timzingt verhalen echt gebeurd

Timzingt over storytelling, deel 2

Een goed verhaal maken is eigenlijk buitengewoon complex. Timzingt scharrelt ideeën bij elkaar, leest veel en maakt aantekeningen. Met een sleepnet gaat hij door het leven en alles wat maar een idee zou kunnen zijn, noteert hij. Het is een van de drie stappen naar een goed verhaal. Moeten die verhalen ook waar zijn? Timzingt geeft antwoord. 

 

door Tim van Wijngaarden

 

Als ik kijk naar mijn voorstelling Goed verhaal luidt het korte antwoord luidt: nee. Het iets langere antwoord luidt: het is allemaal waar, maar niet allemaal echt. Daar ging mijn voorstelling Echt Waar over. Ik las ooit bij Amos Oz – ook zo’n fantastische verhalenverteller – dat de vraag of iets echt is gebeurd, de oninteressantste vraag is die je maar kunt stellen. De vraag is niet of het verhaal waar is, een goed verhaal stelt de kijker de vraag: wie ben ik in dit verhaal? Daarmee ben je geen objectieve kijker die een factcheck wil doen, maar iemand die wordt geraakt door en meegenomen in het verhaal.

 

Toch is het een vraag die ook mij bezighoudt als ik een verhaal lees of een voorstelling zie. Wat is echt? Maar feitelijk komen we daar nooit uit. Verhalen vertellen is een kwestie van perceptie. En dat moet ook. Je vertelt het uit een gekleurd perspectief, dus dat maakt het per definitief alleen maar waar in jouw ogen.

 

Dat klinkt relativerend. En dat is het ook. De vraag of de Bijbel ‘echt gebeurd’ vind ik niet meer zo spannend. Verzonnen verhalen kunnen zeer waarachtig zijn. Ik zeg overigens hiermee niet dat de Bijbel verzonnen is, maar de verhalen in de Bijbel zijn wel vanuit een perspectief geschreven. Dat is niet erg. Dat moet juist. Anders zouden die verhalen bar slecht zijn.

 

Nog even iets over mijn voorstelling. Goed Verhaal gaat over mijn oma. Ik krijg nogal eens de vraag of alle verhalen echt gebeurd zijn.

 

Nee. Nou ja, het iets subtielere antwoord luidt: het is allemaal waar, maar niet allemaal echt. Ik had een fantastische oma en deze voorstelling is een eerbetoon aan haar, maar ik heb er wel echt theater van gemaakt. Dus ik heb bepaalde zaken weggelaten en andere aangedikt. Dat mag en moet ook in het theater. Zeker omdat ikzelf de hoofdrol speel (en niet mijn oma).

 

De voorstelling gaat over de vraag wat we met de erfenis van oma doen, met haar verhalen. Wil iemand die verhalen, inclusief de Bijbelverhalen, nog horen of is iedereen bezig met het maken van zijn eigen verhaal. Dus een groot deel van de voorstelling gaat niet over oma, maar over mijn generatie. Over de manier waarop wij leven, opvoeden, werken en ook een beetje over de manier waarop wij geloven.

 

Timzingt neemt je in zijn vierde cabaretprogramma mee naar het huisje van zijn oma waar hij altijd op verhaal kwam. Meer info over de theatertour Goed verhaal vind je op de website van True Tickets.

 

Hoe vertel je een goed verhaal? Lees ook de zeven tips van Tim voor het vertellen van steengoede verhalen

 

Wil je zelf goede verhalen vertellen als onderdeel van een steengoede preek? Welkom bij de training Steengoed preken

 

Ik wil steengoed preken!

Tags:
mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

Nog geen reacties

Plaats een reactie