Een preek die staat als een huis

Individueel

Je wilt…

✓  Feedback op álle stappen van het (s)preken: zowel het onderzoeken van het Bijbelgedeelte, het ontwerpen van de preek en de manier waarop jij en je boodschap overkomen

Weten wat je blinde vlekken zijn

In korte tijd je preken op een hoger level tillen

De training Een preek die staat als een huis graag volgen, maar je hebt er de tijd niet voor

Waarmee kan ik helpen?

Nieuw!

Volg de training individueel!

Je doorloopt alle fases van het preekproces. Vergelijk het met een architect die een huis bouwt. Hij doorloopt deze drie fases:

1. onderzoeksfase
2. ontwerpfase
3. uitvoeringsfase

In plaats van vier dagen en een afsluitend telefoongesprek plannen wij vijf gesprekken van ongeveer twee uur in Woerden. Elk gesprek is vergelijkbaar met de inhoud van de trainingsdagen van Een preek die staat als een huis. Tussendoor maak je huiswerkopdrachten. De tijdsinvestering hiervan is afhankelijk van je achtergrond en ervaring.

Marian Helmus

Nationaal leider Vineyard Benelux

Genoten en geleerd van de groep

“Ik wilde graag een training waarbij aandacht was voor Bijbeluitleg in combinatie met een goede structuur van de preek. Ik wilde minder afhankelijk worden van papier.

 

In de vier dagen zit een mooie opbouw. Eerst krijg je een goede exegetische basis, je wordt ‘gedwongen’ bij de Bijbeltekst te blijven en pas in een later stadium voorbeelden en toepassingen toe te voegen. Ik heb erg genoten van de mensen in de groep: theologen en niet-theologen, diverse kerkelijke achtergronden, ervaren en minder ervaren sprekers. Dat vond ik leuk en leerzaam.

 

Paulien is lekker nuchter en luchtig en ze weet waar ze het over heeft. Ze geeft veel voorbeelden hoe je dingen kunt aanpassen. Ze spoorde ons ter plekke aan een onderdeel van de preek net even anders aan te pakken. De training bestaat niet alleen uit kennisoverdracht, maar vooral uit doen!

 

Door de training ben ik me veel bewuster geworden van het effect van de structuur van mijn preek, en van mijn lichaamshouding en ademhaling. Vlak na de training voelde ik me vooral ‘bewust onbekwaam’, maar dat slijt gelukkig. ? Paulien adviseerde me niet te proberen alles meteen anders te doen, maar per preek extra aandacht te schenken aan een bepaald onderdeel. Dat helpt en brengt ontspanning!”

Hoe werkt het?

We bellen

Je mailt met het verzoek om een telefonische afspraak te maken. Tijdens het telefoongesprek onderzoek ik wat jouw wensen zijn en of mijn aanpak daarop aansluit. Ik geef zo nodig een beeld van aanpassingen en ik schets de kosten.

 

Je ontvangt het boek

Je ontvangt het boek Geloofwaardig spreken , zodat je tijdens de gesprekken zo veel mogelijk kunt oefenen.
Je doet ter voorbereiding op het eerste gesprek online een aantal huiswerkopdrachten.

Waar en wanneer? 

De gesprekken (van gemiddeld twee uur) vinden meestal plaats in Woerden. We plannen de gesprekken in overleg. In principe houd ik de dinsdag aan voor deze gesprekken. Je volgt je eigen tempo. Ik raad meestal aan om ongeveer drie weken tussen de gesprekken te plannen.

 

Wat zijn de belangrijkste verschillen met de groepstraining?

  • Je hebt minder contacturen.
  • Je hoeft andere deelnemers geen feedback te geven .
  • Je kiest – in overleg – hoeveel tijd je plant tussen de trainingsmomenten.
  • Je ontvangt meer feedback.

Hoe zien de vijf gesprekken eruit?

Gesprek 1

Op zoek naar de kernboodschap.

Gesprek 2

Ontwerpfase, deel 1.

Je leert hoe je de hele preek laat cirkelen rondom de kernboodschap.

Gesprek 3

Ontwerpfase, deel 2.

Je oefent met onderdelen van de preek, zodat je preek staat als een huis.

Gesprek 4

Uitvoeringfase.

Je oefent de preek. Stukken die nog niet lekker lopen, oefen je opnieuw, zodat je er vertrouwen in hebt dat het ‘in het echt’ gaat lukken.

Gesprek 5

We blikken terug. Bij voorkeur kijken we je preek samen terug, zodat we kunnen kijken hoe jij en je boodschap overkomen. Je krijgt feedback én tips.

Extra’s

Van tevoren krijg je het boek Geloofwaardig spreken thuisgestuurd, zodat je voorbereid naar de trainingen komt. (Heb je het boek al? Je ontvangt tijdens het eerste gesprek een weggeefexemplaar of het boek Feedback in de kerk.)

Na het eerste gesprek maak je de huiswerkopdrachten die horen bij het geloofwaardig uitleggen (van je tekst. Deze stappen vormen het fundament onder je preek. Deze feedback ontvang je online van cotrainer Debora Krikken.

Na de volgende gesprekken ontvang je huiswerkopdrachten over je preek. Deze opdrachten zijn het uitgangspunt voor ons gesprek.

