metafoor koffie Geloofwaardig Spreken Paulien Vervoorn

Metaforen maken veel duidelijk

‘ADHD is een brein als een Ferrari-motor met de remmen van een fiets. Mensen met ADD lopen continu rond met nieuwe ideeën. Ze zijn als een popcornmachine.’* Abstracte woorden blijven niet plakken. Grote sprekers gebruiken daarom vaak metaforen en vergelijkingen. Neem Steve Jobs, die de iPod introduceerde als ‘1.000 liedjes in je broekzak’. Hij had kunnen vertellen over 5GB, maar 1.000 liedjes zijn veel concreter. Jezus maakte ook gebruik van metaforen en vergelijkingen. Denk bijvoorbeeld aan zijn Ik-ben-uitspraken: Ik ben de deur, Ik ben het brood, Ik ben het licht et cetera.

 

Met een metafoor of een vergelijking zet je mensen op een creatieve manier aan het denken. Je roept een beeld op dat vaak makkelijk te onthouden is.

 

Als je mij al een tijdje volgt, weet je dat ik vaak over IKEA praat. De blog met vier redenen waarom de kerk op IKEA moet lijken, is tot nu toe mijn meest gelezen blog! Ik hoor regelmatig dat mensen aan me moeten denken als ze bij IKEA zijn. Of ik krijg een appje van iemand terwijl hij zijn Billy in elkaar zet … Goede metaforen blijven plakken. Maar hoe kom je op een goede metafoor?

 

1. Sluit aan bij het dagelijks leven

Jezus gebruikt veel beelden die bij Hem én zijn publiek vertrouwd waren. Zo praatte Hij met de Samaritaanse vrouw over bronwater om daarna op een creatieve manier de diepte in te gaan (over levend water, Joh. 4). Probeer een draai te geven aan iets heel alledaags om iets uit te leggen. Kijk bijvoorbeeld eens met andere ogen naar een plant (als je van tuinieren houdt), naar een schoorsteen (als je van klussen houdt) of naar een koffiezetapparaat (als je koffieverslaafd bent). Met andere woorden: kijk of je iets kunt leren van dingen om je heen.

 

2. Benoem overeenkomsten en/of verschillen

Jezus sluit aan bij de functie van water: dorst lessen. Door het verschil te benadrukken met het levende water creëert Hij een verrassingseffect. Van gewoon water krijg je weer dorst, maar het levende water vervult je leven, zodat je zelf een bron wordt waaruit water gaat stromen. Kijk wat de kenmerken zijn van jouw voorbeeld en benoem overeenkomsten en/of verschillen om je punt helder te maken.

 

3. Laat iets op het juiste moment zien

Stel je voor dat je iets uitlegt aan de hand van een koffiezetapparaat. Dan is het leuk een koffiezetapparaat mee te nemen. Dat trekt de aandacht. Denk wel goed na op welk moment je dit voorwerp laat zien? En denk ook na over wat je ermee gaat doen. Kun je bepaalde onderdelen aanwijzen? Of heb je juist last van dat ding in je handen? Oefen daarom van tevoren wanneer je je voorwerp erbij pakt, wanneer je het weer weglegt en wat je ermee doet. Is het iets groots dat je niet kunt meenemen? Een plaatje kan ook al voldoende zijn.

 

4. Houd het spannend

Soms proberen mensen een metafoor te gebruiken, maar benadrukken ze de letterlijke betekenis. Of ze kiezen een metafoor die weinig nieuws biedt. ‘Ik heb mijn wandelschoenen meegenomen, want ik houd van wandelen.’ Zelfs als je vervolgens de link legt naar wandelen met God, blijft het een onoriginele vondst. Denk na over je eerste zin. Die moet boeiend zijn. Dus ‘Zoals je ziet heb ik …. meegenomen.’ is verboden. Tijdens het oefenen merk je waarschijnlijk dat je derde of vierde zin het sterkt is. Begin de volgende keer met die zin. Laat je publiek op een nieuwe manier naar een koffiezetapparaat kijken, zodat ze tijdens het koffiezetten voortaan altijd aan jouw geestelijke les zullen denken.

 

PS Wat kun jij voor geestelijke lessen trekken uit de werking van een koffiezetapparaat? Wees creatief en zet ze hieronder!

 

 

*Hallowell & Raley

 

Bron foto: Pexels

Tags:
mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

11 Comments
  • Chris
    Beantwoorden

    Is je leven met God als een koffiezetapparaat: Hoe meer je er in stopt, hoe sterker het wordt?

    februari 1, 2014 at 8:40 am
  • Tiemen Zeldenrust
    Beantwoorden

    De geestelijke les van het koffiezetapparaat. De filter werkt als genade. Alle zondige prut gaat niet mee en wordt weggegooid.

    februari 2, 2014 at 1:47 pm
  • Jonneke
    Beantwoorden

    Ook al ziet het bruin, met God smaak proeft het goed.

    maart 23, 2014 at 3:07 pm
  • Zonder (levend) water wordt het niks; droge bedoening!

    mei 15, 2014 at 9:56 pm
  • Inès van Triest
    Beantwoorden

    Werken in Gods koninkrijk: God geeft ons koffie, water en een apparaat, maar wij moeten de koffie zetten.

    mei 30, 2014 at 9:29 am
  • J Karel Broer
    Beantwoorden

    Alleen een werkend koffiezetapparaat verspreid een heerlijke geur…

    september 26, 2014 at 10:40 am
  • Jannette Schut
    Beantwoorden

    je kunt koffie zetten naar jouw richtlijnen/gewoonten.Alles doen volgens de regels…maar als je de stekker niet in het stopcontact steekt(afstemming met God/GodsGeest) dan gebeurt er niets, geen koffie..lege handen.

    januari 9, 2015 at 9:40 pm
  • Tim de Kraker
    Beantwoorden

    Zoveel koffie-smaken, zoveel kerken, zolang de koffie maar voor 99% uit water bestaat is de smaak slechts persoonlijke voorkeur. Zo is het ook met een kerk, zolang de boodschap maar voor 99% ge-ent is op Gods woord is de manier van kerk zijn verder persoonlijke voorkeur 🙂

    juni 10, 2016 at 6:08 pm
  • Koffie, warmte en kleur, je proeft de fleur, en ruikt de geur van bonen, zintuigen en verstand, de natuur geeft en enkel zuivere koffie zal je dat tonen

    juli 1, 2016 at 8:47 pm
  • Je neemt koffiebonen en vult het reservoir bij met water, dan druk je op de knop en is het wachten totdat het water heet is, dan druk je op een andere knop en het apparaat begint te werken aan jou heerlijke bakje koffie!
    aanbidding werkt ook een beetje zo, de ingrediënten zijn er God is er, de heilige geest is er, wat je mag doen is op de juiste knoppen drukken om tot pure aanbidding te komen, het wachten op je koffie is het wachten(ruimte) geven voor de heilige geest, het pruttelen(herrie maken) is het horen/merken dat de geest werkt om vervolgens daarop te reageren met mmmmm heerlijk, dankbaar zijn voor die geweldige Heer

    oktober 24, 2017 at 7:57 pm
  • Harrie Roffel
    Beantwoorden

    Pas onder druk is de echte beleving te proeven.

    februari 5, 2019 at 3:17 pm

Plaats een reactie