Tante Mien

 

Tante Mien had nauwelijks familie en was volledig afhankelijk van anderen. Ze moest haar slaapkamer delen met een paar anderen. In de gezamenlijke woonkamer van het verpleeghuis kon je ruzie krijgen omdat je boek een centimeter uitstak en op het stukje tafel van de ander belandde. En toch klaagde ze nooit.

 

Bijna elke zondagmiddag ging ik met mijn broer Frank naar het verpleeghuis in Woerden. Omdat ze slecht hoorde, schreven we kernwoorden op een leitje, zodat we toch konden communiceren. We rummikupten, zodat we niet al te veel hoefden te praten.

Een van de gesprekjes zal me altijd bij blijven. Tante Mien legde het spel even stil en begon te vertellen:

 

 

Ik kan niet meer lopen, het praten gaat moeilijk, slikken lukt niet meer goed, ik kan niet meer zelf naar het toilet, ik kan mijn handen niet meer bewegen, mijn gezichtsvermogen neemt af, ik ben bijna doof, het slikken valt tegen...

 

Frank en ik keken elkaar aan. Ze hoestte… Wat moesten we nu zeggen? Maar met een daverende lach (zover dat nog lukte), vervolgde ze:

 

Maar verder kan ik alles nog.... Hahaha!

Ik zal het nooit vergeten! Wat keek zij anders dan ik. Ik zag haar onmogelijkheden, hoorde het gezeur van de buurvrouwen en rook de urinelucht op de gang. Maar tante Mien was dankbaar voor alles wat ze wel had!

 

Het voorbeeld van tante Mien heb ik de afgelopen maanden een aantal keren verteld tijdens toespraken en preken. Omdat ik dankbaar ben voor mijn tante Mien. Omdat ik dankbaar ben voor de lessen die (geestelijke) ouders én tantes ons meegeven.

 

mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en eigenaar van Geloofwaardig Spreken: trainingen voor een kerk met impact.

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Wil jij steengoed preken?

Laat je gegevens achter. Je ontvangt dan binnen tien minuten de checklist in je mailbox. De komende dagen ontvang je als extraatje een blog en een video die je helpen om een steengoede preek te maken.

Ik ben uiteraard zuinig op je gegevens en deel ze niet met anderen. Beloofd.