Jan Pool spreker gesprek preek geloofwaardig verhalen

In gesprek met Jan Pool over (s)preken

In de afgelopen jaren voerde ik veel gesprekken met sprekers over hun preekstijl. Jan Pool was destijds de eerste. Hij is een veelgevraagd spreker, terwijl het angstzweet hem vroeger uitbrak … 

 

Hoe vond je het als kind om een spreekbeurt in de klas te houden? 

Verschrikkelijk! Ik was vroeger een heel verlegen jongen die al een kleur kreeg als de onderwijzer in de klas iets vroeg. Spreekbeurten waren een ramp. En dat is heel lang zo gebleven. Rond mijn dertigste heb ik een tweejarige parttime Bijbelschool gevolgd. Daar was ook een vak waar je geleerd werd om een preek te maken en te houden. Dat vond ik best een interessant en leuk vak. Tot de dag dat ik werd aangewezen om een korte preek voor te bereiden. Ik had twee weken de tijd om een preek van 15 minuten voor te bereiden en die moest ik dan geven aan zo’n 50 studenten. Vanaf dag één liep ik met spanning in mijn lijf rond. Ik had een onbestemd, onprettig gevoel in mijn buik, kon nog maar aan één ding denken en ik sliep slecht. Elke dag probeerde ik te werken aan mijn preek, maar ik had grote moeite om me te concentreren.  Op de dag dat ik mijn preek moest houden had ik last van mijn darmen, ik had geen trek in eten, ik had spanning in mijn keel en mijn hartslag was sneller dan anders. Ik voelde me ziek en heb dan ook afgebeld. Dat was niet de eerste keer dat mij dat overkwam. Ik heb me natuurlijk niet altijd ziek gemeld, maar ik voelde me altijd vreselijk. Ik durfde niemand aan te kijken, had zweethanden, zweetvoeten, een vreselijk droge mond, leek niet helder te kunnen denken en mijn geheugen werkte ook minder goed. Dat soort verschijnselen heb ik heel lang gehad, wanneer ik iets in het openbaar moest doen.

 

Wanneer sprak je voor het eerst over bijbelse onderwerpen? 

De eerste keer dat ik voor een groep sprak ging over het onderwerp ‘Alternatieve geneeswijzen in het licht van de Bijbel’. Ik was fysiotherapeut en omdat ik behoorlijk wat kennis over dat onderwerp had, ging het me redelijk goed af.

 

Wat pak je nu anders aan dan in het begin?

De eerste jaren dat ik sprak waren het veel meer Bijbelstudies. Tegenwoordig ben ik veel meer een verhalenverteller.

 

Aan welke presentatietips heb je veel gehad?

Ik heb in de loop van de tijd een aantal hele goede tips gehad:

  • Wees jezelf en zoek je eigen stijl.

Weet wie je bent, aanvaard wie je bent en wees wie je bent. Veel sprekers zijn een kopie van anderen en dat is zo jammer! Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen!

 

  • Een ‘plaatje’ zegt meer dan duizend woorden.

Er zit zo’n kracht in het vertellen van verhalen. Een goed verhaal pakt de aandacht van de toehoorders. Een goed verhaal blijft hangen. Als ze het verhaal onthouden, dan onthouden zo waarschijnlijk ook de boodschap achter het verhaal.

 

  • Zorg er ervoor dat je één thema hebt en probeer niet meerdere thema’s in één preek te stoppen.

Je moet je thema in één zin kunnen samenvatten. Wanneer je je toespraak niet kort kunt samenvatten, blijkt daaruit dat je je gedachten nog niet goed geordend hebt! Je wilt nog teveel zeggen, of je hebt het ene, echte punt, waarover je zou moeten spreken, nog niet goed gedefinieerd. Probeer zo’n slagzin heel kort en veelzeggend te laten zijn.

 

  • Preek alsof je een gesprek voert met mensen.

Een gesprek is gewoner, emotioneler en directer.

 

Wat merk je van de Heilige Geest in het voorbereiden en tijdens het spreken?

In het hele proces van preken voorbereiden en tijdens het spreken zelf is de rol van de Heilige Geest voor mij heel belangrijk.  Het is voor mij een reis waarbij ik voortdurend in de Bijbel bezig ben, luister naar wat er leeft bij mensen en luister naar wat de Heilige Geest zegt.

 

Wat wil je bereiken met jouw spreken?

Mijn doel is niet zozeer informatie doorgeven, alhoewel dat natuurlijk ook een plek heeft. Maar mijn doel is voornamelijk transformatie: ik wil graag dat mensen gaan toepassen wat ze gehoord hebben. Ik wil dat mensen gemotiveerd de deur uit stappen met het voornemen om iets te doen of veranderen in hun leven.

 

Wat is het meest gênante dat je als spreker meegemaakt hebt?

Toen ik nog wat jonger was sprak ik eens in Vlissingen in een samenkomst die gehouden werd in een schouwburg. Ik werd aangekondigd als een jonge, sportieve, dynamische spreker. Om te bewijzen dat dit echt zo was, koos ik ervoor om niet via de trap het podium op te gaan maar een aanloop te nemen en er op te springen. Dit mislukte en ik viel hard op de grond voor het podium.

 

Op welke momenten heb je last van podiumvrees?

Of ik nu voor 15 of 1500 mensen sta, ik voel altijd een gezonde spanning, maar gelukkig heb ik geen last meer van podiumvrees.

 

Welke spreker inspireert jou?

Ik heb een aantal sprekers die mij inspireren. Ik zal geen Nederlandse sprekers noemen, anders voelen anderen zich misschien gepasseerd… ; )
Mijn buitenlandse favorieten zijn o.a. Andy Stanley, Judah Smith en Graig Chroeschel. Ik bewonder hen, omdat het alle drie authentieke mannen zijn en communicatief zeer goed zijn.

 

Wat spreekt jou aan in Jezus’ toespraken?

 De Here Jezus was natuurlijk een meester in verhalenverteller. Hij deed eigenlijk niet anders. Als we hem als ons voorbeeld nemen, dan zullen we in onze preken gebruik moeten maken van verhalen.

 

Wat zou je doen als Jezus de eerstvolgende keer in het publiek zou zitten?

Ik zou Hem natuurlijk uitnodigen om mijn plek over te nemen, zodat ik heerlijk naar Hem zou kunnen luisteren. Als Hij er op zou staan dat ik toch zou preken, dan hoop ik dat ik net zo preek als anders. Want als het goed is spreken we altijd alsof Hij in de zaal zou zitten. Toch?

checklist paulien vervoorn geloofwaardig spreken
Laat je gegevens achter. Je ontvangt dan binnen tien minuten de checklist in je mailbox. Daarnaast ontvang je regelmatig een mail over (s)preken.
mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

2 Comments
  • Een gedreven spreekster met ‘n radicale Boodschap!

    april 4, 2014 at 4:35 pm
  • Ronald Booij
    Beantwoorden

    Ik hoorde hoe Jan in de gemeente een pleidooi hield vanwege de achteruitgang van het kinderwerk en zijn bewogenheid hiervoor. Een herder dus die opkomt voor de jonge schaapjes. Terecht zijn de kinderen geen aanhangsel, maar de opvolgers van wat wij hen leren.
    Als er geen of te weinig compassie is voor kinderwerk,
    zal de gemeente uit balans raken en achteruit gaan.

    Bedankt Jan.

    juni 27, 2014 at 8:33 pm

Plaats een reactie