Kees Kraayenoord gesprek aanbidding Paulien Vervoorn interview Geloofwaardig Spreken

In gesprek met Kees Kraayenoord

Kees heeft sinds zijn tienertijd het verlangen om aanbidding te leiden en te zingen van wie God is. Hij tourde met zijn team door Nederland, maakte diverse CD’s, leidde de aanbidding op Flevo en op de EO-Jongerendag. Kees is voorganger van Mozaiek0318 in Veenendaal. De rode draad in zijn bediening is ‘muziek, woord & missie’. Samen met Kees geef ik dit seizoen de training Geloofwaardig Spreken voor aanbiddingsleiders. Tijd om te vragen naar zijn ervaringen, zodat we hier als aanbiddingsleiders (en sprekers!) van kunnen leren. 

 

1. Wat had je als kind met muziek? 

Ik was altijd met muziek bezig. Ik heb bijvoorbeeld een foto waarbij ik met mijn handjes op de platenspeler leun. Dan viel ik niet om. Toen ik elf was, ging ik LP’s luisteren. Met livemuziek. Het leuke daaraan vond ik dat ik dan mensen hoorde. Ik was dan de zanger met mijn tennisracket als gitaar.  Nadat ik op mijn 15e tot geloof kwam, ben ik naar directeur van de MAVO gestapt: ‘Ik wil de kerstwijding leiden met mijn gitaar en dan wil ik ook spreken.’ Dan wil ik ook echt alles. Wil ik nu nog;) Drie jaar jaar lang leidde ik Kerst- en Paasvieringen. Het zat er dus al heel jong in.

 

2. Hoe weet je dat je geroepen bent voor het leiden van aanbidding? 

Toen ik 18 was, was ik stille tijd aan het houden. Ik liep met mijn Bijbel door de kamer en vroeg ‘Wat hebt U voor mij?‘ Ik kreeg deze woorden in mijn gedachten: ‘Leid mijn kinderen in mijn aanwezigheid’. Dat zou ik roeping kunnen noemen. Ik zeg niet dat ik geroepen ben, maar ik weet me geroepen. Ik weet me niet in de eerste plaats geroepen voor herstel of opwekking of genezing, maar voor zijn aanwezigheid! Ido Buwalda zei eens dat je verlangens in combinatie met je vaardigheden 80% van de wil van God inhouden voor je leven. Op detailniveau moet er dan nog van alles ingevuld worden, maar je verlangens en vaardigheden geven echt enorm veel richting.

 

3. Hoe ben je gegroeid in het leiden van aanbidding? 

Steeds vaker dacht ik: ‘Dit is wat ik wil: Ik wil aanbidding leven‘.

Ik ben een Aanbiddingofiel.

Ik was bijvoorbeeld lid van Hosanna Music. Ik wilde weten wie de liedjes geschreven had, wie de aanbiddingsleider was. Ik was echt ‘fan’, het was mijn ding. Het paste bij mijn verlangen en mijn vaardigheden!

Ik zie het leiden van aanbidding als een theologische bediening in de kerk. Samen met mijn vrouw Nicole ben ik vijf jaar theologie gaan studeren. Ik ken niemand die in die tijd zo dacht. Mensen zagen het als iets muzikaals…

 

4. Hoe blijf je geloofwaardig als aanbiddingsleider? 

Geloofwaardigheid heeft voor mij te maken met integriteit. Deze integriteit werkt twee kanten op: mijn ervaringen van het podium hebben zijn uitwerking naar mijn privéleven, waardoor ik op het podium en thuis dezelfde blijf. Het werkt ook de andere kant op: mijn privéleven neem ik mee het podium op. Wel met grenzen, hoor! Dat zie ik als een vorm van leiderschap. Het delen van mijn ervaringen uit mijn privéleven moet namelijk altijd de hoorders dienen.

 

Kwetsbaarheid moet functioneel zijn. Dat vind ik zo mooi bij koning Josafat. Hij was hevig geschrokken en bad toen ‘Wij weten niet wat we moeten doen, op u zijn onze ogen gevestigd.‘ (2 Kron. 20: 12). Hij laat zien dat hij het ook niet weet, maar hij zegt ook wat hij wel weet. Hij weet wel wat hij moet doen, namelijk bidden! Zo is hij in zijn kwetsbaarheid is toch leider… 

 

5. Hoe blijf je als team geloofwaardig? 

Bij programma’s als X-factor en Idols gaat het om ‘Ik kan iets en ik wil beroemd worden’. Bij aanbidding gaat het daar niet om. Bij ons gaat het om dienen. Elke maand hebben we teamnights. Vorig jaar hebben we ingezet op vaardigheden. We zijn bijvoorbeeld getraind door Paul Baloche (zie de promo hieronder). Dit seizoen zetten we in op onze maandelijkse bijeenkomsten over hartsgesteldheid. We betrekken hierbij ook  de mensen die aanbidding leiden bij de kinderen en de tieners. De avonden bestaan uit onderwijs en gebed. In groepjes leren we elkaar kennen en bevragen we elkaar. Verbinding met elkaar is zo belangrijk om geloofwaardig te zijn! Dat is echt een voorwaarde om te functioneren in aanbidding!

