In gesprek met Wouter van der Toorn

Elke 12e van de maand komt een Geloofwaardige Spreker aan het woord om andere sprekers te inspireren. Deze keer luisteren we naar Wouter van der Toorn.

 

1. Hoe vind je het om een Geloofwaardige Spreker genoemd te worden? 
Ik voel me vereerd. Spreken is mijn grote passie en hobby. Gelukkig ben ik niet de enige die dat leuk vindt.

 

2. Hoe vond je het als kind om een spreekbeurt in de klas te houden?
Enerzijds spannend maar ook wel leuk. Maar ik hield van dingen die anderen niet direct interessant vonden. Zo had ik een uitgebreide spreekbeurt over de productie van koffie en koffiebonen. Misschien is dat de reden waarom ik een echte koffiefreak ben (zo zwart mogelijk graag).

 

3. Wanneer sprak je voor het eerst over bijbelse onderwerpen?
Als tiener gaf ik al aan jonge tieners bijbelstudie. Nog veel imitatie van wat ik anderen zag doen. Wel altijd als een behoorlijke purist: je moet wel de Bijbel laten spreken. O ja, en als tiener gaf ik een lezing over genetische manipulatie en wat God ervan zou vinden. Mensenkinderen, waar haalde ik dat dan weer vandaan.

 

4. Wat pak je nu anders aan dan in het begin?
Ik ben erg gaan geloven in de kracht van de vraag. Dus soms ook een open einde, niet altijd antwoorden. Want alleen waarheid verkondigen geeft niet de noodzaak om te veranderen. De goede vragen stellen vaak wel.

 

5. Aan welke presentatietips heb je veel gehad?
Langs een lijntje preken. Dat is voor mij als echte ADHD’er erg belangrijk. Een duidelijke start en een punt waar ik naartoe wil werken. Het pad ertussen is soms wat kronkelig (de ambitie is om dat steeds minder te doen) maar wel met een duidelijke richting.

 

6. Wat merk je van de Heilige Geest in het voorbereiden en tijdens het spreken?
Vroeger verwachtte ik hier iets spiritueels, wolkerigs van. Ik heb gemerkt dat gewoon door trouw, hard werken en soms gewoon doen wat je hart heeft vaak precies raak is. Voor mij is het vaak geen ervaring op het moment-supreme, maar een bevestiging achteraf als mensen vertellen dat God zo bijzonder sprak.

 

7. Wat wil je bereiken met jouw spreken?
Ik wil dat mensen loskomen van het gewone, het gemakkelijke. Ik geloof dat God een grote droom heeft voor ieder mens persoonlijk en een grote droom voor deze wereld. We moeten loskomen van beelden die we vaak hebben van God om bij God zelf uit te komen.

 

8. Wat is het meest gênante dat je als spreker meegemaakt hebt?
Dat iemand me en-plein-public commentaar gaf tijdens een preek. Ik preekte toen nog niet zo lang en niet zo vaak. Was er toen behoorlijk van van de leg. Nu vind ik het heerlijk als mensen zich durven uitspreken tijdens een preek.

 

9. Op welke momenten heb je last van podiumvrees?
Als er voor mij belangrijke mensen onder mijn gehoor zitten. Dan denk ik toch wel heel erg “Wat zullen ze er van denken, heb ik het goed gedaan?” Dan ben ik een behoorlijk onzekere Hollandse jongen die zoekt naar bevestiging

 

10. Welke spreker uit de Bijbel inspireert jou? 
Paulus. Hij kon erg goed zijn boodschap aanpassen aan zijn publiek!

 

11. Wat spreekt jou aan in Jezus’ toespraken?
Ze zijn enerzijds zo gewoon. Anderzijds… ook zo anders.

 

12. Wat zou je doen als Jezus de eerstvolgende keer in het publiek zou zitten? 
Ik zou alle vragen ongegeneerd stellen die ik zelf heb en waarvan ik denk dat ook anderen ze hebben. Veel mensen denk ze dat hun vragen ‘stom’ zijn, terwijl ze gewoon gesteld moeten worden. En met Jezus in de zaal krijg je vast een bijzonder gesprek.

 

Bron foto: Wouters website Creatov[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

9 Comments

Plaats een reactie