Laat zien wie je backstage bent

‘Achter het podium gaan de maskers af. Dan zien de mensen wie je echt bent. Dat zou weleens kunnen tegenvallen … ‘, schrijft Kees Kraayenoord in zijn boek Backstage. Kijk met Kees mee én kijk in de spiegel: wie ben jij backstage? Hoe presenteer jij jezelf? Ben jij altijd eerlijk en echt? En moet dat eigenlijk wel? 

 

God verlangt ernaar dat ik als aanbiddingsleider en spreker op het podium dezelfde persoon ben als backstage. Hij verlangt ernaar dat onze passies, houding en verlangens op het podium niet anders zijn dan wanneer we niet op het podium staan. En dat geldt niet alleen voor christelijke artiesten. Want geloof me, ik ken veel christenen die nooit op een podium te vinden zijn en toch theater maken (blz. 11).

 

Kees blikt terug. Op zijn jeugd, op de manier waarop hij tot geloof kwam, op zijn eerste geloofsstappen en zijn enthousiasme waarmee hij kerst- en paasdiensten leidde. Je krijgt een inkijkje in zijn hoogte- en dieptepunten. Zo sprak hij in 2008 op de EO-Jongerendag over de verloren zoon. In overleg met de crew liet hij zich in een kliko het podium op rijden. Als symbool voor de puinhoop waarin deze gast verzeild was geraakt. Kees’ boodschap was kort, maar krachtig deze dag: het is tijd om thuis te komen.

 

Achteraf gezien hield Kees vooral een preek over zichzelf. Kees moest zelf thuiskomen.

In die tijd schreef hij in zijn dagboek:

 

Heer, help me hierdoorheen te komen. ik wil mezelf aan U geven. U weet wat ik allemaal voel en ook wat ik allemaal niet voel. U weet wat ik soms denk: laat alles dan maar door het ijs zakken: mijn bediening, mijn huwelijk, de hele boel. Ik vraag me namelijk echt af wat er dan werkelijk van mij overblijft. Het is Kees, de echtgenoot. Kees, de vader. Kees, de zanger. Kees, de vriend. Kees, de spreker. Kees, de ‘geestelijke’ held. Waar als alles gestript wordt? Wie ben ik dan? Wie ben ik echt en waar speel ik een rol?’ (…) ‘Sorry dat ik na twintig jaar christen-zijn niet verder ben, vergeef me dat ik zo loop te klooien, dat ik zo vaak ben weggelopen … Ik had zoveel verder kunnen zijn. Kom me alstublieft tegemoet!

 

Kees schrijft over zijn eenzaamheid en zijn geheim: hij gedroeg zich als een verliefde tiener die duizend keer per dag zijn telefoon checkte of hij een berichtje had gekregen. Hij voelde zich een enorme loser toen hij eindelijk aan zijn vrouw Nicole vertelde dat hij zich aangetrokken voelde tot een ander. In deze periode moest Kees leren dat hij pas thuis is als hij bij Hem is. Het gaat niet om tours, succes en volle zalen. ‘Vuilnis’, zou Paulus zeggen.

 

Na zijn biecht, vele gesprekken met familie, vrienden, predikant en psycholoog was er iets veranderd. De teksten, de woorden en de melodieën die Gods genade bezongen, gingen dieper dan ooit tevoren.

 

Kees voelde zich gebroken. Tegelijkertijd wist hij dat een kunstenaar van gebroken stukjes iets moois kan maken. Het werd uiteindelijk de kerngedachte van de kerk waar hij inmiddels voorganger is: Mozaïek0318. In de kerk hoef je niet je praise-face op te zetten. Je bent welkom met je gebrokenheid. Je mag laten zien wie je backstage bent.

 

Altijd eerlijk en echt zijn?

Misschien weet je dat ik de IKEA-methode ontwierp voor een goede preek of presentatie. De E staat voor eerlijk en echt. Het boek van Kees houdt je een spiegel voor.

  • Wie ben je backstage?
  • Hoe presenteer je je?
  • Ben je eerlijk en echt?

Dat kan ook de vraag oproepen of je altijd alles moet vertellen op een podium om maar zo geloofwaardig mogelijk over te komen. Welnee. Dan ben je alsnog met jezelf bezig.

In mijn boek Geloofwaardig Spreken geef ik onder meer deze tip: zet je kwetsbaarheid allereerst in om je publiek een stap verder te helpen (en niet om je eigen verhaal te verwerken).

 

Over het algemeen is het handig alleen de gevoelens te delen die je al een plek hebt gegeven in je leven of de gevoelens waarvan je weet dat je ze onder controle hebt. Als dit niet zo is, ontstaat er vaak verwarring bij het publiek. De luisteraars hebben het idee dat ze voor de spreker moeten gaan zorgen, terwijl zij de spreker juist uitgenodigd hadden om iets voor hen te betekenen. Als je de groep kent, ligt het net weer een beetje anders omdat je er ook voor kunt kiezen een van hen te zijn. In hoeverre dat echt kan, is per persoon en per groep verschillend (blz. 24 en 25).

 

boek backstage kees kraayenoord

Ben jij aanbiddingsleider? Lees dan ook het gesprek met Kees over aanbidding leiden. (N.a.v. de trainingsdag Geloofwaardig aanbidding leiden die ik met Kees gaf.)

 

Wil jij kans maken op een gratis exemplaar?

De actie is verlopen. Volgende keer beter!

 

 

 

mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en eigenaar van Geloofwaardig Spreken: trainingen voor een kerk met impact.

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Wil jij steengoed preken?

Laat je gegevens achter. Je ontvangt dan binnen tien minuten de checklist in je mailbox. De komende dagen ontvang je als extraatje een blog en een video die je helpen om een steengoede preek te maken.

Ik ben uiteraard zuinig op je gegevens en deel ze niet met anderen. Beloofd.