paulien vervoorn spreken empathie referentiekader

Kijk eens een dagje door de bril van de ander

Op een dag, tijdens een van de colleges die ik gaf, zet een student op de eerste rij haar tanden in een broodje. Ik geef de groep een opdracht en loop naar de student toe. “Ik zie jou net eten, terwijl dat hier niet de bedoeling is. Heb je daar misschien een reden voor?” “O, ik dacht dat u dat wel wist. Ik heb suiker.”

 

We bekijken mensen, dieren, dingen of argumenten nooit objectief, maar altijd vanuit ons eigen referentiekader, met onze eigen bril op. We bedenken drie punten voor een preek en we denken dat ons verhaal staat als een huis. Als we spreken, gaan we ervan uit dat onze toehoorders ons referentiekader kennen.

 

Niet dus. De student en ik hadden een ander kader. Als we dat niet weten, praten we langs elkaar heen. Als we spreken, is het belangrijk ons bewust te zijn van ons eigen kader, onze eigen bril. Daarnaast kunnen we dan beter inspelen op de ander. Daar is empathie voor nodig.

 

Zonder empathie kun je maar beter je mond houden

Volgens psycholoog Daniel Goleman is empathie de maatstaf voor succes, het vermogen om je in te leven. Wat vindt de ander belangrijk? Waarover maakt hij zich zorgen? Wat motiveert hem? Wat heeft hij meegemaakt?

 

Drie tips om te (s)preken met empathie:

 

Verplaats je in de ander

Soms spreek ik over onderwerpen waar ik zelf (nog) geen ervaring mee heb. Een poosje geleden sprak ik bijvoorbeeld over omgaan met ouderen. In gedachten ging ik de gesprekken langs die ik eerder met ouderen had. Flarden van gesprekken liet ik terugkomen. Na afloop zei iemand: “Wat had je je goed ingeleefd in ons!” Dat vind ik gaaf. Dat mensen zien dat ik mijn best doe me in hen te verplaatsen. Dat kun jij ook.

 

Ga in gesprek

We zijn geneigd ervan uit te gaan dat de ander weet wat ik weet, denkt hoe ik denk en wil wat ik wil. Denk maar aan het voorbeeld van de student. Dus ga in gesprek en ontdek hoe iemand echt denkt en wat iemand echt wil.

 

Loop een dagje mee

Om onszelf te kunnen verplaatsen in de ander is het belangrijk dat we met elkaar in gesprek gaan. Wil je je toehoorders beter begrijpen? Loop eens een dagje met hen mee. Zodat je het leven een dagje door hun bril bekijkt. Zodat je hun referentiekader bij wijze van spreken kunt zien. Horen. Ruiken. Proeven. Voelen.

 

Met wie zou ik eens een dagje moeten meelopen?

Daag me uit, nodig me uit en wie weet plan ik een dag vrij in mijn agenda! Mail me of zet jouw idee hieronder. 

 

Meer weten?

Lees het boek Harder praten helpt niet.

Bron foto: Unsplash.

 

Tags:
mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

Nog geen reacties

Plaats een reactie