Roddelen doe ik niet Wilkin van de Kamp winactie Paulien Vervoorn

[WINACTIE] Roddelen doe ik niet

‘De Bijbel plaatst roddel in een rijtje van heftige zonden’, schrijft Wilkin van de Kamp van Vrij Zijn. Hij verwijst naar Matteüs 15: 19: ‘Uit het innerlijk komen slechte gedachten, moord, overspel, ontucht, diefstal, leugen en roddel voort.’

 

Zijn boekje Roddelen doe ik niet bestaat vooral uit oneliners die mooi zijn vormgegeven. Bijvoorbeeld:

 

  • God wil dat je niet alleen je hart aan Hem toevertrouwt, maar ook je mond.
  • Mensen die roddelen, zeggen meer over zichzelf dan over anderen.
  • Je ziet de ander niet langer door de ogen van God, maar door de ogen van de roddelaar.

 

Roddelen doe ik niet Wilkin van de Kamp winactie Paulien Vervoorn

 

Qua vormgeving vind ik het op een geschenkboekje lijken. Alhoewel ik niet zo snel een boekje over roddel op een verjaardag geef. Ik zie de blikken al voor me als iemand het cadeautje uitpakt…

 

In een van zijn andere boeken, Woorden hebben kracht, vertelt Wilkin veel verhalen over hoe woorden kunnen opbouwen. Maar ook over hoe woorden kunnen afbreken. In Roddelen doe ik niet mis ik de verhalen en de uitleg. Zeker als je makkelijk roddelt, is het toch een aardig boekje. Niet om in één keer door te lezen, maar om af en toe eens op te kauwen.

 

Spreek over iemand alsof hij erbij is.

 

‘Als je over iemand anders spreekt, doe dan alsof die persoon direct naast je staat en hoort wat je over hem zegt. Deze simpele regel weerhoudt je ervan om te struikelen met je tong.’ Met deze tip besluit Wilkin zijn boekje.

 

Toen ik in het voortgezet onderwijs het vak sociale vaardigheden gaf, spuwde op een dag een groep brugklassers bij mij op theatrale wijze hun gal over hun mentor, meneer De Bruin. Ze hadden alles al geprobeerd. Ze hadden hem al zóóóó vaak verteld waar ze van baalden, maar hij begreep hen gewoon niet. Ze wilden hun verhaal kwijt en ze wilden advies. Ik zette een stoel neer waarop meneer De Bruin denkbeeldig plaatsnam. Het hielp. Ze deden echt hun best om over hem te praten alsof hij er zelf bij was.

 

Uit: Feedback in de kerk: Aansprekende ideeën om met elkaar te groeien, waarin ik op 13 (van de 160) bladzijden het woord roddel noem.

 

Met Feedback in de kerk en de bijbehorende trainingen wil ik kerken stimuleren om een gezonde cultuur te creëren waarin het normaal is dat je elkaar waardeert én aanspreekt. Je krijgt ideeën aangereikt hoe je eerlijk en open met elkaar kunt omgaan. Hoe je aan elkaar vertelt hoe woorden en daden zijn overgekomen in plaats van dat je dat achter elkaars rug doet. Als we het niet aan elkaar vertellen, willen we toch vaak ons verhaal kwijt. Voordat je het weet doen roddels de ronde en worden ze aangedikt. Niet echt zoals Jezus het voor ogen had. Hij wil dat iedereen aan onze onderlinge liefde zal zien dat we bij Hem horen (naar Johannes 13).

 

Roddelen doe ik niet Wilkin van de Kamp

 

 

Roddel past niet bij de kerk van Christus. Zeg jij ook Roddelen doe ik niet?

Ik mag een aantal exemplaren weggeven. De actie is inmiddels verlopen. 

 

 

 

 

 

mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en eigenaar van Geloofwaardig Spreken: trainingen voor een kerk met impact.

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Wil jij steengoed preken?

Laat je gegevens achter. Je ontvangt dan binnen tien minuten de checklist in je mailbox. De komende dagen ontvang je als extraatje een blog en een video die je helpen om een steengoede preek te maken.

Ik ben uiteraard zuinig op je gegevens en deel ze niet met anderen. Beloofd.