transgender india savita paulien lume vrede vreugde

[COLUMN] ‘Ik wil alleen uw vrede en vreugde’

Op bezoek in een klein ziekenhuis in New Delhi, de hoofdstad van India, loop ik met dokter Savita de ziekenzaal op. Daar liggen ongeveer tien patiënten. Sommige slapen, andere staren voor zich uit of praten met hun bezoek. De meesten spreken geen Engels. In een hoek zit een vrouw met een veelkleurige sari. Al van een afstand zie ik dat ze een transgender is. Ze stelt zich voor als Anjana.

 

Er zijn veel transgenders in New Delhi. Velen van hen hebben hiv vanwege een levensstijl met veel risico’s. Ze krijgen te maken met discriminatie in de maatschappij en ondervinden hindernissen bij het ontvangen van medische zorg. ‘We geven om de transgenders die naar ons ziekenhuis komen’, zegt dokter Savita. ‘We willen een veilige haven zijn. Een plek waar ze zich geaccepteerd en geliefd voelen.’

 

Anjana spreekt wel Engels, maar raakte door de medicijnen haar gehoor kwijt. Ze legt haar handwerk neer en pakt een notitieboekje, zodat ik wat kan opschrijven. Ik zie bijbels op haar bed liggen en vraag haar of ze een lievelingstekst heeft.

‘Zo veel.’

Ze slaat een bijbel open. Met een half gelakte nagel wijst ze Romeinen 15:13 aan:

‘Moge God, die ons hoop geeft, u in het geloof geheel en al vervullen met vreugde en vrede, zodat uw hoop overvloedig zal zijn door de kracht van de heilige Geest.’

 

Ik sta perplex. Op 1 januari stelde ik mezelf namelijk deze vraag: wat zou ik bidden als ik zeker zou weten dat mijn gebed verhoord zou worden? Van alles popte op. Gezondheid voor mezelf?

Voor mijn familie en vrienden?

Veel deelnemers voor Geloofwaardig Spreken?

Of dat ik dit jaar mijn man ontmoet?

Maar geen van de opties zou me de garantie geven dat mijn leven in 2020 gelukkiger zou zijn, realiseerde ik me, en ik stamelde: ‘Heer, ik wil alleen uw overvloedige vrede en vreugde. Voor mezelf. En om rijkelijk uit te delen.’

En nu lees ik deze woorden in de bijbel die Anjana vasthoudt.

 

Twee dagen ervoor had ik mijn 1 januariverhaal gedeeld met een Indiase vrouw. Ik zei dat ik nog meer wil ervaren van het leven in overvloed waar ik het afgelopen jaar over preekte (Johannes 10:10). Ze bad dat ik verrast zou worden door zijn vrede en vreugde.

Ik zeg tegen Anjana dat dit exact is waar ik naar verlang: vrede en vreugde. Ze zegt: ‘Ik ook.’

 

Deze blog verscheen als column in het ND op 9 mei 2020. Ik leerde Savita kennen via de vlogs die ze deelde voor Lume: een beweging van licht met vrouwen over de hele wereld. 

 

Update noodsituatie mei 2021: 

Vanwege de noodsituatie in India heb ik een actie op touw gezet om geld in te zamelen voor christelijke ziekenhuizen waarbij Savita is betrokken. Meld je aan voor Zin in preken!

 

Meer info en aanmelden Zin in preken

Ik doe niet mee met Zin in preken, maar ik maak wel een Tikkie over vanwege de noodsituatie in India!

 

paulien vervoorn india actie lume

mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

Nog geen reacties

Plaats een reactie