emmaus emmauswandeling paulien vervoorn geloofwaardig spreken summerschool

Organiseer een Emmaüswandeling

Drie dagen na Jezus’ dood lopen twee van zijn leerlingen van Jeruzalem naar Emmaüs. Het was ook nogal wat. Ze hadden zo gehoopt dat Jezus Israël zou bevrijden. Jezus is gestorven en begraven, en nu waren er vanmorgen vrouwen die hen versteld hadden doen staan toen ze zijn lichaam niet vonden! Ze hadden zelfs een verschijning van engelen gezien, zeiden ze. Logisch dat dit hen enorm bezighoudt! 

Jezus komt naast hen lopen, maar hun blik is zo vertroebeld, ze herkennen Hem niet. Ze komen op adem doordat deze vreemdeling met hen meeloopt. Hij heeft aandacht voor hen, echte aandacht. Ze dringen erop aan dat Hij bij hen blijft. Pas als Hij het brood met hen breekt, gaan hun ogen open: het is de opgestane Heer! Achteraf zien ze wel dat hun hart al brandde toen Hij onderweg tot hen sprak en voor hen de Schriften ontsloot. Zonder dat ze het doorhadden, was Hij zomaar naast hen komen lopen. En zo’n wandeling kun jij ook meemaken. Hoe mooi is het als je hart gaat branden als je je bijbelgedeelte leest en ervaart dat Jezus met je meeloopt. 

 

Idee: Bespreek wandelend jouw Bijbelgedeelte 

 

Vraag een bekende of een gemeentelid met je mee te lopen en leg uit wat een Emmaüswandeling is: een wandeling met twee personen waarin je stil bent en een luisterend oor bent voor elkaar, je bewust van Gods aanwezigheid. 

 

Loop in stilte

Neem eerst de tijd om stil te worden en je ervan bewust te zijn dat Jezus met jullie meeloopt. Loop tien minuten in stilte. Je hoeft niks. Kijk om je heen. Wie weet komen er al allerlei gedachten bij je naar boven. Wees je er in alle ontspanning van bewust dat Jezus naast je loopt, ook als je Hem niet ziet.  

 

Lees het Bijbelgedeelte 

Lees het bijbelgedeelte waarover jij gaat preken voor aan de andere Emmaüsganger. Neem het eventueel geprint mee. Wandel opnieuw tien minuten. Mijmer in stilte over de afgelopen tijd met het Bijbelgedeelte in je achterhoofd. Geef aandacht aan de gedachten die bovenkomen: 

  • Wat hield jou de laatste tijd bezig? 
  • Welke emoties komen bij jou naar boven bij het Bijbelgedeelte? Hoop? Teleurstelling? Verdriet? Verwarring? Verlangen? Enthousiasme? 
  • Wat zou jij aan Jezus vragen als Hij naast je loopt? 

 

Bied elkaar een luisterend oor 

Bespreek bovenstaande vragen met elkaar. Neem ongeveer een half uur per persoon om naar elkaar te luisteren en door te vragen. Wissel pas van rol als de ander uitgesproken is. Bid en dank met elkaar. 

Varianten: 

  • Vraag meerdere tweetallen om over deze vragen in gesprek te gaan en vraag na afloop naar hun bevindingen. 
  • Bespreek bovenstaande vragen met een collega-voorganger als je over hetzelfde bijbelgedeelte preekt. Preek je over een ander bijbelgedeelte? Spreek twee wandelingen af of wissel halverwege van bijbelgedeelte. 

 

Vragen

  1. Hoe heeft de wandeling jou geholpen om het bijbelgedeelte meer te doorleven? 
  2. Hebben jullie iets besproken wat je kunt benutten in je preek? 

 

Meer? 

 

 

Voor mijn nieuwe boek Zin in preken: wekelijkse inspiratie voor (s)prekers schreef ik 52 ideeën, voor elke week één. Omdat ik meer dan 52 ideeën had, moest een aantal sneuvelen. Waaronder deze van de Emmaüswandeling.

Zin om de Emmaüswandeling mee te maken? Meld je aan voor Summerschool Een preek die staat als een huis in bezinningscentrum Emmaüs, van 22 t/m 26 augustus 2022.

zin in preken nieuw boek paulien vervoorn

 

Bestel het boek Zin in preken: wekelijkse inspiratie voor (s)prekers
 

 

 

 

 

 

 

Bron foto: Lumo. 

mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

Nog geen reacties

Plaats een reactie