
10 tips voor meeslepende mededelingen
Als gastheer of gastvrouw van een kerkdienst heb je een belangrijke functie. Namens God mag je de bezoekers welkom heten. Niet alleen de preek, het zingen en het bidden zijn belangrijk. Ook in je mededelingen heb je een kans om iets positiefs uit te stralen. Om verwachting op te wekken.
‘Van harte welkom in gemeente De Rots. Voorganger van deze samenkomst is de heer De Bruin. We zijn blij dat hij bereid is gevonden om ook vanmorgen het woord te bedienen. Wat is het een voorrecht om … blabla…. ‘
Tsja. Is er iets mis met bovenstaande? Niet echt. Het is allemaal waar. Het is alleen niet echt meeslepend. Ik zie het als een gemiste kans als bezoekers in de eerste minuten een saai beeld krijgen van een kerkdienst.
Daarom een aantal tips om je mededelingen meeslepend te maken:
1. Vertel alleen mededelingen die je zelf boeiend vindt. Vind je ze zelf niet boeiend? Waarom vertel je ze dan?!
- Als je ze niet boeiend vindt, kun je kijken waardoor dat komt. Wat is het verhaal achter een mededeling?
- Hopelijk word je enthousiast, waardoor jij dat enthousiasme gaat uitstralen. Het publiek proeft jouw enthousiasme, waardoor het aanstekelijk gaat werken.
- Als je iemand anders weet die ergens kort iets over kan vertellen: vraag die persoon om dat onderdeel te doen.
2. Kijk wanneer een mededeling in het seizoen past. Het lijkt logisch dat je een mededeling over kerst niet in augustus doet. Als je echter in augustus een prekenserie hebt over hoe om te gaan met eenzaamheid, is het helemaal niet gek. Zo’n mededeling past dan prima bij het appel van de preek.
- Doe zo’n mededeling niet aan het begin van de dienst tussen de mededeling dat Marietje is geboren (en 3227, 56 gram weegt) en de mededeling dat de tieners een bord en bestek moeten meenemen voor de BBQ.
- Doe zo’n mededeling na de preek en zie het als een onderdeel van het samen leven als gemeente van Christus.
3. Doe alleen mededelingen die de aandacht verdienen van de hele gemeente. De mededeling over bord en bestek kan dus gewoon in de whatsappgroep van de tieners…
4. Wissel af en kijk hoe je de aandacht kunt trekken. Denk aan het laten zien van een voorwerp, een plaatje op de beamer, etc. (zie allerlei mogelijkheden in mijn boek Geloofwaardig Spreken, hoofdstuk 5).
5. Maak eerst contact, trek de aandacht en geef dan pas informatie. Kort gezegd: eerst inspiratie, daarna informatie.
6. Gebruik de IKEA-methode voor een mededeling waar een activerende afsluiting bij hoort:
- Inspirerend intro
- Krachtige kern
- Erkenning geven aan bezwaren
- Activerende afsluiting
Een (ingekort) voorbeeld van een mededeling:
Intro: Ik houd van lezen, maar ik kan niet ieder boek kopen wat ik wil. Ik vermoed dat jij weer andere boeken hebt. Hoe gaaf zou het zijn als we een manier hebben waardoor we kunnen ruilen, zodat we kunnen groeien in geloof door steeds weer nieuwe boeken te lezen.
Kern: Ik heb een systeem bedacht. Achter in de kerk staat een kast. Hier zet iedereen die wil boeken neer. Iedereen kan hierdoor met iedereen ruilen. Korte uitleg hoe het werkt en waarom je dit doet.
Erkenning: Als je je afvraagt of je je boek nog wel terugkrijgt… Daar hebben we aan gedacht. (Je legt uit hoe het werkt.)
Activerende afsluiting: Vanaf volgende week kun je je boeken inleveren. Uitleg wie (iedereen) + bij wie (Carlos staat bij de kast), wat (boeken inleveren die een link hebben naar christen zijn), waar (achterin de kerk, rechts naast de paarse tafel), wanneer (volgende week), hoe (zie A4 met verdere instructies). Leg zo helder mogelijk uit: wie doet wat, waar, wanneer en hoe.
7. Leg uit wat de achterliggende reden is van een mededeling. Zie bovenstaande voorbeeld. Vaak zijn er meerdere redenen: geld besparen, meer boeken lezen, groeien in geloof, verbondenheid door delen.
8. Houd er altijd rekening mee dat er gasten zijn. Leg dingen uit alsof er gasten zijn. Een voorbeeld: de kleutergroep heet in jullie gemeente ‘de hondjes’. Het klinkt dan best een beetje vreemd als er bloedserieus wordt gezegd dat de hondjes naar hun eigen samenkomst kunnen gaan…
9. Communiceer altijd positief. Altijd. Positief. Positief gecommuniceerde mededelingen komen heel anders over.
Bijv.
Als je zo koffie drinkt: Ga dan niet allemaal bij je eigen vrienden en bekenden staan. Dat is niet leuk voor gasten.
Als je zo koffie drinkt: Wil je om je heen kijken of er gasten zijn die het leuk vinden dat je een praatje met hen maakt?
Negatieve opmerkingen komen vaker belerend over. Positieve opmerkingen zetten vaker in beweging, stimuleren en wakkeren een verlangen aan.
10. Last, but not least. Bid en oefen. Oefen de inhoud, je stem en je houding. Ga er vervolgens staan en laat merken dat je er zin in hebt. Kijk mensen aan en MAAK CONTACT!
Dit rijtje tips is niet compleet. Welke aanvullende tips heb jij?
Deze blog schreef ik voor een specifieke gemeente waar ik de gastheren en gastvrouwen train in welkom heten, mededelingen doen en liederen aankondigen. Jaloers? Neem contact op voor een training op maat in jouw gemeente.