In gesprek met Marcel Koning

Marcel Koning schrijft muziek, dirigeert, blogt en spreekt over de kracht van woorden, communicatie, leiderschap en marketing. Hij was ooit woordvoerder van Donner en Kamp. Een veelzijdig mens die voor Willem Ouweneel en mij het lied ‘Om uwentwil’ schreef bij hun boek Veertigvragentijd. Wat kunnen we van hem leren op spreekgebied? 

 

Wat heb jij met woorden?
Nou, ik heb er niets mee en ook weer alles. Woorden hebben heel veel invloed op ons denken en daarmee op ons leven. Ik heb in het bijzonder iets met Gods Woord, omdat dat woorden van een bijzondere categorie zijn. Denk alleen al even aan het feit dat God sprak dat er licht moest zijn – woorden dus – en er was licht.

 

Schermafbeelding 2015-02-10 om 17.11.50Je schreef voor het boek Veertigvragentijd het lied ‘Om uwentwil’. Op welke manier inspireert de tekst van het lied jou?
Het inspireert mij omdat daar iets in zit van totale toewijding. Als ik Jezus wil volgen en zijn leerling wil zijn, dan moet ik de weg van de Meester volgen. Dan betekent dat dat ik wil dat zijn denken mijn denken wordt, en zijn doen mijn doen. Eén zijn met God de Vader en Jezus zijn Zoon, zoals dat in Johannes 17 mooi wordt omschreven. Daar kan ik dan wel even op puzzelen hoe ik dat morgen nog beter kan doen dan vandaag.

 

Word jij meer geraakt door muziek of door preken? 
Door muziek. Ik kan het niet uitleggen. Het is het kippenvel en de tranen. Die heb ik zelden tot nooit bij een preek, maar wel bij liederen. Preken blijven bij mij ook minder vaak hangen dan liederen. Een uitzondering daarop is een preek van Beth Moore over het ‘geestelijke beloofde land’. Het was tijdens de conferentie waar het ‘Woorden van Waarde’ idee is ontstaan.

 

Ik wil het lied gratis downloaden

 

Woorden van Waarde

 

Wat doe je op het moment ‘in’ de muziek?
Ik schrijf liederen (o.a. voor Woorden van Waarde), ik produceer opnames en ik dirigeer op dit moment twee koren: Forever Worship en het Thousand Hills Gospel Choir.

 

Ben jij bezig met het brengen van een boodschap met muziek? 
Muziek is voor mij inderdaad meestal een middel. Een middel om God te aanbidden, om zijn Woord in mijn hart te laten landen. Natuurlijk vind ik het vak ‘muziek’ en de theorie ook erg interessant, maar ik verschil hierin van veel muzikanten, voor wie de kunst van muziek op zich ook al een doel is. Mijn Missie is: Geloof, hoop en liefde delen, zodat ik door de troost die ikzelf van God ontvang, anderen moed kan geven.

 

Wat kan een spreker leren van een dirigent?
Als het lastig wordt, moet je vooral klein dirigeren. Dan houd je de aandacht van het orkest. Dat is tegen je natuur in.

 

Wat heb jij met (s)preken?
Haha, mijn bijnaam als kind was ‘babbelkont’. Ik denk dat ik stiekem (s)preken nog leuker vind dan muziek maken, maar muziek is als communicatiemiddel misschien soms wel effectiever.

 

Je was ooit woordvoerder van ministers Donner en Kamp. Welke tips kun je sprekers geven vanuit die ervaring?
Beide ministers hadden een uitstekende dossierkennis. Ze wisten waar ze het over hadden. Dat is toch de bron van iedere authentieke vorm van communicatie.

Wil je met het boek Veertigvragentijd aan de slag? 

mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en eigenaar van Geloofwaardig Spreken: trainingen voor een kerk met impact.

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Wil jij steengoed preken?

Laat je gegevens achter. Je ontvangt dan binnen tien minuten de checklist in je mailbox. De komende dagen ontvang je als extraatje een blog en een video die je helpen om een steengoede preek te maken.

Ik ben uiteraard zuinig op je gegevens en deel ze niet met anderen. Beloofd.