[Introductiedag] Ontwerp je preek (of presentatie)

Laatste kans! De training wordt op 3 april voor het laatst gegeven!

 

eendaagse training paulien vervoorn spreektraining preek presentatie geloofwaardig spreken

Je wilt … 

 • … een boost voor je huidige preken en je eigen preken verbeteren
 • … een steengoede structuur kunnen toepassen op je preken (of presentaties)
 • … (meer) van je voorbereiding genieten
 • … spreken op een manier waarbij je veel contact hebt met je publiek
 • … aan de slag met de IKEA-structuur, omdat je het boek gelezen hebt of erover hebt gehoord
 • … een dag aan het werk zien, voordat je me uitnodigt voor een trainingsdag op maat in jouw kerk of organisatie
 • … een dagje proeven, omdat je een langere training overweegt
 • of je hebt gewoon zin in een inspirerende dag over (s)preken

 

 

Wat leer je tijdens deze dag?

Je houdt ervan om te preken of je zou het graag willen. Je bereidt je inhoudelijk goed voor, je zoekt voorbeelden om de interesse te wekken bij je hoorders. Toch heb je het idee dat het beter kan. Dat je meer mensen kunt boeien. Je verlangt ernaar dat volwassenen aantekeningen maken. Of juist hun pen neerleggen omdat de boodschap hen raakt. Dat tieners thuis zeggen dat je nog weleens mag komen. Dat kinderen een groot deel van jouw preek kunnen volgen. Je zoekt naar nieuwe manieren om daarmee aan de slag te gaan. Dat gaan we doen. Tijdens de dag ontwerp je jouw eigen preek. Je krijgt van tevoren het boek Geloofwaardig spreken thuisgestuurd. De theorie lees je thuis door, zodat je tijdens de training zoveel mogelijk kunt ervaren wat werkt en wat niet werkt voor je.

 

 • Je leert hoe je een preek of presentatie opbouwt volgens de IKEA-structuur.ikea structuur paulien vervoorn geloofwaardig spreken

IKEA staat voor:

Inspirerend Intro

Krachtige Kern

Eerlijk en Echt

Activerende afsluiting

 

 • Je leert hoe je een preek een steengoede structuur meegeeft. Wanneer je niet preekt, weet je hoe je de basisstructuur kunt toepassen op jouw lezing, praatje, presentatie, etc.
 • Je doet nieuwe motivatie en inspiratie op om je publiek iets te leren en hen in beweging te zetten.
 • Aan het einde van de dag heb je ontdekt waarmee je de komende tijd aan de slag wilt.
 • Tijdens de dag kun je je vragen stellen over andere trainingen, zodat je beter kunt beoordelen of dat bij je past.

 

Waar en wanneer?

 

Woerden

Let op: Laatste kans! 3 april 2020

 

Vanaf half 10 ben je welkom voor koffie en thee. Om 10 uur gaan we van start. Tussen de middag staat een verzorgde lunch voor je klaar, zodat je met nieuwe energie verder kunt oefenen in het presenteren. Rond half 5 ronden we de dag af en ga je naar huis met nieuwe inspiratie.

 

Hoeveel deelnemers? 

Maximaal 12.

 

Wat kost de dag?

160 euro, inclusief het boek Geloofwaardig spreken (t.w.v. 20 euro) dat je van tevoren krijgt thuisgestuurd.

Je ontvangt korting op individuele trainingen. Je ontvangt 100 euro korting, als je na deze dag besluit om je aan te melden voor Een preek die staat als een huis of Steengoed preken.

Je krijgt je geld terug als je me uitnodigt voor een trainingsdag in jouw kerk of organisatie.

55.000 euro op de bijrijdersstoel

 

Aline Soerdjpal (van Bartiméus Sonneheerdt)

“Een paar maanden geleden volgde ik bij jou de training. Vandaag was hét moment. Daar stond ik dan: op een prachtig podium, in een écht theater, met een kritische jury. Met een klein beetje zenuwen, maar vooral met een ijzersterk Ikea-verhaal, hield ik mijn verhaalIn mijn verlangen om mensen ‘mee te nemen’ in de wereld van blinde en slechtziende kinderen heb ik mijn publiek de hele intro lang met hun ogen gesloten laten inleven in de situatie van een blinde kleuter. En het werkte… De k, e en a deden de rest!

 

Ik ben je zo dankbaar voor deze IKEA-opbouw, want dankzij jouw training heb ik de eerste prijs in de wacht gesleept met mijn 15-minuten-pitch. Ik reed naar huis met een cheque van 55.000 euro op de bijrijdersstoel. 

 

Daarom: een dikke digitale knuffel. Dankzij jou verschijnt er binnenkort een grote glimlach op het gezicht van blinde kinderen!”

Tot mijn verrassing: preken gaat me nu beter af

 

Ewoud Jonker (predikant in opleiding)

“Ik zocht al wat langer naar een training om te groeien in het preken. Ik vind het vooral lastig voorbeelden en toepassingen te bedenken. Ik zoek naar creatieve samenhang van preekonderdelen en naar een verhaal dat raakt. Dat heeft ook te maken met lef, vrijmoedigheid, het durven delen van bijvoorbeeld privégebeurtenissen. Sinds de training heb ik enkele preken gehouden. De voorbereiding en het preken zelf gingen me beter af, tot mijn verrassing. De training heeft me echt aangemoedigd door te gaan op deze weg.

Kwetsbaarder en zekerder

 

Lineke de Kruif (teamleider Driestar College)

“Eigenlijk had ik niet verwacht dat ik de IKEA-structuur zelf zou gaan toepassen. Delen ervan misschien wel, maar niet in haar geheel.

 

Het pakte anders uit.

 

Wat me het meest is bijgebleven van de cursusdag is de tip meerdere voorbeelden te gebruiken om een breder gehoor te betrekken bij je verhaal. Dat werkt, merk ik in de praktijk van het onderwijs. Zoals je tijdens de training naar voren kon stappen om aan te geven dat je je aangesproken voelde, zo voelde ik dat leerlingen zich als het ware naar voren bogen om te luisteren naar wat er zou komen.

 

Nadat ik me een week lang had voorbereid op de weekopening, had gezwoegd om met steekwoorden tot een geordend verhaal te komen, heb ik uiteindelijk toch het schema van Paulien erbij gepakt. En heb ik zelf toch ook maar een schema getekend en ingevuld. Kortom, uiteindelijk werkte ik helemaal volgens de IKEA-methode! Het intro, de opbouw en de overgangen … alles was beter. Ik voelde me er ook zelfverzekerder door, terwijl ik me in het geheel kwetsbaarder heb opgesteld.

 

De trainingsdag vond ik al waardevol, maar nu komen daar ook verwondering en dankbaarheid bij, doordat ik ervaar dat de lessen van de dag in de praktijk goed werken. Ik geniet er nog van na.”

 

 

 

Wil jij steengoed preken?

Laat je gegevens achter. Je ontvangt dan binnen tien minuten de checklist in je mailbox. De komende dagen ontvang je als extraatje een blog en een video die je helpen om een steengoede preek te maken.

Ik ben uiteraard zuinig op je gegevens en deel ze niet met anderen. Beloofd.