hanne de vries aanbiddingsleider training

In gesprek met Hanne over aanbidding

Op het podium is hij echt helemaal zichzelf. Als de mensen de aanbiddende Hanne zien zien ze de échte Hanne. Hij doet zichzelf niet mooier voor dan hij is en hij stelt zich kwetsbaar op.

Hanne de Vries, aanbiddingsleider. Bekend van Opwekking, de EO-Jongerendag en De Betteld. Deel van Mozaiek0318 waar hij ook in het worshipteam zit. Hanne is fulltime muzikant. Hij speelt door het hele land, in kerken, jongerendiensten en op festivals. Welke tips heeft Hanne voor aanbiddingsleiders?

 

Hoe is het zo gegroeid dat je aanbidding bent gaan leiden?

Vanaf mijn tiende kreeg ik gitaarles van een te gekke docent en op die muziekschool speelde ik voor het eerst in bandjes. Ook kon ik al vrij snel aanhaken bij de band in de kerk waar vanuit mijn liefde voor aanbidding groeide.

Toen ik wat ouder werd, werd ik steeds vaker gevraagd in de kerk om daar aanbidding te leiden, en ook bij de jeugddiensten die we hadden. Ook kon ik ’s zomers meehelpen als muzikant op De Betteld, vlakbij waar ik opgroeide. Op de Betteld en in de kerk heb ik ontdekt dat aanbidding leiden mijn roeping was.

 

Kun je een paar tips geven die jou hebben geholpen om te groeien?

  • Blijf altijd coachbaar.
  • Sta open voor feedback en verzamel mensen om je heen die je met beide benen op de grond houden en je mogen bevragen.
  • Houd het doel voor ogen, namelijk: ‘Ik doe dit om God en mensen te dienen en niet mezelf’.
  • Blijf investeren in je talent en je karakter.

 

Wat pak je nu anders aan dan in het begin? 

Ik weet nu beter wat ik wil, dat helpt me om te focussen. Je wordt als muzikant vaak voor van alles gevraagd, maar ik heb op een gegeven moment gekozen om selectief te zijn en alleen nog aanbidding te leiden, omdat dat mijn roeping is.

 

Wat vind je zelf het mooiste liedje dat je schreef en waarom?

Face to Face, omdat het gaat over mijn verlangen om Jezus van aangezicht tot aangezicht te ontmoeten.

 

In veel evangelische gemeenten speelt aanbiddingsmuziek een grote rol. Wat nu als je niet zo van muziek houdt? Hoe kunnen aanbiddingsleiders hierop inspelen?

Volgens mij houdt iedereen van muziek, maar is het soms meer de vorm en het niveau waar mensen op afknappen. Niet alleen aanbiddingsleiders, maar ook de gemeenteleiding moet blijven uitleggen dat muziek niet het doel op zich is, maar dat het een middel is om God te aanbidden. Natuurlijk is er soms heel veel winst te behalen in de kwaliteit van de muziek, en hier is het muziekteam ook verantwoordelijk voor, maar mensen mogen ook leren om door de vorm heen te kijken/luisteren en de muziek en de liederen alsnog te gebruiken om God te aanbidden.

 

Welke tips geef jij graag mee aan aanbiddingsleiders?

  • Wees jezelf
  • Wees echt
  • Dien de kerk

Maar bovenal: ‘Leuk hoor, dat muziek maken op het podium… Maar het gaat om discipelschap: Hoe ben jij als discipel van Jezus en hoe maak jij nieuwe discipelen?’

 

Wat is jouw ideaalplaatje over de samenwerking tussen spreker en aanbiddingsleider in een samenkomst?

Dat zowel de aanbiddingsleider als de spreker elkaar het vertrouwen geven om zijn of haar ding te doen en dat beiden zich vrij voelen om hun gang te gaan. Dat er tijdens de dienst een eenheid en een vrijmoedigheid is om mee te bewegen met wat de Geest aan het doen is.

 

Wat maakt een aanbiddingsleider volgens jou een goede aanbiddingsleider?

Dat is iemand die allereerst geroepen is door God om aanbidding te leiden en daarbij altijd het verlangen heeft om mensen dichter bij hem te brengen door middel van muziek. Het is iemand die altijd coachbaar is en dienstbaar aan het grotere plaatje en iemand die wil blijven investeren in zijn of haar muzikale talent. Maar bovenal iemand die heel veel van de Here Jezus houdt!

 

Hoe blijf je geloofwaardig als aanbiddingsleider?

Wees jezelf. Zorg dat je een duidelijke visie hebt en handel daarnaar. Bescherm je hart en wees je bewust van je kwetsbaarheden. Dien in je lokale kerk. Stel je dienstbaar op en onthoud dat het voor God veel belangrijker is wie je bent dan wat je doet.

 

Hoe blijf je als team geloofwaardig?

We zijn als team collega’s met hetzelfde doel en geen concurrenten. Mijn tips voor een team:

  • Blijf elkaar kritisch bevragen over je motivatie.
  • Creëer en onderhoud een cultuur van gunnen, eren en elkaar supporten. 
mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en eigenaar van Geloofwaardig Spreken: trainingen voor een kerk met impact.

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Wil jij steengoed preken?

Laat je gegevens achter. Je ontvangt dan binnen tien minuten de checklist in je mailbox. De komende dagen ontvang je als extraatje een blog en een video die je helpen om een steengoede preek te maken.

Ik ben uiteraard zuinig op je gegevens en deel ze niet met anderen. Beloofd.