gesprek Willem Ouweneel Paulien Vervoorn Geloofwaardig Spreken

In gesprek met Willem J. Ouweneel

Samen met Willem Ouweneel schreef ik Veertigvragentijd en Donkeredagenvragen. Naast auteur van meer dan 150 boeken is hij een veelgevraagd spreker in binnen-en buitenland. Wat is volgens hem een goede preek en wat is zijn wens voor de volgende generatie sprekers?

 

1. Wanneer sprak je voor het eerst? 
Dat is inmiddels al bijna vijftig jaar geleden. Ik preekte in de eigen gemeente over Romeinen 6, na de avond tevoren daartoe speciaal door de Heer geroepen te zijn (al zei Hij er niet bij waaróver ik moest preken…)

 

2. Hoe kwam je erachter dat je mocht / ‘moest’ gaan (s)preken?
Door de stem van de Heer in mijn hart wist ik dat ik moest gaan spreken. Het was een heel duidelijke roeping. En als Hij roept is het een ‘moeten’. Maar ik heb het altijd eerder ervaren als een ‘mogen’, een voorrecht.

 

3. Luister je weleens preken van anderen?Willem Ouweneel Geloofwaardig Spreken

Soms. Vaak uit nieuwsgierigheid naar de desbetreffende spreker/predikant. Ik luister graag naar mijn collega’s op de VrijZijn-conferenties: Wilkin van de Kamp, Martin Koornstra en Jan Pool.

 

4. Wat is volgens jou een goede preek?
Voor mij is een goede preek (a) door en door bijbels, (b) met theologische diepgang zonder ingewikkeld te worden, (c) praktisch toepasbaar, (d) welsprekend voorgedragen.

 

5. Aan welke presentatietips heb je veel gehad?
Geen idee. Ik ben in het water springen en gaan zwemmen. Ik kan me niet herinneren dat iemand me ooit tips heeft gegeven. Ik praat inmiddels wel rustiger dan vroeger.

 

Willem Ouweneel Geloofwaardig Spreken

6. Hoe bereid je een preek meestal voor?
Door te bidden en aantekeningen te maken. Tijdens de preek leidt de Heilige Geest me vaak om dingen te zeggen die ik niet voorbereid heb, maar die op dat moment wel nodig zijn.

 

7. Waarover ben je soms gefrustreerd in de voorbereiding?
Dat ben ik weleens als ik niet precies voor ogen heb hoe de preek moet gaan; dat is voor mij ALTIJD een aanwijzing dat de Heer me tijdens de preek wel in de goede richting zal leiden. Ook maakt Hij me soms op het laatste nippertje duidelijk dat ik over heel iets anders moet preken dan ik had bedacht. Soms voelde ik dan al in de voorbereiding dat ik niet echt bezig was met wat de Heer eigenlijk wilde. Dan laat ik het maar los, want Hij zal me dat dan wel later duidelijk maken.

 

8. Op welke momenten heb je last van podiumvrees?
Als het aantal luisteraars boven de 7000 uitgaat.

 

9. Wat zijn de meest ideale omstandigheden voor je om te spreken?
Als ik me fit voel en als ik een heel gewillig gehoor voor mijn neus heb.

 

10. Wat vind je het zwaarst aan (s)preken?
Het staan…

 

11. Hoelang wil je doorgaan met (s)preken?
Tot ik niet meer kan natuurlijk!

 

12. Wat is je wens voor de volgende generatie sprekers?
(a) Bijbelkennis,
(b) spreekvaardigheid,
(c) liefde voor je gehoor,
(d) de stem van de Heer leren verstaan.

Update: Op het lustrumfeest van Geloofwaardig Spreken sprak Willem over zeven principes voor de volgende generatie sprekers.

Ik lees liever de samenvatting van zijn zeven wensen
mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

Nog geen reacties

Plaats een reactie