paulien vervoorn bijbeluitleg robin ten hoopen nbg geloofwaardig spreken

Schatgraven op debijbel.nl: zeven tips

Op de website debijbel.nl kun je de Bijbel lezen in jouw favoriete vertaling, verschillende vertalingen vergelijken en knippen en plakken tijdens je preekvoorbereiding. Dat weten de meeste sprekers wel. De website van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) biedt echter veel meer dan dat, het is een schat aan informatie voor sprekers, voorgangers en predikanten. In deze blog vind je zeven tips om nog meer uit de site te halen. 

 

 

Geschreven door Robin ten Hoopen, predikant in de Ontmoetingskerk in Bergambacht en hiervoor Specialist Wetenschap bij het NBG.

Samen met Robin geef ik in het najaar de retraite Laat de Bijbel spreken (nieuw!).

 

 

1. Lees eens de Bijbel met vertaalaantekeningen

Op debijbel.nl kun je bij vertalingen ook kiezen voor Studiebijbels of bijbels met vertaalaantekeningen. Zo lees je gratis de NBV met vertaalaantekeningen, de NBV Studiebijbel of de GNB met vertaalaantekeningen. Bij al deze vertalingen krijg je via de grijze pijltjes toegang tot noten met achtergrondinformatie of toelichting op de vertaalkeuzes.

 

2. Maak gebruik van de achtergronden bij de bijbeltekst

Op debijbel.nl vind je talloze korte artikelen die kernwoorden, personen en begrippen uit de Bijbel bespreken. Type maar eens een zoekterm als ‘vertrouwen’ in de zoekbalk of bekijk de pagina met achtergronden en zoek daar informatie over een persoon als Jonatan op.

Een voorbeeld van hoe ik dit zelf gebruik tijdens mijn preekvoorbereiding: voor een preek over Handelingen 25–26 zoek ik informatie over wat een procurator is, over de plaatsnaam Caesarea en wat achtergronden over de persoon Agrippa. Vervolgens vind ik via deze artikelen weer de Bijbelteksten waarin deze termen nog meer voorkomen. Die teksten helpen mij dan om het onderwerp uit te diepen.  

 

3. Zoek thematisch 

Vlieg je een preek liever thematisch aan en ben je aan het brainstormen welke tekst of welke theologische lijnen je kunt uitdiepen? Kijk dan eens op de pagina de pagina De Bijbel over. Ik gebruik deze pagina ook om ideeën op te doen voor een dooptekst of voor een kring over bijvoorbeeld ouderdom.

 

4. Verdiep je in de tekst met behulp van exegetische artikelen

Wil je je grondiger verdiepen in een bepaald thema of bijbeltekst? De website bevat hier allerlei hulpmiddelen voor. Zo kun je alle artikelen uit het vaktijdschrift Met Andere Woorden online raadplegen en vind je bijbelstudies over diverse thema’s op de pagina Ontdek en ervaar. Je kunt deze artikelen zowel via de zoekfunctie vinden als aan de rechterkant van de pagina bij het lezen van bijbelteksten.

 

Een voorbeeld van hoe ik dit zelf gebruik tijdens mijn preekvoorbereiding:

voor een preek over Lucas 18 zoek ik naar achtergronden over de gelijkenis die Jezus maakt met de kameel en het oog van de naald (Lucas 18: 24–25). Bij het lezen van Lucas 18 op debijbel.nl vind ik rechts onder het tabje ‘Gerelateerde info’ al veel informatie. Als ik hier kies voor het tabje ‘Ontdek en ervaar’ vind ik bijvoorbeeld een bijbelstudie over dit hoofdstuk uit het boekje Alles is anders. Wanneer ik meer te weten wil komen over kamelen, type ik in de zoekbalk de term ‘kameel’ in. Ik vind daar een heel uitgebreid artikel uit Met Andere Woorden van dr. Reinoud Oosting over waarom er soms met dromedaris en soms met kameel is vertaald.

 

5. Vind inspiratie voor een kinderdienst, het kindermoment en kinderwerk via Bijbel Basics

De kinder(neven)dienstmethode Bijbel Basics is gratis beschikbaar. In deze methode vind je een ook uitgewerkt kinderstukje en achtergronden voor kinderen bij het bijbelverhaal. De methode Bijbel Basics behandelt 200 kernverhalen uit de breedte van de Bijbel en biedt kant-en-klare verwerkingsvormen die aansluiten bij verschillende leerstijlen.

Op de pagina Kind en Bijbel vind je allerlei tips, blogs en een podcast over bijbellezen met kinderen.

 

6. Zoek beeldmateriaal voor je powerpoint of digitale presentatie

Wil je beeldmateriaal gebruiken tijdens je preek? Kijk eens onder de kopjes Kunst en cultuur, Ontdek en ervaar, Kaarten & plaatsnamen en Voor kinderen.

 

Een voorbeeld van hoe ik dit zelf gebruik tijdens mijn preekvoorbereiding:

Voor een preek over Simson vind op de pagina Kunst en cultuur – Oude Testament diverse afbeeldingen van Simson geschilderd door oude meesters. Ik kies een afbeelding om tijdens mijn preek te laten zien. Tevens vind ik op de pagina Kaarten & plaatsnamen een kaart met de stadstaten van de Filistijnen, degene met wie Simson de strijd aangaat. Die kaart helpt mijzelf de achtergrond van de tekst beter te begrijpen, maar zet ik soms ook gerust op de powerpoint voor mijn hoorders.

 

7. Bied verdieping aan gemeenteleden, voor of juist na je preek
Zoek je naar manieren om jouw gemeenteleden of parochianen te helpen om met de Bijbel aan de slag te gaan na jouw preek of juist ter voorbereiding op je preek rondom een bepaald thema?

Bekijk dan de thematische leesplannen. Bijvoorbeeld over ‘Het goede leven’, ‘De Vruchten van de Geest’, of ‘Gebed’.

Luisteren je gemeenteleden liever naar de Bijbel? Zoek dan eens één van de podcasts op. Je vindt ze in jouw podcastapp of via de website.

 

Nog meer uit debijbel.nl halen?

Wil je nog meer uit de website halen en/of draag je het NBG een warm hart toe? Overweeg dan een plus-account. Als je het werk van het NBG met tenminste 25 euro per jaar steunt kun je zo’n account aanvragen. Met een plus-account krijg je bijvoorbeeld toegang tot alle vertalingen, nog meer achtergrondinformatie en exclusieve afbeeldingen (o.a. uit de Samenleesbijbel). Op deze manier haal je nog meer uit debijbel.nl.

 

 

Doorpraten?

Wil je doorpraten over schatgraven in de Bijbel en op www.debijbel.nl?

Meld je aan het voor het online inspiratie-uur met ds. Robin ten Hoopen en Paulien Vervoorn.

Meer info en aanmelden

Tags:
mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

Nog geen reacties

Plaats een reactie