In gesprek met … Helga van Kooten over bloggen (deel 2)

Ik wil weten hoe een ideale blog eruit ziet en daarom ga ik bij Helga van Kooten langs. Helga is tekstschrijver, kinderboekenschrijver, eindredacteur bij het Algemeen Dagblad en auteur van de roman Goede dagen. In haar vrije tijd hield ze jarenlang een blog bij over zero waste. Helga weet hoe ze een verhaal opbouwt als ze schrijft, als ze (s)preekt, maar ook als ze thuis met een bak koffie aan de keukentafel zit. Ruim drie uur praten we over bloggen, schrijven en spreken. Vorige maand las je deel 1, vandaag deel 2. 

 

7. Hoe zorg je ervoor dat je herkenbaar bent en toch blijft verrassen?

Het is belangrijk dat je een eigen stem hebt. Een papieren stem in dit geval. Een leuk voorbeeld is Annegien uit Utrecht met haar Instagramaccount Fetching-tigerss.

Ze is herkenbaar. Haar frequentie is strak. Elke drie dagen kun je een foto van haar verwachten. Je krijgt wat je verwacht, namelijk een foto. Vaak van haarzelf. En toch steeds verrassend. Ze maakt dat je naar haar gaat uitkijken. Daar kun je naar zoeken. Ook in woorden. Wees verrassend in je onderwerp. Of in je zienswijze. Of in je beeld.

 

8. Wat voor blogs werken voor jou als een nagel op een krijtbord?

Ik houd er niet van als teksten niet goed opgebouwd zijn. Ik haak ook af als de opmaak de leesbaarheid niet bevordert. Of als de regels te lang zijn.

Een paar eenvoudige tips kunnen je blog heel snel beter leesbaar maken. Een paar voorbeelden:

 • Begin met een kerngedachte en werk die uit
 • Trek de aandacht met je eerste zinnen
 • Ga zo snel mogelijk naar je onderwerp toe. Lezers op internet lezen vluchtig
 • Zorg dat je lezers een plaatje krijgen bij wat je schrijft.
 • Denk niet te snel dat je klaar bent. Leg de tekst weg en kijk er later nog eens naar.

 

9. Hoe zorg je voor een duidelijke focus in je blogs?

Het is belangrijk dat je eerst je onderwerp bepaalt. Vergelijk het schrijven van een blog met het maken van een schilderij. Alles moet in de lijst passen. Het moet er niet uit gaan gangen. Je gaat dan niet in een keer dat schilderij vullen. Je gaat subonderwerpjes zoeken. Denk maar aan het inkleuren van allerlei vakjes. je onderwerpen moeten klein zijn. Baken die duidelijk af.

Zelf schrijf ik over Zero Waste. Steeds neem ik een ander subonderwerp waar ik nog niet over geschreven heb. Zo ga ik bijvoorbeeld nog een blogje schrijven over het wassen van je kleding. Dat sluit dan ook weer aan bij de actualiteit van de Plastic Soup Foundation. Kijk, als ik een of twee keer over koffiebekertjes heb geschreven is het ook wel weer genoeg.

 

10. Wat is jouw ervaring met overeenkomsten en verschillen tussen (s)preken en schrijven?

 • Als ik spreek, maak ik gebruik van mijn kennis over de opbouw van een verhaal. Ik zorg ervoor dat mijn gesproken tekst geen kluwen is, maar een mooi geheel. Ik begin bijvoorbeeld met een anekdote en aan het einde geef ik een samenvatting. Ik bouw mijn verhaal op met tekstelementen, maar spreken is veel meer dan tekst…
 • Spreken is completer. De mensen zien meer: hoe je eruit ziet, hoe een pluk haar voor je ogen zit, dat je gespannen bent, etc.. In zekere zin is spreken dus veel completer, maar als schrijver kun je weer langer nadenken over wat je opschrijft. Als spreker kun je er dingen uitflappen.
 • Met spreken heb je meer contact, meer interactie. Als schrijver kun je ook wel reacties krijgen, maar pas na afloop.

 

11. Ik heb natuurlijk allang opgezocht of het de of het blog is, maar ik ben toch ben toch benieuwd naar jouw primaire reactie…

Volgens mij mag het allebei. (Helga loopt meteen naar haar computer…) Volgens www.woordenlijst.org. mag het inderdaad allebei. Het belangrijkste is dan dat je consequent bent.

Als je ergens niet uitkomt, kun je het trouwens ook vaak opzoeken bij www.onzetaal.nl. En via Twitter geven ze meestal heel snel antwoord als je er niet uitkomt.

 

12. Heb je nog een tip voor me voor een titel voor deze blog?

Haha, die vraag ga ik ook eens stellen! Dan hoef ik ‘m zelf niet te verzinnen!

Mijn belangrijkste tip is: Denk lang na over je titel. Schrijf ‘m nadat je het stuk al hebt geschreven.

Als je geen goede titel kunt bedenken, is er iets mis met je tekst.

Even denken… Wat vind je van Gedachten over bloggen of Een blog over bloggen? Of Een gesprek met blogger Helga van Kooten?

GS Logo GesprekJa, dat is het! Als we dit een interview zouden noemen, was dit mijn leukste interview ooit. Maar dat was het niet.

Dit was een gesprek! 

mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en eigenaar van Geloofwaardig Spreken: trainingen voor een kerk met impact.

1 Comment
 • Mello Lorier
  Beantwoorden

  Een mooi gesprek en leuk omte lezen. Helga dank voor je tips, vooral die van het schilderij vind erg mooi.

  Wat voor blogs werken voor jou als een nagel op een krijtbord? Deze vraag gaf me al gelijk een soort van rilling, hoort het bijna. Tegelijkertijd vraag ik me af hoeveel mensen in deze tijd van smartborden en multi media de bedoeling van deze vraag begrijpen.

  Paulien dank voor het plaatsen van jullie gesprek.

  april 25, 2018 at 11:57 am

Plaats een reactie

Wil jij steengoed preken?

Laat je gegevens achter. Je ontvangt dan binnen tien minuten de checklist in je mailbox. De komende dagen ontvang je als extraatje een blog en een video die je helpen om een steengoede preek te maken.

Ik ben uiteraard zuinig op je gegevens en deel ze niet met anderen. Beloofd.