Durk de Boer

Spreker, ondernemer en eigenaar van VERANDERSUPPORTERS

Ontroerd

De afgelopen jaren had ik mezelf een tijdrovende preekstijl aangeleerd en daarin wilde ik graag verbetering. Paulien liet me tijdens de Summerschool hierop reflecteren. Dat lukte extra goed doordat Bezinningscentrum Emmaüs een rustgevende en inspirerende plek is. Ik preek nu korter, doordat ik meer focus aanbreng.

Ik raad de training aan iedere spreker aan. Het is echt een cadeau aan jezelf om nieuwe manieren te oefenen, waardoor je weer fris en fruitig kunt voorgaan.

Wat me vooral zal bijblijven, is de impact op mijn geloofsleven. De gesprekken en de dagsluitingen in de kapel hebben me geholpen om het dagelijks contact met God blijvend vorm te geven. Als ik daaraan denk, ontroert het me nog steeds.

Direct inschrijven

Al overtuigd? Schrijf je direct in voor deze training!
Inschrijven

Waarom zou je kiezen voor een training bij mij?

Ik zie veel mensen die -vaak in hun eentje- hun preek voorbereiden. Na afloop krijg je soms wel feedback van gemeenteleden, maar meestal zijn het niet de tips waarmee je verder komt. Als professional kan ik je die wel geven. Ik geniet ervan als ik je met kleine wijzigingen een preek zie houden die grotere impact. Daar doe ik het voor. Omdat Gods goede nieuws het waard is dat het goed gecommuniceerd wordt.

Bij een goede preek vind ik meerdere dingen belangrijk, zoals een Bijbels verantwoorde boodschap, een steengoede opbouw en een boeiende presentatie. Ik geniet ervan om een poosje met je op te trekken en élke fase met je te doorlopen.

De theorie lees je thuis door. Tijdens de trainingen leg ik zo weinig mogelijk uit, zodat we zoveel mogelijk oefenen. Ik zorg voor een veilige setting waarin je feedback krijgt, zodat je volop kunt ervaren wat wel en niet werkt voor je.

Peter Bakker

PKN-predikant in Den Haag

Allemaal dezelfde vragen

 

Iemand van de kerkenraad reikte me deze training aan. Ik twijfelde, omdat ik een van de weinige predikanten zou zijn. Bijna twintig jaar geleden volgde ik de training Passie voor preken. Na die training preekte ik enthousiast vanuit mindmaps. Na verloop van tijd ging ik mijn preken toch weer uitschrijven. Ik had wel behoefte aan een opfriscursus.

 

Dus zei ik tegen mezelf: ‘Gooi jezelf er maar in, Peter!’

 

De training bleek meer dan een opfriscursus. Ik leerde opnieuw om dichter bij mezelf, de Bijbel en mijn hoorders te komen en te blijven. Het werd ook nog eens een confrontatie met mezelf. Dat ervoer ik als verdiepend.

 

Pauliens stijl van trainen ervaar ik als sprankelend, dynamisch, afwisselend en meedenkend. Ze heeft oog voor iedereen en komt echt ‘langszij’.

 

In mijn huiswerkgroepje zaten allemaal niet-theologen. Wat we opviel was dat zij vaak ook de vragen stellen die gemeenteleden en gasten ook stellen. Dat heeft me geholpen in mijn preekvoorbereiding meer aan te sluiten bij mijn publiek. En eigenlijk stellen we allemaal dezelfde vragen. Ik kan de training daarom iedereen aanraden, leek of theoloog. Deze training betekent veel voor de kerken en voor het Koninkrijk van God.

Wat levert een individuele training op?

Meer houvast

Je weet beter wat je doet en waarom je dat doet. Dat geeft structuur en houvast. Voor je eigen voorbereiding en voor je luisteraars.

Meer plezier

Doordat je beter weet hoe je je kunt voorbereiden, zal je meer plezier hebben in de voorbereiding en in de uitvoering. Tijdens de gesprekken hebben we ook een hoop plezier.

Meer spreken uit het hart

Je leert hoe je een preek of presentatie opbouwt. Dat wordt nooit een trucje. Het is slechts een hulpmiddel om de kans te vergroten dat de boodschap – die uit je hart komt – overkomt. Je leert manieren waarop je je hart kunt laten spreken.

Meer impact

Je kunt je boodschap met meer impact brengen. Dit heeft gevolgen voor de mensen om je heen. Je zet iets in beweging!

Ja maar, ik …

… denk dat ik sommige aspecten al beheers.  

Geen probleem. Dat is het voordeel van een individuele training. Dan gaan we er sneller doorheen en verdiepen we op punten waarin je wilt groeien.

… denk dat ik meer tijd nodig heb dan vijf gesprekken.

Deze individuele training is een mooie basis. Er is van alles mogelijk om uit te breiden.

Wil jij steengoed preken?

Laat je gegevens achter. Je ontvangt dan binnen tien minuten de checklist in je mailbox. De komende dagen ontvang je als extraatje een blog en een video die je helpen om een steengoede preek te maken.

Ik ben uiteraard zuinig op je gegevens en deel ze niet met anderen. Beloofd.