bram dijkstra paulien vervoorn preken spreken geloofwaardig online interactie

Online interactie

In de vorige blog las je zeven geheimen om je interactie tijdens de preek te laten slagen. Maar hoe zorg je voor interactie als je hoorders niet vóór je zitten, maar via het beeldscherm jouw preek beluisteren? Tijdens de eerste lockdown stapten we massaal over naar gemonteerde diensten, livestreams of preken via Zoom. Hoe langer het duurt, hoe meer we de interactie missen. Hoe zorg je voor interactie rondom de preek?

 

bram dijkstra geloofwaardig spreken online interactie coronaIn deze blog lees je ideeën van meerdere sprekers. Bram Dijkstra-Geuze, voorganger bij CrossPoint (kerk in Getsewoud Nieuw-Vennep) trapt af. Vul jij aan? Dan zorgen we met elkaar dat deze blog langer wordt! 

 

1. Kahoot

In de eerste lockdown van maart vorig jaar heb ik een Kahoot in Zoom gedaan met de gemeente. Dat was leuk, maar ook lastig. Het vergt namelijk dat mensen met twee schermen mee moeten doen: bijvoorbeeld Zoom op je laptop en Kahoot op je telefoon. Live vanuit onze gymzaal zou het veel beter werken, maar dan vind ik Mentimeter meer geschikt.

 

2. Mentimeter

Wij hebben een betaald account op Mentimeter en dat bleek, toen we nog live vanuit onze gymzaal uitzonden echt een geweldig middel voor interactie! We konden de wordcloud of open ended heel goed gebruiken voor bijdragen van de mensen thuis. We hebben het bijvoorbeeld gebruikt voor de voorbeden (waar wil je gebed voor?), maar ook voor namen op Eeuwigheidszondag en voor wensen aan nieuwe ambtsdragers. Werkt fantastisch. Een enkele keer hebben we het ingezet om mensen te vragen naar hun visie op een bepaald onderwerp en dat dan gebruikt als bijvoorbeeld een starter voor de preek. De eerste keer dat ik het gebruikte moest ik op een aantal dingen letten:

  • Je maakt de Mentimeter ruim van tevoren aan, dus je moet zorgen dat de link en de code ook nog actief zijn op de zondag dat je het gebruikt. Default staat die maar op twee dagen.
  • Ik merkte dat het handig is als ik de resultaten op mijn eigen tablet mee lees (en dat ik die dus mee neem). Op de monitor in de zaal is het te klein.

 

3. Zoom

Voor Zoom hebben we ook een betaald account en we maken er veelvuldig gebruik van! We hebben één vergadering/room eigenlijk permanent open staan. In principe kunnen alle gemeenteleden er 24 uur per dag in afspreken, maar ik merk dat dat niet zoveel gebeurt. Wel wordt het gebruikt voor vergaderingen en activiteiten. Vaste momenten zijn de schrijfclub op maandagavond en de prayermeeting op woensdag. Inmiddels houd ik ook een Bijbelkring op zondagavond en raak ik steeds meer bedreven in screen sharing en het werken met Breakout rooms. Wel blijft dat screen sharing lastig. Ik wil graag én mijn powerpoint (in presentatiestand) en alle koppies zien. Dat blijkt lastig, zelfs met een tweede monitor.

Verder hebben wij – als één van de eerste PKN-gemeentes- al snel Zoom gebruikt voor het Avondmaal. Voor het eerst op Witte Donderdag in het afgelopen jaar. Dat was heel kostbaar en kwam zo dichtbij als maar mogelijk is in deze tijd. Inmiddels hebben we dit ook al voor een tweede keer gedaan.

We hebben weleens besproken om een samenkomst in Zoom te doen, maar hebben daar van af gezien. Te gekunsteld, vond men.

 

4. Padlet

Ook leuk is Padlet. Dat werkt eigenlijk hetzelfde als Mentimeter, maar je kunt het langer open zetten en houden. Wij hebben het bijvoorbeeld gebruikt voor dankdag. Superleuke reacties! Wel, als je het helemaal zonder inlog open gooit, moet je misschien wat modereren. Onze ervaringen zie je hier: https://crosspointgetsewoud.nl/dankdag/

 

 

mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

2 Comments
  • Joop Berbé
    Beantwoorden

    Goh ik sta werkelijk verbaasd hoeveel communicatie kanalen er bestaan om met elkaar in contact te komen met betrekking tot de eredienst

    februari 28, 2021 at 8:44 am

Plaats een reactie