Arno van Oeveren naslagwerken Geloofwaardig spreken uitleggen Paulien Vervoorn

Tips voor naslagwerken

‘Stel je voor dat je een cadeaubon krijgt van €50 die je mag besteden aan naslagwerken. Wat zou je kopen?’ Deze opdracht kregen de cursisten van Geloofwaardig uitleggenDeze groep bestaat voornamelijk uit mensen die geen theologie studeerden en geen boekenkast hebben die rijk gevuld is met naslagwerken. Het bleek nog helemaal niet zo gemakkelijk. Want waar begin je? En waar let je op? Koop je een commentaar of liever een boek over dogmatiek? Arno gaf een aantal tips en ongeveer 40 tips aan naslagwerken. Hierbij een samenvatting met drie tips.

 

1. Vergelijk minstens drie Bijbelvertalingen voordat je naslagwerken bekijkt

 

Dat doe je bijvoorbeeld op www.debijbel.nl. Als je €25 euro per jaar betaalt, heb je de mogelijkheid om te kopiëren en te plakken.

 

2. Het is handig om een Bijbelse encyclopedie, atlas en handboek in huis te hebben

 

Denk bijvoorbeeld aan

Alexander, P. en D. 2017, Utrecht: Kok Boekencentrum

Boek met uitgebreide achtergrondinformatie bij elk Bijbelboek. Waaronder kaarten, tijdlijnen en illustraties. Onmisbare bron voor diepere studie.

 

Endedijk, H.C. (red.) 2014, Utrecht: Kok Boekencentrum

Achtergrondinformatie bij talloze namen en gebeurtenissen uit de Bijbel. Hier begint je zoektocht bij wat je observeert in de Bijbeltekst.

 

Dowley, T. (red.) 2002, Heerenveen: Jongbloed

Een uitgebreide atlas met kaarten over de geschiedenis van  zowel het Oude als Nieuwe Testament. Daarnaast kaarten over de verspreiding van het christelijk geloof over de hele wereld. Hierdoor krijg je een beeld van wat er zich in de Bijbel afspeelt.

 

3. Weet wat je favoriete commentaren zijn

 

Tijdens de trainingen krijg je toegang tot de Online Studiebijbel.

(Wil je er gebruik van maken? Als je bij de code GELOOFWAARDIG60 invult, krijg je gratis 60 dagen toegang! Let op: je kunt maar één keer gebruik maken van deze mogelijkheid. Je vindt hier een schat aan informatie!)

 

Andere websites (gratis!) zijn bijvoorbeeld:

 

Er is zoveel te vinden waardoor de je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Ik raad je aan om te wat rond te dwalen en je favorieten te noteren voor een volgende keer. Zo ontdekte ik bijvoorbeeld dat ik Enduring Word altijd erg fijn vind en er bijna bij elke preek bij pak. De animaties van The Bible Project op YouTube vind ik heerlijk om weer even het overzicht te hebben van een Bijbelboek.

 

Arno’s top 7 van papieren naslagwerken

 

  1. Tekst voor tekst. De Heilige Schrift kort verklaard en toegelicht

Graaf, J. van der. 2010, Utrecht: Vbk Media

Een korte verklaring op de hele Bijbel in duidelijke taal. Elk Bijbelboek wordt voorzien van achtergrondinformatie en uitleg van de tekst.

 

  1. De Bijbel Literair

Fokkelman, J. en W. Weren 2005, Zoetermeer: Meinema

Een korte verklaring op de hele Bijbel, vanuit literair oogpunt benaderd. Wijkt soms af van conservatieve standpunten op de Bijbel. Er is extra aandacht voor de onderlinge verhoudingen tussen de Bijbelboeken en Testamenten.

 

  1. Internationaal Commentaar op de Bijbel (2 delen)

Eynikel, E., E. Noort, T. Baarda en A. Denaux. 2001, Utrecht: Kok Boekencentrum

Oecumenisch commentaar, inclusief de deuterocanonieke boeken. Geschreven door een veelheid aan auteurs uit verschillende landen en uit verschillende stromingen. Wijkt soms af van conservatieve standpunten.

 

  1. Commentaar op het Nieuwe Testament (derde serie, 24 delen)

Bruggen, J. van. (red.) 1987-2010, Utrecht: Kok Boekencentrum

Een klassieker op het gebied van commentaren in het Nederlands. Geschreven vanuit GKv-achtergrond. Gedegen en diepgaand. Elk Bijbelboek heeft een eigen deel, maar er zijn ook enkele thematische uitgaven, zoals over het evangelie en over Christus.

 

  1. Bijbels handboek (2 delen)

Woude, A.S. van der. (red.) 2010, Utrecht: Kok Boekencentrum

Een ongewijzigde herdruk op de versie die eerder in 4 delen werd uitgegeven. Enorm veel achtergrondinformatie over de Bijbel en de wereld daar om heen. Dit is een uitgebreidere versie dan het eerder genoemde Bijbel Handboek van Pat en David Alexander.

 

  1. Voor iedereen (meerdere delen)

Wright, T. en Goldingay, J., Franeker: Uitgeverij van Wijnen

Bestaat uit korte verklaringen op de Bijbelboeken. John Goldingay schreef OT en Tom Wright het NT. Op dit moment worden ze in het Nederlands vertaald. Goede inspiratiebron voor de voorbereiding op een preek of Bijbelstudiekring.

 

  1. Christelijke dogmatiek (1 deel

Brink, G. van den en C. van der Kooi. 2012, Zoetermeer: Boekencentrum

Soms wil je meer weten over een bepaald theologisch onderwerp, zoals de Drie-eenheid, de schepping of het verlossingswerk. Dan is dit boek een aanrader voor meer achtergrondinformatie.

geloofwaardig uitleggen exegese paulien vervoorn bijbeluitleg

Wil je ook ontdekken hoe je meer uit de Bijbel haalt?  

mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en eigenaar van Geloofwaardig Spreken: trainingen voor een kerk met impact.

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Wil jij steengoed preken?

Laat je gegevens achter. Je ontvangt dan binnen tien minuten de checklist in je mailbox. De komende dagen ontvang je als extraatje een blog en een video die je helpen om een steengoede preek te maken.

Ik ben uiteraard zuinig op je gegevens en deel ze niet met anderen. Beloofd.