voorganger dominee predikant preekvoorbereiding

Geef je dominee een boek en maak zelf kans op een gratis training

Stel je even voor dat je de agenda van je voorganger doorbladert. Je ziet een veelheid aan activiteiten staan. Bijbellezen. Bidden. Vergaderen. Netwerken in de stad. Overleggen met andere voorgangers. Adviseren van een jeugdleider. Schrijven van een visiestuk. Kennismaken met nieuwe leden. Bezoeken van senioren. Voorbereiden van een leeravond over Israël. Een stervende begeleiden in een hospice. Luisteren naar de huwelijksproblemen van een stel uit de gemeente. Catechese geven aan brugklassers. Ziekenbezoek.

 

In veel kerken voelen voorgangers de druk het schaap met vijf poten te moeten zijn.

 

Simon, voorganger van een gemeente waar slechts één voorganger is, vertelde me pas nog:

 

‘Ik heb vaak het gevoel dat ik zowel een leraar als herder moet zijn en ook nog eens een visionair, bestuurder en netwerker in de stad. Natuurlijk wéét ik dat ik niet aan deze verwachtingen kan voldoen, maar ik vóel ze regelmatig wel. Ik kom soms onvoldoende aan mijn meest zichtbare taak toe, de preekvoorbereiding. En ook de verwachtingen voor de preek zijn hoog. Doordeweeks kijken mensen TED-talks waarop sprekers zich jaren hebben voorbereid. Ik moet elke week met iets nieuws komen: goed onderbouwd, intellectueel uitdagend, praktisch toepasbaar, aansluitend bij de actualiteit en het liefst ook nog duidelijk en aansprekend voor de kinderen en tieners. Ik wil verder niet klagen, hoor. Ik voel alleen meer dan ooit het belang om mijn preekvoorbereiding serieus te nemen.’

 

Geef jij je voorganger een boek?

Een preek maken is een intensief en creatief proces. Je voorganger kan hiervoor altijd nieuwe inspiratie gebruiken. Geef jij hem* daarom een boek cadeau? Eigenlijk is het ook nog een beetje eigenbelang. Als het goed is, hóór je daarna namelijk zelf het verschil.😉

 

Hoe werkt het?

  1. Jij bestelt het boek via de webshop.
  2. Bij Extra informatie noteer je actie voorganger en het adres van je voorganger.
  3. Ik pak het boek in en stuur het op met een kaartje erbij dat hij dit boek van jou krijgt.
  4. Op sinterklaasavond kies ik een van de gulle gevers uit om gratis mee te doen met de trainingsdag Ontwerp je preek (t.w.v. € 130).

 

* Je mag natuurlijk ook zij en haar lezen. Voor de leesbaarheid kies ik voor de hij-vorm.

 

Tags:
mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en eigenaar van Geloofwaardig Spreken: trainingen voor een kerk met impact.

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Wil jij steengoed preken?

Laat je gegevens achter. Je ontvangt dan binnen tien minuten de checklist in je mailbox. De komende dagen ontvang je als extraatje een blog en een video die je helpen om een steengoede preek te maken.

Ik ben uiteraard zuinig op je gegevens en deel ze niet met anderen. Beloofd.