andre van zyl aanbiddingsleider paulien vervoorn tips

Als aanbiddingsleider moet je vooral je mond houden

In gesprek met André van Zyl

 

Dankzij André van Zyl zingen we in Nederland In die hemel is die Heer. Hij nam het lied in 1998 vanuit Zuid-Afrika met zich mee toen hij, 26 jaar oud, naar Nederland kwam om bij studentenvereniging Navigators te gaan werken. Tegenwoordig is hij actief als zanger, spreker en aanbiddingsleider.

 

door Ellie Norden

 

Wat maakt volgens jou een aanbiddingsleider goed?

Een goede aanbiddingsleider neemt de gemeente mee in aanbidding en daarnaast leidt hij de band. Als de liederen en de muziek doorleefd zijn, kan hij ook spreken, bidden of juist stil zijn en de muziek laten klinken.

 

Is het de taak van de aanbiddingsleider iets te zeggen?

Het voegt alleen iets toe als het echt is en kwetsbaar. Vertel persoonlijke verhalen en deel getuigenissen van jouw leven met God. Maar als aanbiddingsleider moet je vooral niet te veel praten. Aan het begin van de dienst verwelkom ik de mensen en soms deel ik daarna iets over de liederen die we gaan zingen. Ik leg bijvoorbeeld uit waarom ik bepaalde keuzes heb gemaakt. Ik houd het altijd kort en oprecht. En tussen de liederen door bid ik af en toe.

 

Je hebt al sinds je jeugd passie voor muziek. Hoe heb je die passie ontwikkeld?

Tijdens mijn middelbare school tijd hield ik me vooral bezig met musicals. Tot op een dag een christelijke muziekgroep op onze school kwam optreden. De leden van die groep maakten muziek en gaven getuigenissen. Toen kwam ik tot geloof. Daarna ging ik andere muziek luisteren en werd ik gegrepen door aanbiddingsmuziek. Ik kreeg ook de behoefte zelf muziek te maken voor God. De eerste vier liedjes schreef ik samen met een predikant, speciaal voor een preek. Doordat ik geen muziekopleiding had, kon ik vrij schrijven en overtrad ik alle muzikale regels. Op mijn eerste cd, Those days, vertelde ik vooral de verhalen van God. Mijn voorbeeld was Steven Curtis Chapman. Later werden het meer aanbiddingsliederen. Uiteindelijk heb ik vijf cd’s gemaakt.

 

 

 

Soms hoor je dat mensen de roeping hebben om aanbiddingsleider te worden. Hoe weet je wanneer het je roeping is?

Als andere mensen je bevestigen en vertellen dat het je roeping is, is het ook vaak je roeping. Niet vanuit je eigen overtuiging, maar door wat andere, volwassen christenen van jou zien en beleven. Een roeping hebben wil niet zeggen dat het er altijd makkelijk uit komt. Het kan ook offers kosten.

 

Je geeft trainingen aan en toerustingsbijeenkomsten voor aanbiddingsleiders.
Heb je tips voor (beginnende) aanbiddingsleiders?

Je kunt mensen alleen brengen waar je zelf bent geweest. Hiermee bedoel ik dat het belangrijk is de dienst en liederen eerst helemaal te doorleven. Ga bidden, denken, voelen, dromen, verwachten. Aanbiddingsleider zijn gaat veel dieper dan alleen liederen uitzoeken en ze vervolgens op zondag zingen.

 

  • Zorg dat je de teksten eigen maakt.
  • Laat diep tot je doordringen waar ze over gaan, wat God wil zeggen, wat de diepere betekenis is.
  • Focus je op je identiteit in Christus. Je identiteit is niet gekoppeld aan jou als aanbiddingsleider. Als er wat misgaat in de dienst of als mensen niet meedoen, betekent dat niet iets voor jouw identiteit in Christus.

 

Noem eens een paar valkuilen …

Wees niet onzeker als het lijkt of er niks gebeurt. Ga niet geforceerd dingen zeggen of mensen pushen in beweging te komen. Doe juist een stapje terug en creëer rust in de muziek. Wij hebben helemaal geen inzicht of er iets gebeurt. De buitenkant zegt niet alles.

Kijk uit voor de automatische piloot. Daarmee bedoel ik: probeer nummers ook eens anders te doen. Stap van de cd af. Door nummers altijd op dezelfde manier uit te voeren en vaak dezelfde nummers te spelen, raak je in een sleur. Blijf dromen, voelen en verwachten. Durf uit te stappen.

En wees als aanbiddingsleider niet te autoritair in een band. Laat ruimte voor de meningen en ideeën van anderen. Wees een autoriteit zonder autoritair te zijn.

 

Tot slot Andre: je hebt best wat cd’s gemaakt, maar je website is uit de lucht. Ben je gestopt?

Een jaar geleden heb ik de website uit de lucht gehaald. Het was tijd voor een pauze. Ik wilde het wat rustiger aan doen en me bezinnen. Vanaf volgend jaar ga ik weer optreden. De voorbereidingen zijn al in volle gang.

 

Deze blog is geschreven door Ellie Norden die namens Geloofwaardig Spreken in gesprek ging met André.

Wil je ook een keer in gesprek met een inspirerende spreker of schrijver en/of een gastblog schrijven?

Neem contact op over de mogelijkheden! 

mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en eigenaar van Geloofwaardig Spreken: trainingen voor een kerk met impact.

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Wil jij steengoed preken?

Laat je gegevens achter. Je ontvangt dan binnen tien minuten de checklist in je mailbox. De komende dagen ontvang je als extraatje een blog en een video die je helpen om een steengoede preek te maken.

Ik ben uiteraard zuinig op je gegevens en deel ze niet met anderen. Beloofd.