Joram Kaat gesprek Geloofwaardig Spreken presenteren

In gesprek met Joram Kaat over presenteren

Joram Kaat. 23 jaar. Christen. Oom. Ideale Schoonzoon. Radio-DJ en presentator bij de EO. Hij presenteert voor de derde keer de EO-Jongerendag! Het is zijn gebed dat iedere jongere die aanwezig is meer mag leren over wie Jezus is en hoe Hij over ons denkt. Daarnaast hoopt hij dat we allemaal geïnspireerd worden over hoe we iets van Jezus kunnen laten zien in onze omgeving. Wat is zijn geheim en wat kunnen we van hem leren?

 

N.B. Dit gesprek hadden we in 2015. Voordat Joram de eerste EO-Jongerendag presenteerde. 

 

Wat leek jou als tiener zo leuk aan presenteren? 

Ik vind het vooral heel leuk om mensen te entertainen. Ik vind het heel mooi dat wat ik zeg of doe een lach (of een traan) kan veroorzaken. Ik zie het echt als uitdaging om iedereen in een publiek mee te krijgen.
Er is natuurlijk een verschil tussen radio, video of het presenteren van een evenement. Alle drie is het compleet verschillend. Bij radio creëer je vaak iets wat er helemaal niet is. Door de woordkeuzes, snelheid, vormgeving en stiltes kun je helemaal zelf bepalen welke vibe je wilt creëren. Ik weet precies welke woorden ik moet gebruiken om zoveel mogelijk mensen aan te spreken.
Bij video kun je door middel van montage natuurlijk helemaal sturen in het verhaal dat je brengt. Soms is dat ook vervelend want dan heb ik (voor mijn gevoel) leuke dingen gedaan en dan blijft er in de montage helemaal niks van over.

 

Joram Kaat Geloofwaardig Spreker

Hoe kwam je erachter dat je goed kunt presenteren?

Er is geen specifiek moment dat ik dat ontdekte. Ik vind mezelf ook helemaal niet per se goed. Ik vind het heel leuk om te doen en ik krijg bij de EO heel veel kansen om meters te maken en er beter in te worden. Dat is te gek. En natuurlijk weet ik wel dat ik iets goed doe, anders zou ik niet doen wat ik nu doe. Maar ik ben vooral bezig met de dingen die nog veel beter kunnen.

 

 

Wat vind jij belangrijk om geloofwaardig over te komen? 

Gewoon eerlijk en echt proberen over te komen. Het publiek moet het gevoel hebben dat jij als presentator echt tegen hen praat. Dat doe je door persoonlijk te zijn, zelf kwetsbaar te zijn en te zorgen dat wat je zegt herkenbaar is voor de mensen die naar je luisteren. Spreek de taal van het publiek.

 

Aan welke presentatietips heb je veel gehad? 

Ik denk dat het belangrijkste is dat je jezelf bent. Mensen hebben het door als je een trucje doet, iets nep doet of jezelf beter voor doet dan je bent. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat echtheid en daarmee kwetsbaarheid veel mooier is dan een strak geregisseerd geheel. Dat is ook iets dat ik meeneem naar de EO-Jongerendag. Als er iets fout gaat of als ik iets niet meer weet door de spanning of door extra tijd die ineens gevuld moet worden dan zeg ik dat gewoon eerlijk. Ik benoem mijn fouten en ongemakkelijkheden gewoon. De bezoekers proeven dat anders toch wel.
Bovendien maakt het je echt en sympathiek als je je kwetsbaar opstelt (zonder dat dát natuurlijk een trucje wordt).

 

Wat zijn jouw tips aan tieners die ook iets willen met presenteren? 

Ga het gewoon doen. Ik zie veel jongeren die vooral bezig zijn met het aanschaffen van de juiste apparatuur of het behalen van de juiste papiertjes. Maar dat is niet belangrijk. Ga gewoon uren maken, oefenen, fouten maken, dingen proberen, en dan word je vanzelf beter.

