[Column] Ruilen is een feest
Dingen die ik niet leuk vind, laat ik zo veel mogelijk door een ander doen. Vorige maand kwam Antoon bijvoorbeeld de voordeur kitten. Helen komt ’m binnenkort schilderen. Leidy tuiniert en Geert plakt de band van mijn fiets. Het klinkt misschien decadent, maar dankzij Ruilkring Woerden kost het me geen enkele euro. Als ik dit op een verjaardag vertel, zie ik vaak verbaasde blikken. Regelmatig halen mensen opgelucht adem als ik het even spel: ‘R.U.I.L. kring, nee, geen rouwkring‘. Het tegenovergestelde is waar. Ruilen is een feest!
Met veel plezier leg ik uit wat een ruilkring is. Dat het internationaal LETS heet: Local Exchange Trading System. Dat er wel tachtig ruilkringen zijn in Nederland. Dat je lokaal spullen en diensten ruilt met een fictieve munteenheid. Dat de munt in Woerden een kaaskop heet. Dat ik mijn hele huis voor kaaskoppen heb laten schilderen. En zo kan ik nog wel een poosje doorgaan. Mijn leven is een stuk makkelijker geworden door de Ruilkring. Natuurlijk moet ik er iets voor doen om niet te veel in de kaaskoppenschulden te komen. Ik kook, ik organiseer, ik coach en ik doe vooral dingen die beter bij me passen dan schilderen en tuinieren.
Sinds vijftien jaar ben ik lid en ik denk dat ik al bijna tien jaar in de kerngroep zit. De meeste contacten die we hebben, zijn lokaal, totdat er pas voor het eerst een landelijke bijeenkomst werd georganiseerd. Iedere ruilkring presenteerde zichzelf. Een meneer uit een grote stad vertelde hoe ingewikkeld het was om jonge leden erbij te krijgen en de contacten warm te houden met de bestaande leden. Na wat herkennend geknik stond er iemand anders op:
‘Ik wil iets delen over onze ruilkring. Er gaat aantrekkingskracht vanuit. In korte tijd zijn we vervijfvoudigd. Het spreekt mensen aan om duurzaam bezig te zijn. Maar bovenal: Mensen geven aan dat ze erkenning krijgen voor wie ze zijn en vriendschappen opbouwen. Bij de ruilkring komen mensen thuis. Hoe mooi is het om op deze manier een maatschappelijke bijdrage te leveren!’
Even dacht ik dat ik bij een landelijke bijeenkomst van kerkelijke leiders was beland, die hun worstelingen en zegeningen delen.
Bijna wilde ik halleluja roepen.
Ik vermoed dat sommige kerken wel zouden willen ruilen met zo’n ruilkring. Hoe gaaf zou het zijn als iedere kerk een bijdrage levert aan milieu en maatschappij en vervijfvoudigt. Ik bid dat in mijn gemeente mensen worden gezien, hun talent ontdekken, ontwikkelen en thuis komen.
Als ik een beetje verder mijmer, bedenk ik dat sommige ruilkringen verdraaid veel sporen van het koninkrijk laten zien. De meerderheid van de leden heeft waarschijnlijk weinig met Jezus. Ze zullen het vast niet doorhebben als ik de H verruil voor de R in de kortste Bijbeltekst. Dan wordt Johannes 11, vers 35: ‘Jezus ruilde’. Ik verbaas me steeds weer over Jezus’ ruilstrategieën. Hij blijft maar doorgaan met onze tekortkomingen ruilen voor genade. Hij brengt ons bij de Vader thuis en geeft de gaven van de Geest cadeau. Ruilen is een feest! Zachtjes fluister ik een ‘Halleluja’.
Eerder presenteerde ik Ruilkring Woerden in het theater van Woerden. Zie de onderstaande Pecha Kucha. (Meer weten over de voor- en nadelen van een Pecha Kucha presenteren? Zie deze blog.)
Ettie Moed
Hallo Paulien,
Als nieuwbakken diaken(opvolger van Linda, zo kom ik ook aan jouw blog) zou ik heel graag willen proberen om in Ede een ruilkring op te zetten. Heb je tips voor mij en zou het eventueel mogelijk zijn om over je schouder een keer mee te kijken in jullie ruilkring?
Hartelijke groet,
Ettie Moed
Paulien Vervoorn
Kom een keer een avondje kijken in Woerden! Welkom! Mail me maar …