gesprek Martin Brand Paulien Vervoorn aanbidding leiden

In gesprek met Martin Brand over aanbidding leiden (deel 1)

Martin Brand is spreker, zanger, aanbiddingsleider, dirigent en theatermaker. Altijd zoekt hij naar verbinding: met God en tussen mensen onderling. Een gesprek met deze gedreven creatieveling over het leiden van aanbidding: “De kerk zou een plek moeten zijn waar iedereen zich welkom voelt.”

 

Tekst: Carina den Otter

 

1. Is er voor jou een verschil tussen gospelzanger zijn en aanbidding leiden?

Ja. Op mijn eerste CD stonden liedjes aan God geschreven, in de U-vorm. Aanbidding is voor mij samen voor God zingen, op Hem gericht zijn, je hart en verstand openen en trots zijn op wie God is. Later ging ik andere teksten schrijven: over het leven, over leven met God en theaterliedjes. Ook deze muziek kan mensen raken, maar het is zeker geen aanbidding. Het publiek gaat luisteren in plaats van connectie met God zoeken en meezingen.

 

2. In november geef je samen met Paulien een training over geloofwaardig spreken voor aanbiddingsleiders. Eén van de onderdelen is het ontwikkelen van een eigen stijl. Waarom is dat belangrijk?

Muziek komt veel meer tot leven als degenen die vooraan staan zichzelf zijn. In mijn eerste gemeente zag je vaak dat een nieuwe zangleider – ook wel ‘de liedjesopnoemer’ genoemd – de stijl kopieerde van de veteranen die het al jaren deden. Dan probeer je te voldoen aan het plaatje waarvan jij denkt dat het zo blijkbaar moet. Dat is jammer. God heeft ons uniek gemaakt. Als mensen dat mogen uiten, gaat er iets stralen.

 

3. Wat is jouw stijl?

  • Interactief: Ik zoek de verbinding, door oogcontact en door vragen te stellen waarbij ik daadwerkelijk op antwoord wacht.
  • Informeel: Aanbidding is niet verheven. God is verheven, maar wij als mensen niet. We mogen elkaar informeel aanspreken als familie. Ik praat en bid bijna nooit in Tale Kanaäns, een taal die alleen christenen begrijpen. Dat heb ik niet bewust bedacht, maar blijkbaar is het mijn stijl niet. Mijn moeder is een nuchtere Friezin en geen enthousiaste kerkganger. Ergens in mijn achterhoofd vraag ik me onbewust altijd af: zou mijn moeder dit begrijpen? Is het antwoord nee, dan zit ik op het verkeerde pad.
  • Energiek: Ik houd van muziek waar energie in zit met een lekkere opbouw.

 

4. Hoe ga je ermee om als jij als aanbiddingsleider wordt uitgenodigd in een kerk waar naar jouw idee geen ruimte is om jezelf te zijn?

Daar kan ik heel slecht tegen. Ik raak in een soort innerlijke paniek en voel een onvermogen: dit kan ik niet. Gelukkig gebeurt het me niet vaak meer. Mensen nodigen je uit omdat je doet zoals je doet en in mijn geval is dat geen formele dienst. Als ik toch een voorgekauwde structuur krijg, ga ik met het leiderschap in gesprek. Meestal komen we er samen wel uit. Lukt dat echt niet, dan is het voor mij een les in nederigheid om te luisteren.

 

5. Welke tips geef je over het vinden van een balans tussen voorbereiden en improvisatie?

Het allerbelangrijkste is dat je met God verbonden bent. Dat je Hem zoekt, dankt, aanbidt, je hart opent, Bijbel leest en bidt. Niet alleen als je een dienst voorbereidt, maar in je gewone dagelijkse leven.

Concreet: Bereid je goed en biddend voor. Maak een lijst met liedjes die bij het thema passen. Als je eenmaal op het podium denkt dat het toch anders moet is de vraag: kunnen mijn teamleden dit aan of schieten zij dan in de stress? Improvisatie is prima, mits dat kan in vrede met elkaar.

 

6. Wat doe jij nu anders dan toen je net begon als aanbiddingsleider?

Ik praat niet meer zo lang tussendoor en ik houd mijn ogen open. In het begin was ik zo enthousiast dat ik met gesloten ogen kon wegzweven en vergat dat ik ook nog een taak aan de gemeente had. Verder kies ik vaker bekende nummers in plaats van de allernieuwste, zodat mensen mee kunnen doen. Ook inhoudelijk is mijn liedkeus veranderd. Ik kies voor teksten over wie God is, die altijd waar zijn en niet afhankelijk van hoe je je voelt. God moet het uitgangspunt zijn van de zangdienst, niet wijzelf.

 

Deel 2 staat inmiddels ook online!

mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en eigenaar van Geloofwaardig Spreken: trainingen voor een kerk met impact.

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Wil jij steengoed preken?

Laat je gegevens achter. Je ontvangt dan binnen tien minuten de checklist in je mailbox. De komende dagen ontvang je als extraatje een blog en een video die je helpen om een steengoede preek te maken.

Ik ben uiteraard zuinig op je gegevens en deel ze niet met anderen. Beloofd.