt bij een spreker. Hoe verhoog je je likeability? Ik gaf drie tips tijdens het lustrumfeest van Geloofwaardig Spreken.

Bij hoofdstuk 15 Zorg voor voldoende afwisseling

In hoofdstuk 15 lees je allerlei tips over het gebruik van een digitale presentatie. Een bijzondere variant is de Pecha Kucha. Je ziet hier een voorbeeld van mezelf in het theater in Woerden.

Bij hoofdstuk 15 Zorg voor voldoende afwisseling

En nog een voorbeeld van een Pecha Kucha.

Bij hoofdstuk 17 Noteer je preek

Ter info: ik maakte deze filmpjes in 2014 bij de eerste editie van mijn boek. Als je goed oplet, ontdek je een aantal verschillen met de herziene editie van het boek Geloofwaardig spreken. Een voorbeeld: de afsluiting heet nu een activerende afsluiting. Ook is er het een en ander gewijzigd in de volgorde van de diverse onderdelen.

Bij hoofdstuk 17 Noteer je preek

Wist je dat je op grond van locaties makkelijker informatie kunt onthouden? In deze video nodig ik je thuis uit. Iedere locatie staat symbool voor een onderdeel van je preek je preek staat als een huis.

Ter info: ik maakte deze filmpjes in 2014 bij de eerste editie van mijn boek. Als je goed oplet, ontdek je een aantal verschillen met de herziene editie van het boek Geloofwaardig spreken.

Bij hoofdstuk 19 Creëer impact met je lichaamstaal

Met haar houding en stem timet Paulien iedere zin en ieder woord. Ze weet hoe ze haar houding en stem optimaal kan inzetten om haar woorden te ondersteunen.

Bij hoofdstuk 19 Creëer impact met je lichaamstaal

Bekijk wat je plek op het podium kan doen!

Bij hoofdstuk 22 Reduceer je stress

Bedenk je eigen ritueel om je stress te reduceren Het refrein van dit lied legt de nadruk op het zien van Christus tijdens de prediking.

Bij hoofdstuk 22 Reduceer je stress

Tip: experimenteer eens met een power pose. 

Bij hoofdstuk 22 Reduceer je stress

Hoe ga je om met critici? Hoe ga je om met je eigen belemmerende gedachten? Brené Brown vertelt hoe zij hier haar weg in gevonden heeft.