Vereenvoudig je leven

Het jaar 2018 is alweer een maand oud. Om mezelf scherp te houden zet ik tien principes op een rijtje, als reminder voor de rest van het jaar om eenvoudig te leven. Met dank aan Bill Hybels. 

 

Als je me al een tijdje volgt, weet je dat ik een groot fan ben van Bill Hybels. Ik verslind zijn boeken en volg de ontwikkelingen rondom Willow Creek. Afgelopen zomer reisde ik zelfs naar Chicago om zijn kerk met eigen ogen te zien.

 

Een paar jaar geleden schreef ik een blog naar aanleiding van zijn boek Vereenvoudig je leven. Ik las en herlas het. Er staan geen ingewikkelde concepten in op grond van mooie modellen of exegetische vondsten. Juist daarom vind ik het boek sterk. Sterk in zijn eenvoud.

 

Hierbij mijn top 10, op basis van de 10 hoofdstukken met 10 principes.

 

1. Zet dingen in je agenda die je energie geven.

 

2. Maak een holistische agenda.

Plan tijd in voor:

  • God
  • mensen
  • werk
  • ontspanning

 

3. Heb een open oor wanneer God je iets influistert over je financiën.

 

4. Besluit wat je op je werk wilt verbeteren.

Denk bijvoorbeeld aan je passie, de werkcultuur, je salaris of uitdagingen die net iets boven je niveau liggen.

 

5. Spreek jezelf toe. 

Ontstemd over een kleine misser? Stel jezelf de vraag: ga ik werkelijk mijn tijd, energie en waardevolle gedachten verdoen aan deze uitglijder? Vergeet niet wat sarcasme in je stem te leggen.

 

6. Leer twee Bijbelverzen uit je hoofd.

Kies twee teksten die jou kunnen helpen een specifieke angst te overwinnen. Leer ze uit je hoofd en herinner jezelf aan Gods waarheid als je met je angst wordt geconfronteerd.

 

7. Zorg voor gezamenlijke belevenissen in vriendschappen.

Kies je vrienden zorgvuldig en wees selectief bij het maken van afspraken.

 

8. Kies een lijfspreuk.

 

9. Benoem je huidige seizoen.

Deze vind ik het lastigst als ik nog geen woorden heb voor het komende seizoen. Terugkijkend heeft deze tip me enorm geholpen. Zo had ik een seizoen van kwetsbaarheid, een seizoen van bouwen, een seizoen van dienen en een seizoen van verbinding.

Door mijn huidige seizoen te benoemen ontstaat er ruimte nee te zeggen tegen activiteiten die er niet bij passen. Als ik overal ja tegen zou zeggen, lijk ik misschien wel heel dienstbaar, maar dan kun je me binnen korte tijd opvegen. Gelukkig helpt mijn holistische agenda (jaja, zie punt 2) me heel goed bij het nee zeggen.

 

10. Zeg ja tegen de juiste dingen

Zeg ja tegen dingen die

  • voldoening geven
  • overeenkomen met Gods bedoeling voor je leven én
  • je helpen een leven van betekenis te leiden

Tegen een hoop andere dingen mag je dus gewoon nee zeggen!

 

Bonustip (niet van Bill Hybels, maar van mij ?) 

Pak een prikbord en prik het vol met foto’s, spreuken, plaatjes en kernwoorden die jouw leven richting geven en waarop je kunt terugvallen als je je even afvraagt waarom je doet wat je doet.

Die van mij hangt inmiddels aan de binnenkant van mijn kastdeur. Iedere dag herinnert dit prikbord mij aan mijn diepste waarden en drijfveren. Hoe wil ik van betekenis zijn voor de mensen om mij heen?

Tags:
mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

2 Comments
  • Snap alleen die financiën niet. Waarom zou God je iets influisteren over je financiën en moet je bezig zijn om verbeteringen in je erk na te streven? Beetje discutabel. Verder goede tips. Vind de nadruk op vriendschappen positief, maar kan in individuele sfeer omslaan. Mis ook de nadruk op het betrokken raken op Gods koninkrijk, zoals dat in je gemeente vorm krijgt. Tip voor nieuw principe, namelijk om je aan te sluiten bij een groep in je gemeente. Bij Alpha cursus wordt altijd advies gegeven om betrokken te raken.

    februari 6, 2018 at 3:15 pm

Plaats een reactie