[Radiopreek] Vrede voor jou!
Ik ontmoette pas een bijzonder echtpaar. Hij uit een Hamasfamilie, zij uit een IS-familie. Toen ze christen werden, wilden ze naar Canada vluchten, maar verrassend genoeg ontvingen ze een droom van God waarin ze hoorden dat ze naar Egypte moesten gaan. En ze gingen. Daar ontmoette ik hen, omdat Stichting De Ondergrondse Kerk me had uitgenodigd Koptische christenen én ex-moslims te bezoeken.
Ik luisterde naar hun verhaal. Hij vertelde wat zijn dochter van zeven pas zei: ‘Pap, sinds we christen zijn, zijn we gevlucht, zien we opa en oma niet meer, hebben we minder spullen, minder geld en zijn we minder veilig.’ Haar vader vroeg: ‘Zou je nog terug willen?’ ‘Nee’, zei ze. ‘Want er is niks mooiers dan Jezus!’
Zeven jaar! En dan zó’n uitspraak.
Ik sprak meer ex-moslims. En steeds was de rode draad dat ze nu een hoop kennen die die ze eerder niet kenden. En een vreugde. En vrede, in soms bizarre omstandigheden.
Ik moest denken aan de vrede die Paulus beschrijft. De vrede die alle verstand te boven gaat. Ik heb gezien dat God die nog steeds geeft.
En ook al verschillen onze omstandigheden met die van de mensen in Egypte, ik geloof dat God – als we snakken naar innerlijke rust – die vrede ook aan jou en mij wil geven.
Maar hoe ontvang je die vrede? Of hoe kun je mensen in je omgeving daarop wijzen? Je hoort vanmorgen drie hints uit Filippenzen 4: 4 t/m 9.
Laat de Heer uw vreugde blijven; ik zeg u nogmaals: wees altijd verheugd. Laat iedereen u kennen als vriendelijke mensen. De Heer is nabij. Wees over niets bezorgd, maar vraag in alle omstandigheden aan God wat u nodig hebt en dank Hem in uw gebeden. Dan zal de vrede van God die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren. (NBV21)
Hint 1: Vrede heeft te maken met vreugde
Laat de Heer je vreugde blijven! Vrede en vreugde hebben blijkbaar met elkaar te maken.
In deze korte brief noemt Paulus de vreugde in élk hoofdstuk. Hij heeft ook reden om blij te zijn: hij heeft een warme band met de gemeente, ze bidden voor hem, ze sturen geld en ze sturen mensen, zoals Epafroditus. Maar tegelijkertijd zit Paulus in de gevangenis. Zijn toekomst is onzeker. Net zoals die van zijn lezers. En toch schrijft hij over blijdschap. Niet in de omstandigheden, maar in de Heer, zoals een oudere vertaling zegt.
Het klinkt bijna overdreven. Altijd verheugd. Laat iedereen u kennen. Vraag in alle omstandigheden … De vrede die alle verstand te boven gaat … Altijd verheugd? Hoe dan?
Paulus legt het hier niet uit. Hij geeft het gewoon als opdracht. Als oefening. We zien dat vaker in de Bijbel.
‘Dien de Heer met vreugde.’ (Psalm 100).
‘De vreugde die de Heer u geeft, is uw kracht.’ (Nehemia.8:10).
Je ziet Habakuk het in de praktijk brengen: ‘Al zou de vijgenboom niet bloeien, toch zal ik juichen.’
Of Jakobus 1. Over verheugd zijn als je beproevingen ondergaat. Een tekst die een van de mensen in Egypte noemde.
Ik sprak een 35-jarige vrouw. Haar moeder was overleden. Ze was bang dat haar vader haar wat zou aandoen als ze christen zou worden. Ze wilde om meerdere redenen bij haar man weg. Die zei: ‘Je kunt gaan, maar wel zonder geld en zonder kinderen.’ En ze gíng!
Als ze zich onrustig voelde, ging ze naar een kerk om te bidden. ‘Wat bad je dan?’ vroeg ik. ‘O, dank God voor Google. Ik ging bestaande gebeden bidden, zoals het Onzevader en de Psalmen. En dan ervoer ik de vrede van God. En ik las de Bijbel waarin dingen onderstreept waren. Onder andere Immanuël: God met ons. Dat gaf me ook vrede.’
De Heer is nabij, schrijft Paulus. Het zou kunnen zijn dat hij doelde op de wederkomst. Of zoals de vrouw het ervaart: Hij is bij me, dicht bij me.
Hint 2: Vrede heeft te maken met vriendelijkheid
Laat iedereen u kennen als vriendelijke mensen. Wat doet die opmerking over die vriendelijke mensen er opeens tussen?
Waarschijnlijk dit: dat Paulus aangeeft dat die vreugde in de Heer ook zichtbaar mag worden naar anderen. Misschien zelfs naar de onderdrukkers met wie hij mee te maken had.
Nog even over die vrouw van net. Ze deelde nog veel meer. Over hoe haar vader verantwoordelijk was voor de dood van haar moeder. Woest was ze. Ze stak zijn autobanden in brand.
‘Ik was bang dat mijn vader me zou laten doden. Ik haatte hem. Inmiddels ken ik de kracht van vergeving en bid ik: “Vader, vergeef het hem, want hij weet niet wat hij doet. Open zijn ogen, zodat hij ziet wie U bent!” Willen jullie daar ook voor bidden?’
Ook in haar verhaal klinkt mildheid door. Vriendelijkheid.
Hint 3: Vrede heeft te maken met vragen en danken
Vraag in alle omstandigheden aan God wat u nodig hebt en dank Hem in uw gebeden.
Waar jij je op dit moment ook zorgen over maakt: over jezelf, over anderen in je omgeving, over ontwikkelingen in ons land of de wereld – vraag wat je nodig hebt! En dank!
Zou je meer van die vrede die alle verstand te boven gaat willen ontvangen? Verheug je in de Heer. Vraag. Dank. En als je geen woorden hebt? Ik vind het dan zelf vaak prettig om met anderen te bidden. Of – als dat beter bij je past – vraag anderen of ze voor jou willen bidden. Of – dank God voor Google – bid bestaande gebeden.
Je zou door die drie hints zomaar het gevoel kunnen krijgen dat je vooral zelf actief moet zijn. Want ja, wanneer verheug je je voldoende? Wanneer ben je vriendelijk genoeg? Wanneer vraag je genoeg?
Daarom als bonus nog een woord dat begint met vr.
Vrede is een vrucht!
Godzijdank geeft Paulus niet alleen een aantal hints, maar ook een belofte: de God van de vrede zal met je zijn. Hij is het die vrede geeft.
In Galaten 5 noemt Paulus de negenvoudige vrucht van de Geest: liefde, blijdschap, vrede, vriendelijkheid … Diezelfde woorden in een adem. Heerlijk om te weten dat we niet met alle macht een gevoel van vrede hoeven te creëren. Dat lukt meestal ook niet. Of slechts tijdelijk. Laten we ons daarom optrekken aan deze belofte:
Dan zal de vrede van God die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren.
En vers 9: De God van de vrede zal met je zijn!
De vrede van God zij met jou!
Deze preek schreef ik voor het radio-programma Groot Nieuws van de Evangelische Omroep op zondag 23 april 2023.
Meer luisteren over mijn reis naar Egypte?
Tip: Beluister de podcast De Stem.