 

6. Hoe wil je insteken op vaardigheden tijdens de trainingsdag van 11 juni? 

Genoeg ideeën! Het lijkt me goed om ‘s middags aandacht te besteden aan het voorbereiden van een thema. Dit kun je bijvoorbeeld doen vanuit een gevoel. Je stelt jezelf dan de vraag Welk gevoel wil ik aan het einde van de zangdienst?‘ Een gevoel van overwinning of een ‘Houd-vol-ook-al-zit-het-tegen-gevoel’? Daar ga je natuurlijk geen vier liederen over zingen. Ik wil wel tips geven over wat dat betekent voor het eerste lied, de spanningsboog in liederen, het aan elkaar rijgen van liederen, etc.   

 

7. Zeg je wel of niet iets tussen de liederen? 

Natuurlijk zeg je iets tussendoor! Het is meer een pastorale bediening dan een muzikale bediening! Je bent een herder. En dat vraagt verbinding.

 

8. Je noemt een aantal keer het woord ‘verbinding’. Wat betekent dat voor jou? 

Verbinding met de mensen begint met verbinding met God. De verbinding van God met mij als mens. De verbinding met mezelf. Het moet eerst door mezelf heen.

 

9. Hoe zoek je steeds de verbinding met de zaal?

Van Paul Baloche heb ik geleerd om vooraf voor een lege zaal te gaan staan. Ik dwing mezelf om bezig te zijn met de mensen als volk van God. Het is een keuze om dan niet bezig te zijn met het lied, de tekst, de toonsoort en de performance, maar met gebed voor de mensen. Ik stel me de mensen voor. Ik bedenk wie waar zit. Ik denk aan de mensen met huwelijksproblemen. Ik zie de groep jongeren zitten. Ik leid dan de aanbidding in mijn eentje. Ik moet er zeg maar geweest zijn, voordat zij erbij zijn. Ik zing ze ook voor uit mijn eigen hart. En ja, natuurlijk wil ik op dat moment dat alles werkt. Je bent ook met een vak bezig. Op dat moment mag je met je vak bezig zijn.

 

10. Zing je liever voor een kleine of voor een grote groep? 

80 of 80.000 maakt me eigenlijk niet uit. Wel is het in een kleine groep veel makkelijker om af te gaan op je onderbuikgevoel, op de whispering of the Spirit. Bij een grote groep zijn er afspraken met het team. In je oortje hoor je de aftikmomenten alweer…

 

11. (S)preek je liever voor een kleine of voor een grote groep? 

Als spreker maakt het me wel uit! Ken je de film ‘Chariots of Fire’? De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal vab Britse atleten die zich voorbereiden op de Olympische Spelen. Een van de hardlopers zegt: ‘I feel Gods pleasure as I run.’ Dat heb ik ook als ik op het podium van de EO-Jongerendag sta met 25.000 jongeren.

12. Wat maakt (s)preken en zingen voor jou verschillend? 

Met spreken richt je je op het publiek. Met aanbidding leiden ga je samen naar het hart van God. Ja, dat is het… De grote overeenkomst is natuurlijk dat Jezus altijd het publiek is!

mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en eigenaar van Geloofwaardig Spreken: trainingen voor een kerk met impact.

2 Comments
 • Chris Dhaese
  Beantwoorden

  Ik ben Chris en aanbiddingsleider in een kleine kerk (60 tot 80 mensen) in België-Oost-Vlaanderen. Ik herken me in jouw verhaal.
  Nochtans ben ik te vaak maar half tevreden over de diensten die ik leidt. Ik weet dat ik dit mag doen en dat God me verder laat evolueren. Ik kijk uit naar tips, omdat het volgen van training er voor mij niet echt inzit.
  Dank je wel voor je 12 antwoorden.

  december 31, 2016 at 5:03 pm

Plaats een reactie

Wil jij steengoed preken?

Laat je gegevens achter. Je ontvangt dan binnen tien minuten de checklist in je mailbox. De komende dagen ontvang je als extraatje een blog en een video die je helpen om een steengoede preek te maken.

Ik ben uiteraard zuinig op je gegevens en deel ze niet met anderen. Beloofd.