paulien vervoorn the message bijbellezen geloofwaardig spreken meditatie meditatieve voorbereiding

[Column] De preek een kunstwerk

Ik ben zo iemand die een film voor de tweede keer kan bekijken, terwijl ik geen idee heb hoe die afloopt. Of – nog erger – ik struinde een keer een hele middag rond op een locatie die op de Werelderfgoedlijst staat. Ik schoot foto’s en appte naar vrienden hoe geweldig het was. Bekeek ik later foto’s van jaren ervoor en bleek ik er al eens geweest te zijn!

 

Zoiets kan me ook gebeuren als ik de Bijbel lees. Ik las die meerdere keren, in meerdere vertalingen. Ik startte recent in The Message, de Bijbel in eigentijds Amerikaans-Engels.

Genesis las als een trein, soms vergat ik bijna hoe het ook al alweer verder ging.

 

Ik las in Exodus hoe God steeds aan zijn volk liet weten dat Hij de Ik ben is. Toen het volk in hoofdstuk 16 klaagde over de woestijnreis, beantwoordde God in zijn genade hun gezeur met het laten regenen van manna. ‘Jullie zullen inzien dat ik de HEER, jullie God, ben’, zei Hij. Je zou toch denken dat ze na al die spectaculaire plagen in Egypte niet vergeten waren hoe God zijn macht toonde?! Natuurlijk wisten zij dat, maar ze hadden het nodig het opnieuw te horen.

 

Zo is dat bij mij ook vaak. Van veel verhalen weet ik gelukkig prima hoe ze afliepen. Van veel teksten kan ik je de vindplaats vertellen of zelfs de hele tekst citeren. Helaas betekent dat nog niet dat ik aan die teksten denk op het moment dat ik ze nodig heb. Laat staan in de praktijk breng.

 

Zo kan ik me nog steeds weleens uit het veld laten slaan als mijn preekvoorbereiding niet zo soepel verloopt als ik graag zou willen. Op zo’n dag nestelde ik me een poosje geleden ’s morgens op de bank met een theetje, dekentje en mijn bijbel. Ik bikkelde door Exodus heen, want ook in The Message vind ik niet elk detail van de lampenstandaard of de priesterkleding even boeiend. En toen kwam ik aan bij Exodus 31. Over Besaleël en Oholiab. ‘God spoke to Moses: “See what I’ve done; I’ve personally chosen Bezalel son of Uri, son of Hur of the tribe of Judah. I’ve filled him with the Spirit of God, giving him skill and know-how and expertise in every kind of craft to create designs and work in gold, silver and bronze (…)”’

Bij deze woorden bleef ik hangen: persoonlijk uitgekozen en vervuld met de Geest. Met skills, vaardigheden. Met know-how, kennis. Met expertise.

 

Dit zijn woorden waar ik de dag mee in kan gaan. God kiest mensen persoonlijk uit om iets moois te maken dat ten goede komt aan de ontmoeting tussen God en mensen. Hoe bijzonder! Soms krijg ik helaas het idee dat de Geest en de vakkennis van retorica, homiletiek en communicatiewetenschap tegen elkaar worden uitgespeeld.

 

Na Exodus 31 weet ik het weer: ik lees hierin een bemoediging voor mezelf en voor de sprekers die ik toerust. We mogen ons uitstrekken naar de vervulling met de Geest. Om van de preek een prachtig kunstwerk te maken. Dankzij de skills, know-how en expertise van de Geest.

 

Deze blog verscheen als column op zaterdag 20 maart 2021 in het Nederlands Dagblad

 

Wil je je negen maanden lang uitstrekken naar meer preekskills, know-how en expertise?

 

zin in preken motivatie geloofwaardig paulien vervoorn

Meld je aan voor Zin in preken! Elke week krijg je een preekidee in je mailbox. Elke maand een meeting en elke dag support in je appgroep. We starten in april met de meditatieve voorbereiding van je preek.

 

Meer info en aanmelden Zin in preken

mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

Nog geen reacties

Plaats een reactie