gesprek Martin Brand Paulien Vervoorn aanbidding leiden

In gesprek met Martin Brand over aanbidding leiden (deel 2)

Martin Brand is spreker, zanger, aanbiddingsleider, dirigent en theatermaker. Altijd zoekt hij naar verbinding: met God en tussen mensen onderling. Een gesprek met deze gedreven creatieveling over het leiden van aanbidding: “De kerk zou een plek moeten zijn waar iedereen zich welkom voelt.” Na deel 1 volgt vandaag deel 2.

 

Tekst: Carina den Otter

 

 

 1. Je bent onder andere zanger, spreker, theatermaker en aanbiddingsleider. Wat ben je vooral?

Ik ben vooral een communicator. Als ik mijn stem kwijt zou raken, zou ik gaan schrijven. Ik wil mensen bereiken en vind het leuk hen in beweging te brengen. Daarin zoek ik de positieve inspirerende kant. Ik voel me een inspirator die mensen aanvuurt het goede te doen, God te zoeken en er wat van te maken in het leven.

 

2. Inspireer jij mensen vooral op geestelijk vlak of ook op andere gebieden?

Ik wil voor alle mensen een inspirator zijn. Niet alleen voor christenen. Naar mijn seculiere theaterprogramma’s komt een breed publiek, waaronder veel niet-gelovige mensen. Zij vertellen na afloop vaak dat ze geïnspireerd zijn, vrolijk zijn geworden of gewoon meer zin hebben in het leven.

Door zowel in de kerk als in het theater op te treden, kan ik een brug zijn tussen twee werelden die elkaar normaal niet zouden ontmoeten. Sommige mensen gaan mij na een optreden Googlen en komen er dan achter dat ik geloof. Een enkeling wordt daardoor nieuwsgierig hoe ik in een kerk ben en komen een keer langs.

In de kerk wil ik dezelfde persoon zijn als in het theater. Toch is er een verschil. In de kerk aanbidden we God. Als je dat in een theater zou doen, snappen mensen niet waar je mee bezig bent.

 

3. Laat je iets van je geloof zien op niet-christelijke evenementen?

Tijdens een workshop of groepsrepetitie voor een theaterproject, geef ik rond etenstijd de gelegenheid voor stilte. Vaak spreek ik dan ook enkele dankwoorden uit. Die houd ik dichtbij mezelf. Ik dank God bijvoorbeeld hardop voor de mensen met wie ik dan werk en dat we dit met elkaar kunnen doen. Dat vind ik spannend, maar ook leuk.

 

4. Vind je het belangrijk open te zijn?

Ja. Als ik me kwetsbaar opstel en vertel waar ik moeite mee heb, vinden andere mensen het makkelijker om ook open te zijn. Als je samen eerlijk bent, kom je dichter bij de kern, bij God en bij echte ontmoeting.

Ik zet daar wel een kanttekening bij. In het verleden nam ik mijn eigen leven weleens te veel als uitgangspunt. Mensen komen in de kerk omdat ze iets met God willen of hebben, niet voor een grote Martin Brand-show. Openheid is goed, maar het moet – zeker als aanbiddingsleider – een middel zijn tot verbinding en een samen opstappen naar God. Geen doel op zich.

 

5. Hoe vind je de balans daarin?

Van nature ben ik een improvisator. Het liefst ga ik het podium op en zie ik het wel, maar dan loop je het grote gevaar te verzanden in geklets en duizend voorbeelden. Dat gebeurt me minder snel als ik me in gebed goed voorbereid, Gods leiding zoek en in steekwoorden een lijn opschrijf die ik wil communiceren. Ook luister ik regelmatig een preek terug en hoor mezelf dan dingen zeggen die ik beter anders had kunnen doen. Ik leer met vallen en opstaan.

 

6. Je hield samen met Elise Mannah een kersttour en hebt met haar een kerst-CD gemaakt. Welk liedje daarvan is voor jou extra bijzonder?

Het openingslied: Schuif hier maar aan. Iedereen is welkom bij het grote feest van God. Zwervenden, vrijdenkende, winnaars, verliezers… Voor iedereen is er plaats aan de tafel van de Gastheer. Ik denk bij dit lied aan alle mensen die ik ontmoet. Als het aan God ligt mogen zij allemaal komen en meezingen. Ook zie ik het als ideaalbeeld van de kerk: een open plek is waar Pietje de kroegeigenaar kan binnenwandelen en waar hij zich goed voelt, ook al begrijpt hij misschien niet alles.

mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en eigenaar van Geloofwaardig Spreken: trainingen voor een kerk met impact.

1 Comment
  • Jane van Zon
    Beantwoorden

    Ooooow wat een prachtige bemoediging!.
    Dankjewel!

    mei 19, 2019 at 6:41 pm

Plaats een reactie

Wil jij steengoed preken?

Laat je gegevens achter. Je ontvangt dan binnen tien minuten de checklist in je mailbox. De komende dagen ontvang je als extraatje een blog en een video die je helpen om een steengoede preek te maken.

Ik ben uiteraard zuinig op je gegevens en deel ze niet met anderen. Beloofd.