paulien vervoorn plamuursessie geloofwaardig spreken uitleggen

[Column] Plamuursessie

‘Laat mij maar behang afstomen. Daarbij kan niks misgaan’, zei ik tegen Joost en Tineke toen ik hen hielp rond hun verhuizing. Zij verzekerden me ervan dat dat ook gold voor plafonds witten. ‘Dat kan iedereen.’ Totdat de vader van Joost binnenkwam en meteen riep: ‘Wie heeft er gewit? Het ziet er niet uit!’

 

Sindsdien zeg ik bij een klusuitnodiging dat er is vastgesteld dat ik niet kan verven en witten. Het is overigens wel een mooi excuus. Ik vind het namelijk ook helemaal niet leuk.

 

Deze ervaring ligt al jaren achter me en kwam bovendrijven toen ik in deze zomervakantie mijn werk- en gesprekskamer wilde opknappen. Gelukkig hoef ik dit niet in mijn eentje te doen. Zo bood vriendin Margo aan om samen op zoek te gaan naar nieuwe meubels. Schoonzus Linda komt behangen en neef(je?) Marc ontfermt zich over het laminaat. En ik heb een professional in mijn netwerk die ik kan appen als we advies nodig hebben.

 

Behang afstomen deed ik zelf. En daarbij ging inderdaad niets mis. Ik vond het soms zelfs best geinig. Vooral op momenten waarop ik een veel groter stuk behang meetrok dan verwacht. Of toen ik me realiseerde dat ik me slechts bezig hoef te houden met een kale muur. Hoe rustgevend. Zelfs ’s nachts droomde ik alleen nog maar van het lossteken van behang.

 

En dat allemaal terwijl die muur straks niet eens meer zichtbaar is! Je spant je in en bijna niemand staat er later nog bij stil hoeveel energie je erin hebt gestoken. Zodra het eindresultaat er is, geniet je ervan en vergeet je wat achter je ligt.

 

Tijdens mijn plamuursessie, die onverwachts therapeutisch bleek te werken, realiseerde ik me dat het bij preken maken niet anders is. De voorbereiding ervaar ik soms ook als zwoegen, zweten en ploeteren. Ik ben niet de enige. Ik ken veel sprekers die meer energie krijgen van de zondag dan van de grondige doordeweekse voorbereiding.

 

Meestal gaat de voorbereiding soepeler als ik voldoende tijd inplan om de preek te laten weken. Ik geniet als ik opeens iets moois en groots in handen heb. Soms droom ik van het afsteken van mijn preek. ’s Ochtends dank ik God dat ik ook dit niet in mijn eentje hoef te doen. Er zijn altijd mensen die willen meedenken. En voor advies, bemoediging en inspiratie kan ik ook nog eens 24/7 terecht bij de Timmerman van Nazareth.

 

Bron foto: Gabry Zijlstra van Huisstijl voor jou.

 

Deze blog verscheen op 3 juli 2019 als column in het Nederlands Dagblad.

 

Wil je binnenkort het resultaat zien? Kom langs voor een individuele training 😉

mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

Nog geen reacties

Plaats een reactie