 

 

Welke sprekers of presentatoren zijn jouw voorbeelden? 

Ik vind het lastig om voorbeelden te noemen. Ik vind Mike Pilavachi van Soul Survivor een briljante spreker. Hij voelt het publiek echt perfect aan. Hij weet precies wanneer hij grappig kan zijn en wanneer hij serieus moet zijn. Die balans is echt heel goed tijdens zijn preken. Sommige van zijn preken heb ik al drie keer gehoord, maar nog steeds luister ik er met plezier naar. Heel knap.

 

Wat zijn jouw tips aan sprekers en voorgangers die (s)preken in zondagse samenkomsten?

Weet wat je wilt vertellen! Ik zie heel vaak sprekers die een thema of bijbelgedeelte hebben en daar eindeloos om heen draaien, zijstraatjes nemen en vage anekdotes oprakelen. Alleen omdat ze een uur (of korter/langer) vol willen praten. Less is more. Ook bij spreken. Dus maak je punt, verder niet.
Natuurlijk is het goed om soms uit te wijden met anekdotes. Maar kies er een of twee per preek en houd het daarbij.

 

Stel je voor dat jij zelf zou (s)preken over een bijbels thema. Wat zou je kiezen? 

Ik zou het willen hebben over naastenliefde. Gewoon omdat dat een thema is waar ik zelf veel mee bezig ben. Ik geloof dat naastenliefde een van de meest belangrijke dingen van het christen zijn is. Jezus keek om naar zijn naasten en wij moeten dat ook doen. Heb je naasten lief als je zelf.

 

Op welke momenten heb je last van podiumvrees?

Vooral vlak voor dat ik op moet. Ik ben een control freak en check van te voren tien keer of alles goed geregeld is. Ook neem ik in mijn hoofd m’n teksten heel goed door. Vaak ben ik op het podium dan weer helemaal kwijt wat ik precies wilde zeggen. Maar omdat ik de tekst zovaak heb doorgenomen weet ik nog wel welke punten ik moet benoemen. En tsja… Soms spreek je iets verkeerd uit, maak je een foute inschatting met publieksinteractie of doe je iets wat er belachelijk uit ziet. Maar zo ben ik. Fouten zijn menselijk en zolang ik dat gewoon benoem en er zelf niet te moeilijk over doe dan accepteert het publiek of de kijker dat ook.

EO Jongerendag Joram Kaat

 

Hoe bereid jij je voor op het presenteren op de EO-Jongerendag?

De EO-Jongerendag is een bijzonder evenement. Natuurlijk omdat het in een stadion is, maar vooral omdat het tot op de minuut geregisseerd is. Ik moet bijvoorbeeld precies drie minuten doen over een aankondiging en heb negen minuten om over mijn reis naar Irak te vertellen. Dat zorgt er dus voor dat ik al mijn teksten goed uitschrijf en in overleg met de regisseur en eindbaas Tim goed kijk naar de juiste balans, juiste lengte en goede inhoud.
Daarnaast heb ik een coach die mij al sinds eind vorig jaar begeleidt en helpt om er helemaal klaar voor te zijn. Die coachingsgesprekken gaan van praktische interviewtraining tot aan gesprekken over wie ik ben, wat ik van dingen vind en hoe ik bijvoorbeeld in het geloof sta. Een heel interessant traject!

 

Wanneer kun jij tevreden zijn als je terugkijkt op de manier waarop je de EO-Jongerendag hebt gepresenteerd?

De dynamiek op de EO-Jongerendag is heel wisselend. Het gaat van samen springen en dansen tot stil zijn en geraakt worden. Ik als presentator ben de kapitein die de bezoekers door de dag heen begeleid. Van grote stormen naar hele stille rustige wateren (om maar even een bak beeldspraak open te trekken).
Als ik die tocht goed kan begeleiden en goed kan sturen dan ben ik tevreden. (En als de hoge piefen bij de EO blij zijn, dan ben ik dat ook;). 

 

mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

Nog geen reacties

Plaats een reactie