4 Weken Programma Een preek die staat als een huis

 

4 weken programma Paulien Vervoorn Geloofwaardig Spreken in het openbaarJe (s)preekt en …

 • je bent op zoek naar het (door)ontwikkelen van je eigen stijl

 

Je wilt…

 • meer van je voorbereiding genieten
 • loskomen van je papier en toch een duidelijke structuur hebben
 • authentieker overkomen
 • de Bijbel laten spreken
 • je boodschap dichter bij je hoorders brengen
 • (s)preken met (meer) impact
 • groeien in vrijmoedigheid
 • feedback op de manier waarop je overkomt

 

 

Herken je meerdere beschrijvingen? Welkom bij het 4 Weken Programma waarin je een preek of presentatie leert houden. Met o.a: drie trainingsdagen, huiswerkopdrachten, mailcontact, feedbackmogelijkheden en een Skype-gesprek na afloop.

 

 

Het kost veel tijd om een preek of presentatie te maken die staat als een huis. Voor een architect is dit een heel proces van drie fases:

1. onderzoeksfase
2. ontwerpfase
3. uitvoeringsfase

 

 

Op de eendaagse trainingsdag Ontwerp je preek leer je hoe je je preek opbouwt (fase 2), maar een hoop stappen zul je zelfstandig verder moeten uitwerken. In dit 4 Weken Programma staan we op een intensievere en grondige manier stil bij deze drie processen van het (s)preken en presenteren. Je verwerkt de info in de twee weken tussen de trainingsdagen en je hebt onderling contact hierover.

 

Zowel mensen die weinig ervaring hebben als ervaren sprekers zijn welkom. In de praktijk zul je merken dat er voldoende ruimte is om de opdrachten op jouw eigen niveau in te steken. De groep bestaat uit maximaal 12 deelnemers.

 

We hebben de insteek om mensen toe te rusten die een bijbelse boodschap willen overbrengen. Overleg even als dit voor jou anders is, omdat je op zoek bent naar een training voor je werk. Twijfel je of dit programma iets voor jou is? Neem gerust contact op!

 

Hoe ziet het programma eruit? 

 

Onderzoeksfase (dag 1)

 • Je (her)ontdekt wat jou motiveert om te (s)preken.
 • Je brengt in kaart wie jij bent als spreker.
 • Je doorleeft het Bijbelgedeelte dat jij zelf hebt gekozen.
 • Je leert verschillende manieren om je te verplaatsen in je publiek.
 • Je gaat aan de slag met het bestuderen van je Bijbelgedeelte: observeren, begrijpen en toepassen.

 

Ontwerpfase (dag 2)

 • In de afgelopen twee weken heb je een kernboodschap geformuleerd voor jouw preek of presentatie. Tijdens de trainingsdag ga je deze kernboodschap aanscherpen.
 • Je ontwerpt een mindmap aan de hand van het ‘IKEA-principe’:

 

 

Uitvoeringsfase (dag 3)


Knipsel-Feedback-preek

 

 

Tijdens de vorige dagen heb je al een aantal keren feedback gekregen. Vandaag komt al het geleerde bij elkaar doordat je een korte preek houdt waarop je feedback ontvangt.

 

 

 

 

 

 

EXTRA’s: 

 1. Van tevoren krijg je het boek Geloofwaardig Spreken opgestuurd, zodat je deel 1 (over de onderzoeksfase) alvast kunt doornemen.
 2. Je ontvangt het boek Hartelijk getalenteerd om meer zicht te krijgen op wie jij bent als spreker.
 3. Tussendoor krijg je huiswerkopdrachten waar je onderling contact over hebt.
 4. Tussendoor houd je een reflectieverslag bij, waarop je feedback van mij ontvangt.
 5. Na afloop van de derde trainingsdag maken we een skype-afspraak (van een half uur) om de balans op te maken en te bespreken waar je je de komende tijd op wilt richten.

 

Wanneer? 

 • Drie donderdagen: 28 september, 12 oktober en 26 oktober 2017. (Vol!) 
 • Drie vrijdagen: 19 januari, 2 en 16 februari 2018

 

Vanaf half 10 ben je steeds welkom voor koffie en thee. Om 10 uur gaan we van start. Tussen de middag staat een verzorgde lunch voor je klaar en rond half 5 ronden we dan af.

 

Waar? 

Kamerik, gemeente Woerden.

 

Investering

 • qua tijd: drie trainingsdagen
 • minimaal 4 uur per week voor het uitwerken van je opdrachten
 • qua geld: 399 euro voor particulieren. 499 euro voor organisaties, zzp’ers en bedrijven.

Carin Kops (spreker in De Pijler in Lelystad): 

‘Ik heb bevestigd gekregen dat ik er mag zijn als spreker. Ik heb gezien dat ik mag benoemen wie ik ben als spreker.

Verder heb ik veel geleerd van de exegese. Ik heb ervan genoten, terwijl ik me tijdens mijn Theologiestudie altijd zó dom voelde bij dit soort opdrachten! Op een of andere manier heb ik nu een andere methode aangereikt gekregen, die aansluit bij mijn vermogen, mijn taal, mijn mogelijkheden.

Agnes van den Broek (spreker en trainer bij Agapè): 

‘Ik sta anders voor een groep, zelfverzekerder, voel me op m’n gemak. Dat merk ik op de bijbelschool, bij trainingen voor Agapè, bij workshops die ik geef.’

Embert Messelink (directeur A Rocha)

Ik heb al langere tijd ervaring met spreken en daarnaast heb ik het verlangen om te preken. Gods woord verkondigen vind ik van een andere dimensie en daarom wilde ik me goed voorbereiden. Ik meldde me aan voor het 4 Weken Programma ‘Een preek die staat als een huis’. Ik vroeg me af of er allemaal predikanten bij zouden zitten. Het was echter een gemêleerde groep. Ervaring bleek niet zo’n rol te spelen. Sterker nog: ik zat in een subgroepje met een predikant en minder geoefende sprekers en zonder overleg gaven ze me dezelfde feedback. 

De grootste winst van de training is dat ik stop met uitschrijven. De aangereikte manier van mindmappen past goed bij mij. Ik kan mijn verhaal inmiddels beter opbouwen, vrijer spreker en meer contact leggen. Het model geeft mij veel ruimte om te spelen met de volgorde van onderdelen die ik wil vertellen. Ik had deze training eerder moeten volgen!

Ik raad de training van harte aan, ook bij mensen die al enige spreekervaring hebben. De afwisseling van deze training spreekt me aan: een mooie combi van input, oefenen en feedback geven en ontvangen. Via mijn werk volgde ik pas een training bij een bekend trainingsbureau waar ik bijna het vierdubbele betaalde, terwijl ik er minder voor kreeg. Dankzij de training van Geloofwaardig Spreken sta ik op het punt om vaker te (s)preken. 

Embert Messelink, directeur van de christelijke natuurbeweging A Rocha, www.arocha.nl.

predikanten preektraining nascholing preken cursus

 

 

Ben je predikant en wil je met collega’s een verfrissing in je preekvoorbereiding? Dan past de training die ik i.s.m. met de Theologische Universiteit van Kampen geef waarschijnlijk beter bij je.

Word je hier blij van?

Zorg dan dan je geen tips mist! Ik beloof je dat ik mijn stinkende best doe om je met iedere mail een bak inspiratie te geven. Vul dus snel je mailadres in :)

Ruim 6500 anderen gingen jou voor. Ik ben uiteraard zuinig op je gegevens en deel ze niet met anderen. Beloofd.