In gesprek met Arnoud Drop over de Bijbel lezen in een jaar

Dit jaar lees ik de hele Bijbel door aan de hand van Bijbeljaar.nl, de dagelijkse uitleg van Nicky Gumbel. Waarom vindt Alpha Nederland dit concept zo belangrijk en biedt zij het gratis aan? Arnoud Drop, directeur van Alpha Nederland, vertelt over de grotere visie én over de impact van Bible in One Year in zijn eigen leven.

 

Lees je zelf ook dagelijks de uitleg van Nicky Gumbel?

De Engelse versie van Bible in One Year, heb ik een half jaar volgehouden. Daarna raakte ik achter. Toen ben ik losse dagen gaan lezen. Nu de Nederlandse versie er is, lukt het me gelukkig wel om structuur aan te brengen in het Bijbellezen.

 

Heb je tips om Bijbellezen ‘leuk’ te houden?

Pff…. Misschien moet ik eerst maar eens zeggen dat ik niet zo’n grote lezer ben. Ik ben vooral een vakantielezer. Dan lees ik korte stukken die me inspireren. Als ik echt een boek lees, moet ik er wel van overtuigd zijn dat ik er wat aan ga hebben.

Ik ben meer een luisteraar. In de auto luister ik allerlei preken. En podcasts.

Bijvoorbeeld van Willow Creek en van de Holy Trinity Brompton.

Ik lees het samen met anderen. We delen soms wat in een whatsappgroep. Dat helpt echt om extra betrokken te zijn. Dat horen we ook heel veel terug van lezers.

Ken je de mogelijkheid Siri op je iPhone? Die leest het voor. Ik geef toe, je moet even wennen aan de blikkerige stem, maar ik vind het mooi om het in mijn eigen taal te horen. Ik luister doordeweeks op deze manier naar Bible In One Year.  In de auto als ik naar het kantoor van Alpha Nederland rijd.

 

Hoe las je de Bijbel hiervoor?

Nou, veel minder gedisciplineerd. Dit geeft echt structuur. Ik heb geprobeerd om mijn wekker te zetten voordat ik aan het werk ging. Dat werkte niet echt. Van Bill Hybels leerde ik het principe van een half uur Coffee with God tijdens de werkdag. Hij raadt aan om lezen en bidden onderdeel te maken van je agenda. Daar was ook weer de klad in gekomen, omdat ik niet echt een programma had.

 

Welke impact heeft Bible in One Year op je gebed?

Eerst was mijn tijd in de auto gebedstijd. Ik loop het risico dat dat nu weer naar de achtergrond verschuift. In de auto eet ik mijn bananen als ontbijt en start ik bij Rotterdam met het luisteren van Bible in One Year. Tijdens de gebeden van Nicky dwalen mijn gedachten soms ook gewoon af. Dan zet ik ‘m even op pauze. Meestal ben ik bij Utrecht klaar met luisteren, overdenken en bidden.

 

Wat wil je vooral meegeven als je een Alpha-inleiding houdt over Bijbellezen?

Mijn vrouw Tanya is Russisch. Stel je voor dat er een boek geweest zou zijn over haar cultuur en over haar karakter… Dan zou ik dat boek hebben verslonden in die verliefdheidsfase. Zo’n boek is er niet geschreven over mijn vrouw, maar dat hebben we wel over God. Als ik Hem wil leren kennen, dan lees ik over hoe Hij omgaat met mensen.

Het lezen van de Bijbel zie ik ook als trainen voor een marathon. Je wilt voorbereid zijn voor het moment waarop het erop aankomt. Train jezelf in groeien in kennis en omgang met God.

 

Hoe heb je jezelf de laatste tien jaar getraind in Bijbellezen?

Ik weet gewoon dat het goed is. Ik lees het echt niet altijd alsof ik in zo’n verliefdheidsfase zit. Het is ook gewoon een discipline om er soms voor te kiezen om Netflix te verruilen voor de bijbel.

Voor mij was het een lange zoektocht om iets te vinden dat bij me past. Het kost tijd om een nieuwe gewoonte te vormen. Nu ervaar ik het echt als gemis als ik een dag achterloop. Het is inmiddels een onderdeel geworden van mijn leven! Dat Bible in One Year in mijn eigen taal beschikbaar is gekomen, is daarbij echt cruciaal.

 

Wat is eigenlijk de aanleiding geweest voor Nicky Gumbel om bij ieder Bijbelgedeelte uitleg te geven?

Alpha staat natuurlijk bekend om de Alpha-cursus. Een stap ervoor is dat Alpha zich richt op vitale kerken. Als kerken bruisen, vertellen gemeenteleden het goede nieuws door.

Als Alpha Nederland dromen we ervan dat 1 miljoen mensen het evangelie horen via Alpha. Bruisende kerken die hierin een rol spelen, zijn een voorwaarde. Daarom stellen we graag materialen beschikbaar die kerkleden inspireren en opbouwen.

 

Vandaar ook de cursus Worship Central over aanbidding?

Klopt. We hebben als Alpha Nederland drie speerpunten:

  • evangelisatie van de natie
  • transformatie van de maatschappij
  • vitalisering van de kerk

 

Die drie speerpunten komen terug in ons ABCDE-model:

De A staat voor Aanbidding: we willen gemeenten ondersteunen in het vormgeven van aanbidding.

De B is van Betrokkenheid: denk aan eten en vriendschap wat zo’n belangrijk onderdeel is bij Alpha.

De C is van Compassie. Denk bijvoorbeeld aan de gebrokenheid in gezinnen. Daarom

hebben we de Marriage Course. En de Parenting Course. Dit zijn beide ook mooie opstapjes naar Alpha.

De D is van Discipelschap. We willen (nieuw) gelovigen toerusten en kerken de middelen in handen geven om dat vorm te geven, bijvoorbeeld rondom gebed met de Prayer Course en rondom Bijbellezen met Bijbeljaar.nl .

En de E is het meest bekend: Evangelisatie.

 

Waar droom je van als je denkt aan de Nederlandse versie van Bible in One Year?

We hopen dat je op een positieve manier in aanraking komt met het gedachtegoed en de belevingswereld van Alpha. Bible in One Year is een middel om te groeien in de liefde voor Jezus. Iedere dag krijg je uitgelegd hoe ook het Oude Testament naar Jezus verwijst. Ik hoop echt dat het een bijdrage levert aan de vitalisering van de kerk. En dat het uiteindelijk weer helpt om die miljoen mensen in Nederland te bereiken.

Bijbellezen is leuk, maar wat gaat er gebeuren als we Gods Geest in dat Bijbellezen alle ruimte geven om onszelf te kneden? Dan gaat de Bijbel pas echt tot leven komen.

[/vc_column_text]

[/vc_column][/vc_row]
mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

Nog geen reacties

Plaats een reactie